Marţi,
24.06.2025
Cer Senin
Acum
18°C

De ce nu elibereaza Biserica bon fiscal? Pentru ca noi ii donam bani!

De fiecare dată când cumpărăm o simplă lumânare, de la orice biserică, facem o donație astfel încât Biserica nu este obligată să ne dea înapoi bon fiscal. Și nici ANAF-ul nu poate să-i controleze.
 
La jumătatea săptămânii trecute m-am dus în curtea Catedralei Mitropolitane și am cumpărat două lumânări. Ca orice credincios. Și la fel ca majoritatea credincioșilor care cumpără un produs, fie din supermarket, fie de la magazinul bisericii, am cerut bon fiscal. Băiatul din spatele tejghelei, probabil student la Teologie, s-a uitat mirat la mine și mi-a răspuns că ”nu poate să-mi dea bon fiscal pentru că nu are casă de marcat”.
Nu m-am descurajat și am mers, la doi pași de Catedrală, la fabrica de lumânări a Mitropoliei Ardealului, unde am încercat să dau de director. Nu era prezent, așa că l-am sunat și l-am întrebat cum sunt fiscalizate lumânările? ”Eu sunt inginer de întreținere, n-am nicio tangență cu asta. Eu mă ocup de buna funcționare a utilajelor”, mi-a răspuns Horatiu-Ioan Comănici, directorul fabricii de lumânări.
Mai departe, l-am sunat pe Înalt Prea Sfințitul Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, care n-a putut vorbi la telefon. A putut vorbi însă părintele Ilarie Benchea, vicar-administrativ al Mitropoliei Ardealului. ”Noi avem un regim special în ceea ce privește absolut toate obiectele bisericești. Banii pe care dumneavoastră îi plătiți atunci când cumpărați o lumânare, așa cum ați spus, vin ca o donație pe care o faceți către biserică, banii fiind folosiți pentru întreținerea bisericii. TVA plătește atelierul atunci când cumpără, spre exemplu, ceara din care se fac lumânările. Atunci se face factură și totul este perfect legal, numai produsul este scutit de impozit. Arhiepiscopia distribuie pe urmă lumânările bisericilor și ele mai departe către credincioși. Deci pentru lumânări și alte obiecte bisericești nu se eliberează bon fiscal”, a declarat părintele Ilarie Benchea.
De altfel, Patriarhia Română a avut grijă să trimită un comunicat de presă pe această temă chiar atunci când ANAF-ul a început controalele pentru societățile comerciale care nu emit bon fiscal. "Credincioşii susţin financiar parohiile cărora aparţin deoarece sunt beneficiarii activităţii acestora şi au posibilitatea de a constata din desfăşurarea acestor activităţi cum sunt utilizate donaţiile lor, cu aprobarea consiliilor parohiale în care ei sunt reprezentaţi prin consilierii mireni. Unităţile bisericeşti ale Bisericii Ortodoxe Române (eparhii, parohii şi mănăstiri) au de întreţinut permanent un patrimoniu important format din locaşuri de cult şi alte clădiri bisericeşti (reprezentând cea mai mare parte a patrimoniului cultural naţional) şi o semnificativă operă social-filantropică şi educaţională în societatea românească, în care sunt încă mulţi oameni săraci. În prezent, în Biserica Ortodoxă Română funcţionează 785 de instituţii şi servicii sociale şi sunt derulate 576 de programe sociale",arată conducerea Bisericii Ortodoxe Române (BOR).
Concluzia este simplă. Nu am cumpăr două lumânări, fără să știu și să vreau am făcut o donație către Biserică.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

17 comentarii

mitrop streza

Acum 10 ani

asta cu donatiile e buna rau. deci daca eu cumpar lumanari de la magazinul din cartier care plateste impozit pe profit si TVA, si le ard in biserica, nu este niciun fel de problema. astfel imi ajut statul si pe voi ca biserica indirect din banii care se varsa de la buget in contul bisericii. pai atunci ar trebui sa dati voie la toata lumea sa aduca lumanari de oriunde.
Raspunde

tot streza

Acum 10 ani

apropo de cand este stabilit pretul donatiei? prin definitie, donatia este ceva benevol. in bisericile din occident la intrare ai lumanari care le poti lua sa le aprinzi, iar daca vrei lasi ceva ca donatie, sau nu. aia e donatie, nu banii ficsi pe care ii percepeti voi la achizitionarea unei lumanari. pe de alta parte la botezuri si cununii oamenii cumpara lumanari speciale (de botez sau cununie), pe care le opriti in biserica. preotul se duce cu ele la fabrica de lumanari si primeste in schimb lumanari pe care le vinde la intrare. deci unde este TVA pe care il plateste biserica la achizitionarea de materie prima?
Raspunde

Satana

Acum 10 ani

Doar prostii sau cei saraci cu duhul au problema aceasta, cu Biserica, fiindca doar ei se duc acolo. Este cea mai simpla lectie din economie: CEREREA SI OFERTA. Intodeauna cand exista cerere va fi cineva care va oferta ceea ce se cere. Daca nu ar fi enroiasi tampiti care sa plateasca nu ar fi nici preoti hoti cu oferta. Ia nu va mai duceti la Biserica si ve-ti vedea ca le vor inchide cum se intampla in tot occidentul...
Raspunde

Odin

Acum 10 ani

Ceea ce fac indivizii ăștia cu o nesimțire fățișă este revoltător. Îmi e scârbă de toată șleahta de profitori nenorociți. Se laudă că au +/- 1 400 de \"instituții\" și programe sociale. Asta cu o participare de 80% din partea statului și la o bază de +18 000 de biserici + mănăstiri + toate întreprinderile producătoare de profit nefiscalizat (proprietăți închiriate, ferme agricole, ferme piscicole, păduri în exploatare legal și mai ales ilegal, hoteluri, diverse firme prestări servicii: turism, transporturi, etc.). D.p.d.v economic sunt printre cele mai mari căpușe ale statului rivalizând cu parlamentul!
Raspunde

Zorro

Acum 10 ani

Biserica si credinta sunt lucruri diferite. Credinta este ceva personal si intim, si nu trebuie afisat in biserica sau altundeva. Biserica este o institutie economica ca orice pravalie, de exemplu. In ultimii ani biserica ortodoxa a devenit foarte puternica. Banii insa ai cheltuie aiurea, caritate nu mai exista, daca nu dai sau ai bani, risti sa nu vina popa la ceremonie, s-au dat legi aiurea, de exemplu, cine se incinereaza, nu va avea popa pe ultimul sau drum, chestia cu cimitirele private, etc. pe de alta parte pe sinucigasul spitalului privat din Sibiu, toata cohorta de popi l-au condus pe ultimul sau drum. Incredibil! Mai bine stati acasa decit sa mergeti la ipocritii de pochi din bisearica, D-zeu va intelege...
Raspunde

petre

Acum 10 ani

Daca e donatie, scoateti preturile si lasati-ne pe noi sa dam cat credem de cuvinta. Mama ei de treaba! Daca ma duc nas la o nunta si trebuie sa ii platesc parintelui binevointa de a-mi cununa finii nu primesc bon si parintele baga banii in buzunar. Din bani munciti si fiscalizati se transforma in bani negri. Perfect!
Raspunde

Gruia

Acum 10 ani

Ultima propozitie trebuie corectata: \"Nu am cumpăr două lumânări\". Probabil trebuie scris \"cumparat\".
Raspunde

terente

Acum 10 ani

lasati ca are cine s-ai judece ,il folosim pe dumnezeu in afaceri mdumnezeu ne-a creat asa ca nui trebuie nimic de la noi numai credinta si binele aproapelui ,mergem la biserica ne tavalim pe jos si facem pe mari credinciosi si cind iesim din lacasu sfint suduim si suntem plini de ura ,bai daca bani adunati sa-r duce in spitale ,camine de batrini ,cantine sociale ,orfelinate ,etc ,asta i-i place lui dumnezeu ,faptele nu povestile ,nu vedeti ce grijaare statu de noi ,amarita aia cazuta in depresie ,a fost lasat s-a se sinucida ,nu avem perne gomflabile ,dar in schimb toasu oprescu de la capitala imnvita tot felu citareti cu tarife de sute de mii de euro ,si bani s-a doteze cu ce este necesar unei functionali normale nu sunt bani ,bai harafat dati demisia ,a murit un pom cu toata sleata ta de profitori ma mir ca nu a-ti trimis in dubai dupa o saltea gomflabila ,,va doare in banane de narodu mult si fraier ,v-a bucurati cind ajunge unu in situatia asta ,ce ziceti s-a scapam de astia cu pensi mici ca de aia cu de alea cit un cartier de amarasteni aveti voi grije,voi s-a vina bulumaci cit mai mult s-a va voteze din 4 in 4 ani ca dupa stapini de sclavi si idobitocire cu televizinile voastre cu lachei platiti binereeee,vai ce mai plingea ,gidea de grija lui harafat ,dar de amarita aia nu-i pasa la nimeni ,halal ciocoilor vati fratenizat ,justitie ,politiceni ,buiserica ,intru proposirea voastra ,il folositi pe dumnezeu s-a va mearga afacerile
Raspunde

Raluca

Acum 10 ani

terente, fa bine si pune mana pe carte!
Raspunde

un credincios

Acum 10 ani

Pe str.Plugarilor se cladeste\'\'o noua biserica\'\'.DE CE??CUM DE ESTE NEVOIE???Gradinite in zona lipsesc cu desavarsire,generalele sunt pline ochi de copii care au ajuns sa invete in \'\'3 schimburi\'\' ca nu mai au loc astea toate in conditiile in care avem \'\'catedrala\'\' in zona si biserica de pe Dima aproape goala in fiecare Duminica.Preotul care o vrea construita se \'\'lauda cu 600 semnaturi\'\'de la care locatari:din Vasile Aron sau Terezian??? ca noi cei din zona simtim ce nevoi are cartierul.RUSINE !!! RUSINE !!! RUSINE!!!
Raspunde

marius

Acum 10 ani

la fel pe str. infratirii....rusine...
Raspunde

donator

Acum 10 ani

pai, hai sa spunem ca noi donam banii. dar ei ce fac cu lumanarile? le doneaza sau le ofera gratuit? pentru ca daca conditioneaza donatia lor de donatia noastra atunci nu mai e donatie. daca vine anaf-ul in control la firma mea si le spun povesti din astea raman fara bani si ma trezesc si cu dosar penal - dar e drept, n-am sutana!
Raspunde

sondaj

Acum 10 ani

ia faceti un sondaj in randul celor care cumpara lumanari din biserica. sa vedem cati dintre ei cred ca cumpara lumanari si cati cred ca doneaza bani?
Raspunde

titu ena

Acum 10 ani

lumanarea din occident este cea reala , cea de la noi ar trebui supusa anafului , ce ziceti cei de la anaf ?
Raspunde

Andrei

Acum 10 ani

Biserica..., o facere foarte profitabila a lumiii de azi. Rasar ca ciupercile dupa ploaie. In ultimii zece ani numarul celor nou construite s-a accelerat. Ma intreb cate din biserici sunt gandite de a fi construite din credinta si slujire crestina adevarata. Sper sa fie scoasa cat mai curand materia \"religie ortodoxa\" din scoli. Copii nu trebuiesc indoctrinati si spalati pe creer. O ora de istoria religiilor in schimb e o idee excelenta. Luati si delectati-va cu adevaruri: https://www.facebook.com/pages/Ducatul-Ateist-de-Alba/383414531808199
Raspunde

bogdan

Acum 10 ani

Va agitati toti degeaba! Dreptatea asta nu o inteleg si ei! Nu mai dati bani la biserica, sfatuiti si convingeti si pe altii de cum lucreaza biserica si gata! Deci biserica cu b mic, nu cum ne-au invatat la scoala! Da?! Dar mai puteti pastra respectul fata de Dumnezeu, daca urati niste oameni ce spun ca il reprezinta pe el? Intelege-ti de ce ei fac asa ceva? Si inca ceva, stiti ca orice casa de popa ramane pustie? Si ca cine vrea sa locuiasca in ea, are de suferit mult? Verificati in mediu rural case de popi, familiile lor, etc. Toate li se duc la dracu caci traiesc o viata pentru el si cu dracu-n buzunar!
Raspunde

andrei

Acum 10 ani

Pai si eu cand merg la restaurant sau bar si ii las ciubuc ospatarului e tot donatie k am beneficiat de serviciile lui...pe ei de ce ii pune-ti sa ne dea boon fiscal? Huooo ce tara de ***...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus