Sâmbătă,
04.07.2020
Parțial Noros
Acum
22°C

Tara noastra primeste elogii in Daily Mail dupa vizita Printului Charles

09 Iunie 2015 17:46

"Farmecul princiar al României" şi "motivul pentru care una dintre cel mai puţin cunoscute ţări din Europa este potrivită pentru un rege" sunt doar câteva dintre frazele apreciative la adresa ţării noastre publicate într-un articol din Daily Mail, cu ocazia recentei vizite a prinţului Charles.

"La patru ore nord-vest de Bucureşti, la poalele Munţilor Carpaţi, se află un fost grajd reamenajat, cu însemnele regale (pene) ale prinţului de Wales, pictate pe coşurile de pe acoperiş. Este micul sat Valea Zălanului, aflat la capătul unui lung drum înnoroiat, în care elementele tradiţionale care calmează traficul - gropi uriaşe - îi protejează pe copiii care joacă fotbal de căruţele trase de cai şi de cărucioarele încărcate cu vase cu lapte, împinse de fermieri care poartă căciuli din blană de oaie", se afirmă la începutul acestui articol apărut pe site-ul Daily Mail.

Prinţul Charles a făcut o vizită în această localitate săptămâna trecută, lansându-şi cu această ocazie propria fundaţie din România - Prince of Wales Romania Foundation.

"Iubesc România. Nu uitaţi, am o străbunică din Transilvania", a spus moştenitorul tronului Marii Britanii.

"Poţi să înţelegi foarte uşor motivul pentru care prinţul Charles este atât de captivat de acele meleaguri, în special în această parte a anului, cu flori sălbatice din abundenţă, când violetele, spânzul şi garofiţele înfloresc în acelaşi timp, netulburate de erbicidele moderne şi substanţele de fertilizare", precizează acelaşi articol din Daily Mail.

În Valea Zălanului, prinţul Charles deţine şapte camere duble în mai multe case, disponibile spre închiriere, însoţite de săli pentru duş, în care turiştii au la dispoziţie loţiuni de corp Highgrove.

Camera oficială a prinţului Charles are un prag căptuşit cu piele roşie deasupra uşii care duce în sala de baie, "pentru a scuti capul regal de o încoronare grăbită", precizează, cu umor, jurnaliştii de la Daily Mail. Tavanul din sufragerie a fost ridicat cu aproximativ 2 metri, obţinându-se astfel un excelent spaţiu pentru lectură şi o panoramă spectaculoasă către văile de la poalele dealului.

În săptămâna petrecută în România cu ocazia vizitei prinţului Charles în Valea Zălanului, jurnaliştii britanici spun că nu au avut acces la televizor, radio, e-mail, ziare şi semnal la telefoanele mobile.

Prinţul Charles a cumpărat acea reşedinţă din Valea Zălanului în urmă cu 15 ani. Casa se află în vecinătatea proprietăţii contelui Tibor Kalnoky, un urmaş al fostei aristocraţii maghiare din Transilvania, a cărui familie a fost obligată să se refugieze în exil de regimurile nazist şi comunist, care s-a întors în România pentru a-şi restaura casa.

Căsătorit cu Anna, o localnică, contele Kalnoky are trei fii şi lucrează în prezent la renovarea fermei sale - aflată peste deal - în care există facilităţi pentru arte şi meşteşuguri şi sunt organizate cursuri de călărie pentru turişti şi pentru copiii din comunitatea romă.

Contele deţine şi un conac la Micloşoara, unde prinţul Charles se odihneşte când vine în vizită şi unde vizitatorii au la dispoziţie ghiduri de istorie şi ecologie. Cursuri de călărie - inclusiv pentru copii, cu ponei Shetland - sunt oferite turiştilor şi la Valea Crişului, unde se află reşedinţa principală a familiei Kalnoky.

"Marele avantaj al peisajului din Carpaţi constă în faptul că acolo nu există garduri şi sunt foarte puţine drumuri. Pentru pietoni sau pentru cai şi căruţe, sunt foarte puţine restricţii în privinţa locurilor în care vrei să mergi. Iubitorii de munte îşi instalează corturile şi îşi aprind focul oriunde vor, atât timp cât nu se tem de lupi, vulpi, urşi şi râşi", mai spun autorii articolului din Daily Mail.

William Blacker, un apreciat scriitor britanic, autorul volumului "Along The Enchanted Way", bun prieten cu prinţul Charles şi contele Kalkony, a scris o carte emoţionantă despre delicatul echilibru al vieţii dintre românii, maghiarii, saşii şi romii din Transilvania.

El consideră că un contact prea intens al Transilvaniei cu Europa Occidentală, caracterizată prin traficul intens şi obiceiurile moderne, ar putea să ducă la dispariţia obiceiurilor şi datinilor tradiţionale rurale din această zonă a României. "Dacă vreţi să vă bucuraţi de un stil de viaţă medieval, nealterat de progresul modern, nu luaţi în bagaje prea multe lucruri din secolul al XXI-lea", se afirmă în încheierea articolului publicat în Daily Mail.

Prinţul Charles are, prin fundaţia sa caritabilă din Marea Britanie - The Prince of Wales's Charitable Foundation -, o casă săsească în satul Viscri, judeţul Braşov, pe care a oferit-o fundaţiei sale din România.

Potrivit unui comunicat al Fundaţiei Prinţul de Wales România, o bună parte a activităţilor noii fundaţii vor avea loc la Viscri, proprietatea deţinută de moştenitorul coroanei britanice urmând să fie restaurată şi transformată în Centrul de Pregătire al Prinţului de Wales în Transilvania.

Centrul va avea o sală de conferinţe, unde vor putea fi găzduite până la 70 de persoane, o cafenea şi posibilităţi de cazare "ce vor veni în sprijinul comunităţilor locale şi al miilor de vizitatori ce ajung în satul Viscri în fiecare an", se afirmă în acelaşi comunicat.

Conform surselor citate, Fundaţia Prinţul de Wales este o organizaţie caritabilă cu scop educativ, care sprijină păstrarea patrimoniului arhitectural, agricultura şi dezvoltarea durabilă, fiind guvernată de un Consiliu Director ai cărui membri au fost numiţi de prinţul de Wales. În prezent, membrii board-ului sunt William Nye, Andrew Wright, Paula Wilson şi contele Kalnoky, iar director executiv este Aura Woodward, născută în România.

Fundaţia Prinţul de Wales va oferi la început cursuri de restaurare atât pentru comunităţile locale, cât şi pentru studenţi şi ucenici din străinătate.

Prinţul Charles a fost în Transilvania de mai multe ori în ultimii ani, în vizite private, în judeţele Mureş, Covasna, Harghita, Sibiu şi Braşov.

Comentarii

7 comentarii

@2

Acum 4 ani

si sa-l invete pe mirciulica mersul pe motocicleta cu m***ile de box
Raspunde

marginean

Acum 4 ani

E remarcabil angajamentul printului in Transilvania, a ales cu grija Viscri: drum lung si anevoios pentru masina, totul e nespectaculos dar feeric, la ora unu se scot painile din cuptor, \"brutaria\" nu e marcata, te duci dupa miros, tiganii din vale au case de caramida si straturi de legume ingrijite in spatele caselor, copiii lor merg la scoala, cosuri de gunoi din nuiele impletite agatate pe stalpi, miros de balegar ca acum 100 de ani, nu ma mir dece contrastul e atata de fascinant pentru print.
Raspunde

@.@

Acum 5 ani

Am crezut ca Elodii...woops, elogii :)))
Raspunde

@@@

Acum 5 ani

De elogii, ne e podul plin!
Raspunde

Gheorghe

Acum 5 ani

@1: păi de ce? doar n-or să ia calu\' în spinare! cum când să-l ia? când ți-l ia din bătătură!
Raspunde

ghita

Acum 5 ani

mai trebuie sa zica ca vine la sibiu sa ii invete oieritul pe sibieni
Raspunde

cea mai buna gluma

Acum 5 ani

”cursuri de călărie pentru turişti şi pentru copiii din comunitatea romă” :)))) Hai ca asta a fost tare!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus