Vineri,
21.06.2024
Cer Senin
Acum
21°C

Cum se numeau strazile Sibiului inainte?

Plimbându-mă pe Pietonala I.V Stalin, am ajuns destul de repede în Piața Republici iar de acolo a mai fost un pas până în Piața 6 martie, unde m-am așezat pentru a admira priveliștea. Vi se pare ciudat? Își aduce aminte cineva aceaste denumiri? Drumul parcurs de mine este de asemenea ruta zilnică a multora dintrei voi numai că, probabil, cei mai mulți nici nu cred că este vorba despre Sibiu.

Puține străzi și-au mai păstrat numele pe parcursul anilorc- singura stradă din Sibiu a cărei nume nu s-a schimbat este strada Hochmeister. Unele străzi și-au schimbat numele chiar de mai multe ori până astăzi.

Până în 1945 străzile purtau denumirea personalităților importante care defineau spațiul orașului nostru, pentru ca oamenii să nu uite tradiția Sibiului. Toate astea s-au schimbat odată cu venirea comuniștilor, care au încercat să anuleze această tradiție și prin schimbarea numelor străzilor. Astfel, nume cu puternică simbolistică sovietică și comunistă și-au făcut locul în oraș. În încercarea de a evidenția legăturile strânse ale societății comuniste cu noul spațiu al orașului, au gasit numele unor comuniști locali care au devenit, subit, mari personalități istorice - așa a apărut strada Lili Paneth.

“Prima mare schimbare a nomenclaturii străzilor apare în 1947, când aproape toate străzile primesc nume de origine sovietică. A doua mare etapă e cea de după 1970, când se încearcă revitalizarea ființei naționale de către comuniști și, în perioada aceea, apar denumiri precum Mihai Viteazul sau Ștefan cel Mare”, a spus Răzvan Pop, director al Direcției pentru Cultură și Patrimoniu.

Astfel, pietonala Nicolae Bălcescu de astăzi, devine, după 1947, V.I Stalin. De asemenea Piața Mare devine Piata Republicii iar Piața Mică devine Piața 6 martie.  

Strada Banatului s-a numit Gh. Dimitriov. Un alt exemplu este strada Bâlea, care în ’47 se numea Stanlingrad. Piata Huet și-a schimbat, de asemenea, numele în Piața Grivița, iar strada Cetății a devenit  Lajos Kossuth. Strada Andrei Șaguna și Bulevardul Victoriei devin Strada Lenin, respectiv bulevardul A. J. Vâșinski. Strada Arhivelor se numea în 1947 F. D. Roosvelt.

După 1970 nomenclatura străzilor se schimbă din nou. Pietonala Nicolae Bălcescu își schimbă numele din V.I.Stalin, pe care îl avea în 1947, în numele pe care îl poartă și astăzi. Strada Lajos Kossuth devine Strada Cetății.  O altă mare schimbare a denumirilor a fost după perioada 1989, când toate numele de origine sovietică dispar.

“După Revoluție, noua administrație a menținut o stare anormală. A anulat cele mai importante denumiri date de comuniști, dar nici nu a revenit la vechile denumiri și nici nu a adus o nouă viziune în sensul denumirii străzilor,” a adăugat Răzvan Pop.

 Emil Sigerius în Cronica orașului Sibiu spune că “având în vedere că prima denumire oficială a străzilor a avut loc în 1833, cuprinzând doar o mică parte a orașului de atunci, urmând altele în 1871, 1874, 1889, 1908 și 1919, care țineau și de înfințarea de noi cartiere - putem în sfârșit afirma că locuitorii orașului au avut parte de destule schimbări într-un timp relativ scurt.”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Paula Văleanu

de Paula Văleanu

Cultură
Telefon:
0751 057 240

Comentarii

4 comentarii

@.@

Acum 9 ani

Strada Raului nu si-a schimbat numele, parca. Si Strada Zidului...Daca mai cautam prin cartiere, zone relativ vechi, construite pana prin anii 1940, posibil sa mai fie.
Raspunde

alzara

Acum 9 ani

Scris \" la plezneala \" : I.V. Stalin nu era \"pietonala \" - umbla tramvaiul si nu si /a schimbat numele in \" 70 ! S.a.m.d. .
Raspunde

B.Utoru

Acum 9 ani

Când v-am spus că Dorina Niţu nu-i singurul antitalent de la TS, nu m-aţi crezut. Păi ce articol e ăsta? 2-3 străzi cu nume comuniste, înlocuite cu altele? Fetiţo, ia o hartă a Sibiului dinainte de 1918 (dacă ştii germana), apoi una din perioada interbelică, apoi una comunistă şi Paginile Aurii de azi. Aşa poţi face un articol temeinic despre străzile Sibiului.
Raspunde

Georg pentru: 1. @.@ (IP 109.103.13.35

Acum 9 ani

Strada Zidului este o aberatie. Se numea Strada ZIDARILOR intre cele 2 Razboaie, dupa Maurer-Gasse-traditional si asta pentru ca acolo era un Turn, Maurer-Turm/Turnul Zidarilor. Alta aberatie: Str. Movilei s-a numit cam in aceeasi perioada cu Strada Zidarilor, Strada Zidului. Dar de Turnul Fierarilor, inventat de cei de la Comitetul Judetean de Cultura si Educvatie Socialista Sibiu, ati auzit? Acolo este Rieger/Independent, e Turnul Pulberarie si tovarasii si-au zis ca fiind industrie metalurgica, traba sa se numeasca TURNUL FIERARILOR...Piata Fingerling (dupa sens: PIATA MICUTA, vine dupa Piata Mare, Piata Mica), numita intr Razboaie tot Piata Fingrling, au numit-o desteptii PIATA AURARILOR, ca li s-a nazarit ca intr-o casa mai sus, ar fifost Breasla Aurarilor, si turnul s-ar numi Turnul Aurarilor..De fapt acolo a locuit un Patron de Breasla Aurarilor, (acestia erau schimbati periodic) G.K. si-a lasat blazonul de Patron in casa. Breasla Aurarilor avea Turnul Aurarilor pe Soldisch, iar SEDIUL nu era aici. Treptele Fingerling erau numite ROMANESTE in sec. XVIII TREPTELE PORCARILOR, de la FANTANA PORCARILOR din Piata Fingerling/Piata Micuta. Nici urma de AURARI aici, putea groaznic, iar ARGINTARII, vezi strada catre 9 Mai nici nu existau ca Breasla Separata.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus