Marți,
18.11.2025
Innorat
Acum
9°C

Cireșele, căpșunele și ardeii - mai scumpe în 2026. Direcția Agricolă Sibiu a stabilit prețurile medii pe baza cărora calculează impozitul agricultorilor la veniturile obținute din arendă

Cireșele, căpșunele și ardeii - mai scumpe în 2026. Direcția Agricolă Sibiu a stabilit prețurile medii pe baza cărora calculează impozitul agricultorilor la veniturile obținute din arendă

Consilierii județeni sunt chemați să voteze în ședința ordinară din 27 noiembrie 2025 prețurile medii ale produselor agricole din județul Sibiu, valabile pentru anul fiscal 2026. Aceste prețuri medii vor sta la baza impozitării agricultorilor. O analiză comparativă cu prețurile din ultimii doi ani arată că pentru anul viitor prețurile la majoritatea produselor rămân aceleași, cu excepția cireșelor, căpșunilor și ardeilor.

Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Sibiu a transmis la solicitarea Consiliului județean prețurile medii/kg ale produselor agricole pe baza cărora se calculează impozitul agricultorilor la veniturile obținute din arendă. Proiectul de hotărâre a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței ordinare care va avea loc pe 27 noiembrie.

Conform proiectului, produsele din categoria cerealelor rămân la nivelul anului trecut, în timp ce în cazul fructelor și legumelor se propun ușoare creșteri. Prețuri mai mari se propun pentru cireșe, de la 10,5 lei la 14 lei, pentru căpșuni, de la 9,8 lei la 12 lei, și pentru ardei - de la 6,2 lei la 8 lei.

Se obervă, totodată, preț mai mic în cazul tomatelor - 8 lei, față de 10 lei în 2025. 

Usturoiul rămâne cel mai scump produs - 25 lei, la nivelul anului trecut.

Vedeți mai jos un tabel comparativ cu prețurile adoptate în anii 2024 și 2025.

(Lei)

Denumire produs Preț 2024 Preț 2025 Preț 2026 (proiect)
Usturoi 16,5 25 25
Struguri de vin 3 7,5 7,5
Prune 2,8 5,5 5
Mere 2,6 5 5
Castraveți 5,4 7,8 8
Tomate 8 10 8
Pere 4 6 6
Fasole boabe 8,2 9,5 10
Cireșe 9,5 10,5 14
Pepene verde 3,5 4,5 5
Lucernă - masă verde 0,09 1 0,09
Floarea soarelui 1,24 1,9 1,9
Vișine 9,2 9,8 10
Pătrunjel 9,9 10,5 10,5
Cartof 2,3 2,8 3
Piersici 8 8,5 9
Ceapă 4 4,5 4,5
Caise 8 8,5 9
Căpșuni 9,3 9,8 12
Nectarine 8 8,5 9
Morcov 4,5 5 5
Ardei 5,9 6,2 8
Pepene galben 3,8 4 5,5
Rapiță 1,75 1,9 1,9
Lucernă - fân 0,26 0,4 0,7
Porumb 0,68 0,79 0,8
Pajiști naturale - masă verde 0,06 0,07 0,05
Varză 3 3 3
Sorg 1,9 1,9 1,9
Secară 0,9 0,9 0,9
Mazăre 2,55 2,55 2,55
Orzoaică 0,81 0,81 0,81
Orz 0,81 0,81 0,81
Ovăz 0,81 0,81 0,81
Grâu 0,8 0,8 0,82
Fân 0,5 0,3 0,4
Soia 2,5 1,69 1,69
Vinete 7 4,2 5

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus