Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Gradina din Gusterita – locul in care educatia nonformala prinde radacini

În fiecare vineri după-amiaza, grădina din curtea Bisericii Evanghelice din Gușterița răsună de glasuri de copii. Unii stropesc straturile, alţii cară iarbă cu o roabă, fetele mai curăţă buruienile care au apărut printre firele de ceapă. Sunt mici, au 11 ani, dar mult entuziasm şi arată ca nişte grădinari în miniatură. Pe urmele lor, cu răbdare şi câte un cuvânt de încurajare, învăţătoarea Elke Dengel şi grădinarul Thomas.
 
Munca la grădina din Guşteriţa este parte a unui program care include mai multe proiecte şi care are ca scop promovarea educaţiei nonformale. Dacă acum doi ani grădina de abia prindea contur, acum straturile aşezate simetric sunt pline de legume, iar în jurul lor copacii îngrijiţi completează tabloul.
 „Ideea principală este de înverzirea a şcolilor, dar acum  ne axăm pe felul în care o învăţătoare, respectiv Elke, încercă şi chiar reuşeşte să dezvolte programe noi”,  povestește și dr. Elfriede Dörr, membră a echipei care a inițiat proiectul.
Elke Dengel este învăţătoare la clasa a IV-a, iar colaborarea ei cu Biserica Evanghelică este veche. Dacă în iarnă s-a ocupat de constituirea unei grupe de copii cu care a făcut teatru negru, acum Elke vine în fiecare vineri la Grădina din Guşteriţa pentru două ore de muncă, învăţare şi ulterior relaxare. Copiii ajung aici şi încep programul la grădină cu îngrijirea stratului amenajat şi care este frumos împrejmuit. Din strat au răsărit ceapă roşie şi albă, salată, morcovi, roşii, iar copiii smulg cu mânuţe harnice buruienile care le ameninţă preţioasele legume. Ora de grădinărit este completată în fiecare vineri de „sarcini extra care au rolul de a-i învăţa ceva nou”.
„Venim aici în fiecare săptămână, iar copiii o fac voluntar, nu sunt obligaţi să vină dacă nu vor. De exemplu, din 32 de copii câţi sunt în clasă, 30 vin la grădină. Şi părinţii au fost foarte încântaţi, iar uneori mai vin şi unii dintre ei să se relaxeze aici alături de copii. Thomas le dă tot felul de sarcini, din care au mereu ceva nou de învăţat. Azi vor învăţa să cureţe zona din jurul copacilor”, povesteşte Elke.
Pe un perete în grădină stă prinsă o tablă. Pe ea este desenat şi explicat procesul de îngrijire a copacilor. Copiii află ce trebuie să facă, după care, îndrumaţi de Thomas, trec la muncă. „Mă bucur că le place, mai ales sunt încântaţi de roabă, o tot împing pe aici cu iarbă în ea. Nu ştiu dacă o să ajungă vreunul grădinar, dar nu despre asta e vorba, ci despre a învăţa lucruri utile şi a petrece în acelaşi timp două ore în aer liber alături de colegi”, mai spune Elke.
Thomas Poechtrager din Austria este grădinarul Bisericii Evanghelice din Guşteriţa. Pe el îl ajută voluntarul Fabian Bomans din Germania care a venit să petreacă un an la Sibiu şi împreună îi aşteaptă pe copiii şi pe studenţii care vor să înveţe mai multe despre grădinărit.
„Eu şi Fabian lucrăm aici şi îngrijim grădina, dar pe lângă aceasta avem mereu voluntari, studenţi care vin aici în practică sau vizitatori. Studenţii vin de multe ori la grădină pentru a-şi face lucrările de diplomă. Acum avem trei studenţi la Agricultură, care muncesc aici pentru lucrarea lor. Unul urmăreşte dezvoltarea roşiilor în funcţie de sol, soi şi alţi factori, altul analizează dacă insectele din grădină sunt bune sau dăunătoare, iar în funcţie de rezultatele lui noi vom elimina dăunătorii, iar al treilea studiază dezvoltarea plantelor în solar şi sistemul de irigaţie. Ca student în acest domeniu, nu e suficient să înveţi teoria, trebuie să lucrezi cu pământul, să îl simţi în palmele tale”, mai spune şi Thomas.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

4 comentarii

Cititor

Acum 8 ani

Bravo, o inițiativă excelentă!
Raspunde

gaius rexus

Acum 8 ani

Originar din Gusterita, plecat in Germania.....ma incinta initiativa dascalului si a gradinarilor voluntari !!! Bravo lor si copiilor harnici !
Raspunde

titu ena

Acum 8 ani

in gusterita am copilarit si ma bucur de orice initiativa din partea orcarei biserici locale . afanata cine are urechi de auzit sa auda
Raspunde

gusteritean

Acum 8 ani

vezi diferenta intre fapte [sasi ] si vorbe [romani ] era o tanti care a vrut s-a ne fie primar ,se lauda cu niste gradini suspendate si botanicei in sibiu ,s-a nu mai vorbim de introducerea ,metroului,ba omu sfinteste locu ,trebuie s-a ai initiativa ,felicitari fostului consatean pentru realizare ,adevarati patrioti de si stabiliti in germania nu au uitat obirsia de unde s-au nascut
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus