Sâmbătă,
23.01.2021
Cer Senin
Acum
10°C

Polonia si Grecia la FITS 2015: "Courtney Love", "Eternul Shakespeare" si "Iliada"

Au mai rămas trei zile până la începerea celei de-a XXII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, care va avea loc în perioada 12 - 21 iunie. Polonia și Grecia sunt reprezentate în acest an de cele mai importante producții și de cei mai mari actori naționali.

Teatr Polski din Wroclaw vine la Sibiu cu spectacolul care a fost declarat „Cel mai bun spectacol din Polonia” în anul 2013: „Courtney love”, realizat după un scenariu al cunoscutului dramaturg Pawel Demirski. Reprezentația va avea loc vineri, 19 iunie, ora 17:00, la Colegiul Naţional „Octavian Goga” - Sala de sport (112 bilete mai sunt disponibile). Spectacolul combină imaginea carierei spectaculoase a trupei Nirvana cu realitatea industriei spectacolului din Polonia în anii ’90, când succesul – perceput ca unica opţiune demnă în viaţă – a fost întipărit în mentalitatea socială. Este o poveste muzicală bazată pe intrigi, limitări şi modalităţi triviale de construire a unei posibile cariere. Courtney Love – cea care a acompaniat cu loialitate marele succes al trupei Nirvana, fiind acuzată în acelaşi timp că a determinat prăbuşirea acestui grup – devine un simbol care accentuează în mod evident efectele negative ale unei realităţi capitaliste. Regia îndrăzneaţă a Monikăi Strzepka, dramaturgia intransigentă a lui Pawel Demirski şi cântecele nemuritoare ale trupelor Nirvana şi Hole, cântate live de actorii Teatrului Polski, fac ca acest spectacol să fie unul de neuitat. Pawel Demirski a primit premiul revistei „Politica” (2010) „pentru dezvoltarea consecventă a proiectului teatrului critic. Pentru curajul de a vorbi mai mult și mai dur decât am vrea să auzim”. El este prezent la Sibiu și cu un spectacol-lectură, „Diamantele sunt cărbuni care s-au pus pe treabă”, în 18 iunie, ora 14:00, la Librăria Humanitas.

Cel mai mare actor al Poloniei, Andrzej Seweryn, își va demonstra măiestria într-un one man show pe texte de Shakespeare, în producția realizată de Arnold Szyfman Polish Theatre din Varșovia și prezentată marți, 16 iunie, ora 18:00, la sala Thalia (240 de bilete mai sunt disponibile). Andrzej Seweryn este unul dintre cei (doar) trei actori angajați ai Comediei Franceze care nu sunt de naționalitate franceză. În prezent este director la Polski Theatre din Varșovia.

În „Eternul Shakespeare”, Andrzej Seweryn povesteşte despre lumea lui Shakespeare şi despre lume în general, creând un dialog interactiv cu publicul, într-o dezbatere nemaiîntâlnită până acum despre teatrul contemporan şi în acelaşi timp, o manifestare a credinţei în puterea artei dramatice. Spectacolul abordează teme consacrate ale dramaturgiei shakesperiene: obsesia pentru putere, nebunia simţurilor, atemporalitatea iubirii şi tristeţea singurătăţii, gelozie şi trădare, omniprezenţa dorinţei şi durerea provocată de eşec, incertitudinile asupra sensului vieţii şi puterea speranţei - ce transformă drama shakespeariană într-un context pentru propriile noastre îndoieli şi tragedii moderne. Această producţie este recomandată celor care cunosc operele lui Shakespeare, cât şi celor care abia încep să îi desluşească arta.

Din Grecia vine o producție impresionantă: „Iliada” de Homer, în regia lui Stathis Livathinos, care a devenit de curând directorul artistic al celui mai important teatru din Grecia, Greek National Theatre. Spectacolul a fost programat în ultima zi a festivalului, pe 21 iunie, ora 20:00, la BRD Scena 9 (148 de bilete mai sunt disponibile).

"Iliada”, pe care Aristotel a numit-o prima tragedie din istorie, ne duce la o gigantică orchestră deschisă. Este un teatru al războiului. Fiind o lucrare clasică, fundamentală, a glorificatei culturi din Grecia Antică, „Iliada” este supusă acum unei viziuni artistice moderne. Atmosfera de pe scenă este dinamică şi schimbătoare, în timp ce 15 actori trec cu uşurinţă de la teatru la rapsodii contemporane. Doi muzicieni cu un set de percuţie complex şi diverse dispozitive electronice îmbogăţesc experienţa. „Mai rar întâlneşti o asemenea producţie plină de energie, extrem de concentrată, intensă şi totuşi executată cu atâta precizie. Pur şi simplu genial! O poveste spusă cu umor şi imaginată ingenios, despre oboseală, onoare, autoritate, temeritate şi absurdităţi de război.” (Recenzie scrisă de Karin Veraart pentru Volkskrant, Amsterdam, în octombrie 2013).

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu va reuni timp de zece zile participanţi din 70 de ţări, ce vor prezenta 427 de evenimente în 67 de spaţii de joc, pentru un public estimat la 65.000 de spectatori pe zi.

Accesul publicului la evenimentele programate în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se face pe baza tichetelor emise la Agenţia Teatrală din Sibiu, bd. Nicolae Bălcescu nr. 17, precum și online, pe www.eventim.ro şi în reţeaua naţională a magazinelor Domo, Germanos, Orange şi Vodafone, Librăriile Humanitas şi Cărtureşti. Intrarea este liberă pentru evenimentele în aer liber şi la evenimentele speciale (conferinţe speciale, spectacole-lectură şi film).

Programul Agenției de bilete pentru perioada următoare:

- 9 -11 iunie - între orele 11:00 şi 18:00

- 12- 21 iunie - între orele 10:00 şi 15:00

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

2 comentarii

toto cutunio

Acum 5 ani

speram ca la viitoarea editie a celui mai tare festival de teatru din europa si a-l treilea din lume s-a avem si la sibiu o sala de teatru precum cei de la teatru zis national din bucuresti ,unde se tine mai mult spectacole de manele ,facut din bani publici ,sibiu o merita din plin ,,mai schimba imaginea tari ,dincodasi europei la toate capitolele ,de la sanatate pina la economie ,bai terenu de lapiata 90 sta cam de mult cu balariile cit copaci din parcu astra ,miscativa repede ,pina nu alti copy -paste vo ia inainte
Raspunde

Marean Vanghelie-Goagal

Acum 5 ani

Iarasi incepe circoteca estivala penibila pe picioroange a clovnului pupincurist chiriac ,sa te tii nenicule la behaieli nocturne ale unor anonimi ,plus la sifonarea banului public sibian de catre camarila sasului&sasoaicei casnice!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus