De fiecare dată când cumpărăm o simplă lumânare, de la orice biserică, facem o donație astfel încât Biserica nu este obligată să ne dea înapoi bon fiscal. Și nici ANAF-ul nu poate să-i controleze.
La jumătatea săptămânii trecute m-am dus în curtea Catedralei Mitropolitane și am cumpărat două lumânări. Ca orice credincios. Și la fel ca majoritatea credincioșilor care cumpără un produs, fie din supermarket, fie de la magazinul bisericii, am cerut bon fiscal. Băiatul din spatele tejghelei, probabil student la Teologie, s-a uitat mirat la mine și mi-a răspuns că ”nu poate să-mi dea bon fiscal pentru că nu are casă de marcat”.
Nu m-am descurajat și am mers, la doi pași de Catedrală, la fabrica de lumânări a Mitropoliei Ardealului, unde am încercat să dau de director. Nu era prezent, așa că l-am sunat și l-am întrebat cum sunt fiscalizate lumânările? ”Eu sunt inginer de întreținere, n-am nicio tangență cu asta. Eu mă ocup de buna funcționare a utilajelor”, mi-a răspuns Horatiu-Ioan Comănici, directorul fabricii de lumânări.
Mai departe, l-am sunat pe Înalt Prea Sfințitul Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, care n-a putut vorbi la telefon. A putut vorbi însă părintele Ilarie Benchea, vicar-administrativ al Mitropoliei Ardealului. ”Noi avem un regim special în ceea ce privește absolut toate obiectele bisericești. Banii pe care dumneavoastră îi plătiți atunci când cumpărați o lumânare, așa cum ați spus, vin ca o donație pe care o faceți către biserică, banii fiind folosiți pentru întreținerea bisericii. TVA plătește atelierul atunci când cumpără, spre exemplu, ceara din care se fac lumânările. Atunci se face factură și totul este perfect legal, numai produsul este scutit de impozit. Arhiepiscopia distribuie pe urmă lumânările bisericilor și ele mai departe către credincioși. Deci pentru lumânări și alte obiecte bisericești nu se eliberează bon fiscal”, a declarat părintele Ilarie Benchea.
De altfel, Patriarhia Română a avut grijă să trimită un comunicat de presă pe această temă chiar atunci când ANAF-ul a început controalele pentru societățile comerciale care nu emit bon fiscal. "Credincioşii susţin financiar parohiile cărora aparţin deoarece sunt beneficiarii activităţii acestora şi au posibilitatea de a constata din desfăşurarea acestor activităţi cum sunt utilizate donaţiile lor, cu aprobarea consiliilor parohiale în care ei sunt reprezentaţi prin consilierii mireni. Unităţile bisericeşti ale Bisericii Ortodoxe Române (eparhii, parohii şi mănăstiri) au de întreţinut permanent un patrimoniu important format din locaşuri de cult şi alte clădiri bisericeşti (reprezentând cea mai mare parte a patrimoniului cultural naţional) şi o semnificativă operă social-filantropică şi educaţională în societatea românească, în care sunt încă mulţi oameni săraci. În prezent, în Biserica Ortodoxă Română funcţionează 785 de instituţii şi servicii sociale şi sunt derulate 576 de programe sociale",arată conducerea Bisericii Ortodoxe Române (BOR).
Concluzia este simplă. Nu am cumpăr două lumânări, fără să știu și să vreau am făcut o donație către Biserică.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Administrație
Telefon:
0724 605 815
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Mircea
Acum 1 oră
Carmencita
Acum 1 oră
Eu
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Turist