Plimbându-mă pe Pietonala I.V Stalin, am ajuns destul de repede în Piața Republici iar de acolo a mai fost un pas până în Piața 6 martie, unde m-am așezat pentru a admira priveliștea. Vi se pare ciudat? Își aduce aminte cineva aceaste denumiri? Drumul parcurs de mine este de asemenea ruta zilnică a multora dintrei voi numai că, probabil, cei mai mulți nici nu cred că este vorba despre Sibiu.
Puține străzi și-au mai păstrat numele pe parcursul anilorc- singura stradă din Sibiu a cărei nume nu s-a schimbat este strada Hochmeister. Unele străzi și-au schimbat numele chiar de mai multe ori până astăzi.
Până în 1945 străzile purtau denumirea personalităților importante care defineau spațiul orașului nostru, pentru ca oamenii să nu uite tradiția Sibiului. Toate astea s-au schimbat odată cu venirea comuniștilor, care au încercat să anuleze această tradiție și prin schimbarea numelor străzilor. Astfel, nume cu puternică simbolistică sovietică și comunistă și-au făcut locul în oraș. În încercarea de a evidenția legăturile strânse ale societății comuniste cu noul spațiu al orașului, au gasit numele unor comuniști locali care au devenit, subit, mari personalități istorice - așa a apărut strada Lili Paneth.
“Prima mare schimbare a nomenclaturii străzilor apare în 1947, când aproape toate străzile primesc nume de origine sovietică. A doua mare etapă e cea de după 1970, când se încearcă revitalizarea ființei naționale de către comuniști și, în perioada aceea, apar denumiri precum Mihai Viteazul sau Ștefan cel Mare”, a spus Răzvan Pop, director al Direcției pentru Cultură și Patrimoniu.
Astfel, pietonala Nicolae Bălcescu de astăzi, devine, după 1947, V.I Stalin. De asemenea Piața Mare devine Piata Republicii iar Piața Mică devine Piața 6 martie.
Strada Banatului s-a numit Gh. Dimitriov. Un alt exemplu este strada Bâlea, care în ’47 se numea Stanlingrad. Piata Huet și-a schimbat, de asemenea, numele în Piața Grivița, iar strada Cetății a devenit Lajos Kossuth. Strada Andrei Șaguna și Bulevardul Victoriei devin Strada Lenin, respectiv bulevardul A. J. Vâșinski. Strada Arhivelor se numea în 1947 F. D. Roosvelt.
După 1970 nomenclatura străzilor se schimbă din nou. Pietonala Nicolae Bălcescu își schimbă numele din V.I.Stalin, pe care îl avea în 1947, în numele pe care îl poartă și astăzi. Strada Lajos Kossuth devine Strada Cetății. O altă mare schimbare a denumirilor a fost după perioada 1989, când toate numele de origine sovietică dispar.
“După Revoluție, noua administrație a menținut o stare anormală. A anulat cele mai importante denumiri date de comuniști, dar nici nu a revenit la vechile denumiri și nici nu a adus o nouă viziune în sensul denumirii străzilor,” a adăugat Răzvan Pop.
Emil Sigerius în Cronica orașului Sibiu spune că “având în vedere că prima denumire oficială a străzilor a avut loc în 1833, cuprinzând doar o mică parte a orașului de atunci, urmând altele în 1871, 1874, 1889, 1908 și 1919, care țineau și de înfințarea de noi cartiere - putem în sfârșit afirma că locuitorii orașului au avut parte de destule schimbări într-un timp relativ scurt.”
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Strada Banatului , Mihai Viteazul , Piața Huet , Razvan Pop , Piata Mare , Piața Mică , Bulevardul Victoriei , Pietonala Nicolae Bălcescu , După Revoluție , Strada Andrei Șaguna , Piata Republicii , Emil Sigerius , Strada Cetății , Bulevardul Nicolae Bălcescu , Lajos Kossuth , Lili Paneth , Piața Grivița , Strada Arhivelor , Strada Lajos Kossuth , Strada Lenin
Vizualizari: 6977
Ultimele comentarii
Acum 41 minute
Clau
Acum 55 minute
Buhaescu Alexandru
Acum 59 minute
Asta e Romania plagiata si furata
Acum 1 oră
Cgfhcfgh
Acum 1 oră
Dumn