Marţi,
15.06.2021
Parțial Noros
Acum
13°C

Eroii romani vor fi sarbatoriti la Gura Raului

În 21 mai, de la ora 11:30 la Monumentul Eroilor din Gura Râului va avea loc o ceremonie dedicată Zilei Eroilor, organiazată în colaborarea cu Garda de onoare a Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă "General Eremia Grigorescu" – Sibiu.

”Suntem invitaţi să ne îmbrăcăm româneşte şi să participăm la acest frumos şi impresionant moment, la care şi corul de copii din localitate, condus de prof. Ioan Motronea, va intona cântece patriotice. Gurenii au un respect deosebit pentru eroii nemului. Anul acesta am dedicat mai multe acţiuni pentru a le cinsti memoria acestor martiri”, a declarat primarul comunei, Gheorghe Călin.

În 8 mai 2015, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la victoria împotriva nazismului, autoritățile locale franceze și veteranii din localitatea Valle Noble au primit la cimitirul de la Gauchmatt o delegație română, pentru a participa la o ceremonie religioasă care a marcat dezvelirea unei plăci de bronz la statuia Reginei Maria din acest cimitir.

„Căci în localitatea Soultzmatt din Alsacia, în frumoasa Franță, se află un cimitir al eroilor români din Primul Război Mondial. Acestia au fost luați prizonieri din Transilvania de către armata germană în toamna anului 1916. Duși la munca în condiții inumane, mulți dintre ei au sfârșit pe meleaguri alsaciene. În cimitirul din Soultzmatt își găsesc odihna, pe locul unui vechi lagăr, 687 de români”, spun reprezentanții delegației din Gura Râului.

Cimitirul militar român de la Gauchmatt, din Soultzmatt, a fost inaugurat în 1924 în prezența Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, ”mama răniților”, a cărei statuie veghează și astăzi somnul soldaților români din cimitir.

Primarul Jean Paul Diringer, adjuncții săi și un grup de veterani au fost gazdele delegației române, formată din Gheorghe Dimitrescu, din partea Consulatului României la Strasbourg, Alexandru Herlea, fost ministru al Integrării Europene în perioada 1996-1999 și președinte al Asociației Casa Română din Paris, Călin Gheorghe, primarul din Gura Râului şi grupul de consilieri locali din Gura Râului, împreună cu un grup de tineri români din Paris.

Placa de pe soclul statuii Reginei Maria se datorează dr. Doru Brad și tatălui său, cunoscutul membru al exilului românesc dr. Coriolan Brad, originar din Gura Râului. Scurta ceremonie religioasă care a marcat dezvelirea plăcii de bronz și depunerea de coroane, a fost oficiată de preotul Ioan Peană și Protopop Petru Toader Damian.

”Întregul eveniment a fost și un omagiu la adresa sacrificiului și suferinței ostașilor români, precum și o ocazie de a mulțumi pentru felul exemplar în care este întreținut acest cimitir de către serviciile comunale franceze. În acest sens, s-a exprimat dorința ca cele două comune, Gura Râului și Soultzmatt, să se înfrățească. S-au facut de asemenea invitații de a vizita frumoasa noastră comună din Mărginimea Sibiului, delegația română organizând după ceremonie o degustare de produse tradiționale pentru gazdele franceze”, au mai povestit membrii delegaţiei. „Fiecare participant a primit o cocardă în culorile românești albastru, galben și roșu. În plus, pentru această ceremonie au fost realizate două steaguri tricolore pe care scrie ”Glorie Eroilor Români”. Unul din ele a fost înmânat primăriei Soultzmatt ca omagiu pentru grija deosebită pentru acest cimitir, iar al doilea a ajuns la Gura Râului ca mărturie a atenției pe care noi o acordăm eroilor neamului românesc”.

În cadrul ceremoniei care va fi organizată cu ocazia Zilei Eroilor în 21 mai, steagul-mărturie va fi prezentat comunității din Gura Râului.

“Vom fi onoraţi să avem alături de noi cât mai mulţi oaspeţi şi consăteni şi mulţumim pentru sprijinul acordat Generalului de Brigadă, Prof. Univ dr. Ghiţă Bârsan si Colonelului Prof. Univ. dr. Alexandru Rizescu, comandantul Școlii de Aplicație”, au mai spus organizatorii.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus