Joi,
25.04.2024
Innorat
Acum
7°C

Erasmus+. Un sir de experiente se incheie, altele stau sa inceapa

Au venit din diferite țări să învețe în cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, s-au minunat de locuri, au învățat limba română, și-au tatuat coordonatele GPS ale Pieței Mari, acolo unde unii au ales să își ceară prietenele în căsătorie. Este vorba de cele câteva sute de studenți veniți la Sibiu în cadrul programului Erasmus+, studenți care zilele acestea se reîntorc în țările lor.
Cu un banchet care a avut loc la finele lunii mai și cu o ultimă ieșire (Escape to…) la Vama Veche, studenții internaționali veniți în cadrul programului Erasmus+ la Sibiu și-au încheiat perioada de studii și s-au reîntors în țările lor. ”Cea mai tare excursie a anului, Escape to Vama Veche 2015, ne-a lăsat o grămadă de amintiri plăcute. Am luat parte la o serie de activități: de la sport pe plajă, la focuri de tabără sau acțiuni de curățare a plajei. Sau, pur și simplu, ne-am relaxat alături de prieteni vechi sau noi. A fost o experiență minunată care va rămâne în inimile noastre în anii ce vor urma”, au postat pe Facebook voluntarii de la Erasmus Student Network Sibiu, în urma excursiei la Vama Veche.

Din dragoste pentru Sibiu

”Ceea ce ne-a impresionat de la bun început a fost amabilitatea oamenilor. Când am ajuns aici, la Sibiu, am întâlnit în gară o persoană care ne-a condus cu taxiul la adresa unde voiam să ajungem. A plătit taxiul, iar peste câteva zile ne-a sunat să se intereseze dacă totul este în regulă. Ne așteptam să fim tratați mai rău, nu ca totul să fie atât de bine”, povestea în toamna anului trecut Jon, proaspăt venit prin Erasmus+ să studieze la Sibiu. În februarie, pe brațul drept al lui Jon apărea deja un prim tatuaj: coordonatele GPS ale Pieței Mari a Sibiului. ”O să port cu mine experiența Sibiului pentru totdeauna. Uite, vezi, astea sunt coordonatele Sibiului. Nu a fost ideea mea, dar am acceptat-o de îndată. Pentru că despre ceea ce am trăit până acum aici, fie că a fost bine, fie că a fost rău, vreau să îmi aduc aminte întotdeauna”. Peste alte câteva săptămâni, același Jon își întâmpina în Piața Mare prietena de câțiva ani pentru a-i face o surpriză: cerere în căsătorie.
Asemenea lui Jon și ceilalți studenți veniți din întreaga lume să învețe la Sibiu s-au îndrăgostit de aceste locuri. ”Cum să nu învăț nimic aici? Cred că primul lucru este că România este cu totul diferită față de ceea ce credem noi că putem găsi aici. Avem o grămadă de concepții greșite despre țara voastră: hoți mulți, etnici murdari, un peisaj rural ca după un al treilea război mondial. Chiar avem o imagine greșită despre țara voastră. Prin urmare, primul lucru pe care l-am învățat a fost să înlăturăm aceste stereotipuri. Și îmi place faptul că românilor le place să muncească. Aici vezi femei muncind, chiar dacă sunt mai în vârstă, ceea ce pentru noi nu este atât de comun. Faptul că muncesc indiferent dacă au tot ceea ce le trebuie este un lucru remarcabil. Este de admirat această dorință și poftă de a munci”, povestea în această primăvară Paul, venit să studieze la Sibiu din Spania.
Întrebat ce a învățat până acum de la sibieni, răspunsul lui Paul este aproape identic cu cel al tinerilor veniți să studieze din Spania. ”Învățăm să fim mult mai deschiși la minte. Venim aici la voi cu tot felul de prejudecăți, legate de România, și descoperim un teritoriu plin de tradiții. Este trist că știm lucruri atât de puține și greșite despre voi și despre țara voastră. Cred că experiența Erasmus ne ajută foarte mult să aflăm care este adevărul despre această zonă a lumii. Este o lume nouă, este pentru prima dată când vin în Europa de Est și nu cred că va fi și ultima. E plin de lucruri bune”.  De altfel, experiența burselor Erasmus asta înseamnă, în primul rând, susțin studenții internațional: eliminarea bagajului de prejudecăți istovitoare.

Ce este Erasmus+?

”Programul ERASMUS+ presupune acorduri bilaterale între universități, care permit studenților să efectueze mobilități de studiu, iar în timpul acestei mobilități studenții străini sunt tratați la fel ca cei ai instituției de primire, adică pot urma cursuri, pot fi cazați în cămine, au acces la biblioteci sau la orice alte servicii și facilități. Mai mult, materiile studiate în timpul stagiului sunt recunoscute integral de universitatea de origine, astfel încât studenții nu mai sunt nevoiți să dea examene de diferență”, este definiția pe care reprezentanții Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu o oferă burselor Erasmus+. Sibiul a devenit deja o destinație de tradiție pentru studenți din întreaga lume care aleg să efectueze aici stagii de pregătire universitară în diferite domenii. S-a dus, astfel, vestea despre cursurile în engleză de aici, de condițiile care li se oferă, precum și de programul care le este pregătit în detaliu de reprezentanții ULBS. Studenții Erasmus+ sunt primiți cu petreceri tematice, cu excursii în cele mai interesante zone din România, cu spectacole tradiționale și cursuri intensive de limba și cultura românilor.
Mai mult, la Sibiu a fost înființată și o asociația dedicată bursierilor acestui program susținut de Uniunea Europeană - Erasmus Student Network Sibiu. Aici sunt înscriși studenții sibieni care, la rândul lor, au studiat în alte țări prin intermediul Erasmus+. Din rândul acestei asociații provin și acei ”buddy” care oferă sfaturile prețioase tinerilor care vin aici să studieze. ”Pentru mulți, Erasmus este doar un nume,  o personalitate sau un program susținut de Comisia Europeană. Pentru mine, Erasmus înseamnă un stil de viață care, contrat așteptărilor și-a făcut simțită prezența chiar și după încheierea perioadei de studiu în universitatea parteneră. În anul 2011 am decis să-mi adun viața într-un bagaj și să plec în Olanda pentru 6 luni, pentru a beneficia de o mobilitate Erasmus. Abia mai apoi am aflat că orașul care avea să mă marcheze atât pe plan profesional, cât și personal, era de fapt foarte asemănător Sibiului. Deventer, oraș înfrățit cu Sibiul a fost casa mea pentru o jumătate de an”, povestea în vară Monica Beca, președinta asociației amintite.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus