Vineri,
09.12.2022
Parțial Noros
Acum
6°C

Curtea de Apel Alba-Iulia reia judecarea dosarului in care Iohannis este acuzat de conflict de interese

Curtea de Apel Alba-Iulia reia miercuri discuţiile în procesul în care Klaus Iohannis a contestat raportul ANI privind un conflict de interese în care s-ar fi aflat şeful statului în perioada în care a fost primar al Sibiului, legat de un contract cu tipografia Forumului Democrat al Germanilor.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba-Iulia, Cosmin Muntean, a declarat marţi, corespondentului MEDIAFAX, că instanţa va relua miercuri judecarea procesul în care preşedintele Klaus Iohannis contestă raportul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) potrivit căruia acesta a fost în conflict de interese când a ocupat funcţia de primar al Sibiului.

Cosmin Muntean a spus că preşedintele Klaus Iohannis a depus contestaţia imediat după raportul Agenţiei Naţionale de Integritate, care stabilise că, în calitate de primar al municipiului Sibiu, ar fi încălcat legislaţia cu privire la incompatibilitate şi conflict de interese, deoarece Primăria Sibiu a încheiat un contract de informare şi publicitate cu Tipografia Honterus care aparţine Forumului German din România, iar organizaţia era condusă la acea dată de edil.

Muntean a precizat că procesul a fost suspendat în 2014, din cauză că ANI sesizase Parchetul să facă cercetări în cazul lui Klaus Iohannis, pentru conflict de interese.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după verificările făcute la sesizarea ANI, a închis dosarul, procurorii stabilind că Iohannis nu a încălcat legea atunci când a semnat, în calitate de primar al Sibiului, un contract cu Tipografia Honterus.

Astfel, Curtea de Apel Alba-Iulia a decis, în luna mai, să reia judecarea acţiunii depuse de Klaus Iohannis, iar termenul a fost stabilit pentru miercuri 27 mai, a precizat Cosmin Muntean.

În august 2013, ANI l-a acuzat pe Iohannis de conflict de interese în cazul unui contract semnat în decembrie 2010, din postura de primar al municipiului Sibiu, cu SC Tipografia Honterus SRL, deţinută de Forumul Democrat al Germanilor, al cărui preşedinte era atunci. ANI a sesizat şi Parchetul instnaţei supreme cu privire la posibila săvârşire de către Klaus Iohannis a infracţiunii de conflict de interese.

Inspectorii de integritate susţineau că Iohannis a aprobat, în perioada ianuarie - iunie 2011, trei facturi fiscale în vederea efectuării plăţilor către prestator, respectiv societatea Tipografia Honterus.

"Obiectul contractului semnat cu încălcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ şi penal de către Klaus-Werner Iohannis constituie servicii de informare şi publicitate în vederea implementării Proiectului (cod SMIS: 4915) finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Programul Operaţional: Creşterea Competitivităţii Economice 2007 - 2013 (POS CCE), Axa Prioritară 3 «Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) pentru sectoarele privat şi public»", preciza ANI.

Raportul Agenţiei Naţionale de Integritate a fost contestat de Klaus Iohannis la Curtea de Apel Alba-Iulia şi, în paralel, Parchetul instanţei supreme a făcut verificări în acest caz, la sesizarea ANI.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

MARIA

Acum 7 ani

EXISTA MAI MULT AUR IN CREIERUL OMULUI DECAT IN PAMANT. Asta scrie celebrul Napoleon Hill, in cartea\"De la idee la bani\"Cautam urgent, colaboratori part time care vor sa castige bani in timpul liber, intr-un proiect unic la nivel mondial. Incheiem contract de comision. Pentru detalii, trimiteti mesajul\"PROIECT\" la adresa: micadeac***
Raspunde

gica spaga mica

Acum 7 ani

bai s-a gatat campania electorara,a facut totu fis ,lasati pentru 2019 ,si vedeti cautati siu scormoniti ,poate gasiti ceva cu johannis ca este implicat in toate tepele trase de voi patri -hoti in ultimi 25 de ani ,vad ca aia cu padurile a-ti incercat sa-l asociati cu ce ati praduit voi ,25 de ani a-ti tot golit padurile patriei ,si acum gata ,daca johannis este de cetatean roman de alta etnie [germana ] la-ti asociat cu austrieci ca tara nu duce lipsa de creduli si uite asa apareti voi patri -hoti ca aparati codri tari de invazia strainilor ,ba afisati si beneficiu de la asta din urma gaselnita made ,ani ,am inteles ca este vorba de vreo 200 de euro ,mare teapa a dat boborului ,mai ceva ca aia cu ,microsoft ,retrocedari ,petrom ,bechtel,si ,a,s,m,d ,da johannis pe ei de misei ,si nu mai lasa pe ala mascariciu tari ,stan patitu ,s-a te faca incompetent ,s-a nu mai vorbim de ardei umplut [cirstoiu ] ba urit imbatrineste popindau ala ,si vezi de unde arebani piratu national [basescu ]sa-i plateasca pe aia de la b1 si tv
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus