Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Interviu cu Simion Cretu, directorul ADR Centru: "In Sibiu sunt peste 1.700 de proiecte finantate pe toate programele operationale, care insumeaza 1,8 miliarde de euro"

Cât de pregătite sunt autoritățile sibiene pentru a accesa fonduri europene în exercițiul financiar 2014 – 2020? Instituțiile publice sau mediul privat iau mai ușor bani de la Uniunea Europeană? La cât a ajuns gradul de absorbție la Sibiu față de restul țării? Cât de complicat este să scrii și să implementezi un proiect pe fonduri europene? Doar câteva dintre întrebările la care răspunde directorul general al Agenției de Dezvoltare Regională Centru, Simion Crețu.

Reporter: Suntem deja la jumătatea anului 2014. Din întâlnirile pe care le-ați avut cu șefii instituțiilor din Sibiu, suntem pregătiți pentru a accesa fonduri europene în noul exercițiu financiar?

Simion Crețu: Acum... eu cred că sunt mai bine pregătiți decât în vechea perioadă de programare.

Rep.: De ce?

S. C.: Pentru că pe actuala perioadă au avut la bază strategii de dezvoltare, unele dintre obiectivele și proiectele care însoțeau acele strategii de dezvoltare au fost finanțate din fonduri europene, fonduri proprii, fonduri guvernamentale, parteneriate sau credite pe care le-au accesat, iar acele strategii practic au fost revizuite. Deci, să zicem că s-au îndreptat spre o altă perioadă de programare, care este 2014 – 2020. Ce aș purtea să vă spun eu este că la nivelul Agenției de Dezvoltare Regională Centru avem pregătit un portofoliu de proiecte care ne însoțește strategia, adică exact proiectele care ar trebui să se materializeze astfel încât prioritățile și obiectivele prioritare din strategia de dezvoltare regională să poată fi realizate în exercițiul următor. Și acest portofoliu de proiecte cuprinde peste 1500 de proiecte, dintre care aproape 300 sunt din județul Sibiu. Ei, aceste proiecte nu sunt toate dezvoltate pentru că, așa cum bine știți, dacă începi o investiție și faci un studiu de fezabilitate acesta are o valabilitate de vreo doi ani, avizele și acordurile au și ele la bază niște studii tehnico-economice, studii de prefezabilitate sau sunt chiar studii de fezabilitate și proiecte tehnice, toate cu o perioadă de valabilitate determinată în timp. Însă, eu cred că dacă în această vară se vor demara axele prioritare prin Programul Operațional-Regional, și poate că ați văzut că trei axe au fost deja deschise, printr-un alt program operațional, se va putea vedea că prioritățile sunt bine stabilite și pregătite.

Rep.: Vă referiți și la mediul privat aici sau doar la autoritățile publice?

S. C.: După cum se știe, zona societăților comerciale și cea a mediului privat este mai mobilă din acest punct de vedere, ea se mobilizează rapid în cazul în care apar oportunități noi de dezvoltare. Face parte din modul lor de lucru, majoritatea având dorința de a dezvolta firma, de a crește, de a se retehnologiza și așa mai departe.

Rep.: Sunteți mai optimist decât mă așteptam, mai ales că pe plan național se vorbește mai mult despre banii pe care nu-i luăm decât despre cei pe care îi luăm de la Uniunea Europeană.

S. C.: În ceea ce privește gradul de absobție, la nivel național noi suntem la peste 50 la sută iar la nivel de regiune am ajuns la 63 la sută, dar cel mai important este că avem angajamente. Asta înseamnă că sumele sunt contractate. Acum, până în luna decembrie a acestui an se pot trage, se pot lua sume considerabile din banii europeni, dar asta depinde numai de modul în care beneficiarii cu contractanții pe care-i au pentru servicii și pentru lucrări sau echipamente derulează contractele respective.

Rep.: Cum stăm la nivelul județului Sibiu în comparație cu celalalte județe din regiune?

S. C.: Nu aș putea să vă spun cu precizie pentru simplul fapt că nu avem astfel de indicatori, nu am considerat niciodată că este o concurență între județe. Încercăm ca tot ceea ce înseamnă activitatea noastră să fie la nivel regional și să fie echilibrată, astfel că accesul la informație să fie pus la dispoziția oricui, de la instituții publice și private la simplii cetățeni, societate civilă, astfel ca toată lumea să poată consuma acești bani. Pentru noi este important să luăm cât mai mulți bani în regiunea noastră și în județele noastre, scopul fiind ca acestea să se dezvolte. Gândiți în felul următor: dacă se dezvoltă regiunea se dezvoltă și o părticică din țară. Contează dezvoltarea fiecărei regiuni. Acum, strict la întrebarea dumneavoastră, pot să vă spun că Sibiul stă foarte bine. Pe Programul Operațional Regional are 67 de contracte a căror valoare însumează peste 150 de milioane de euro, dintre care aproximativ 105 milioane sunt sume nerambursabile. De asemenea, în total, în Sibiu sunt peste 1700 de proiecte finanțate pe toate programele operaționale, care însumează 1,8 miliarde de euro. Deci sunt niște sume destul de mari.

Rep.: În noul exercițiu financiar se simplifică procedurile de accesare a fondurilor europene? Va fi mai simplu pentru omul de rând să facă un proiect și să ia bani de Uniunea Europeană?

S. C.: Acum, după cum știți, procedurile de acces și ghidurile se făceau pe fiecare program operațional și fiecare axă în parte avea ghidul propriu. Acum, spre exemplu, pe Programul Operațional Regional regulamentele sunt pe toate programele cu fonduri europene care sunt făcute de Comisia Europeană. Noi, pe Programul Operațional avem un ghid care este mai general, după care va fi un ghid pe axă în care apar numai specificațiile tehnice, condițiile de eligibilitate, sumele eligibile și așa mai departe, inclusiv tipurile de activități care se finanțează. Va fi o simplificare considerabilă, ceea ce până la urmă va duce la o fluidizare a derulării programelor cu finanțare europeană.

Rep.: Asta înseamnă și că accesul la informație va fi mai ușor?

S. C.: Accesul la informație la noi este permanent, prin resursele pe care le avem. Diseminarea merge destul de rapid, în câteva zile cred că putem să soluționăm orice solicitare vine.

Rep.: Chiar și pentru cineva ca mine, care n-are nicun fel de experiență în domeniul fondurilor europene?

S. C.: Chiar și dumneavoastră. Oricând vreți dumneavoastră putem să corespondăm electronic, puteți utiliza toate informațiile noastre, putem avea întâlniri față în față în care lucrurile se pot discuta și se trasează care ar fi contururile și direcțiile pentru a dezvolta un anumit proiect pentru aplicanți, după care se pot dezvolta aplicațiile. Important este să fie voință!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

militaru gheorghe

Acum 8 ani

Oferta serioasa si care merita! Nu esti de parere ca trebuie sa incepi la timp, daca vrei sa castigi? Acum, dupa ce au vazut filmul care demonstreaza ca totul este foarte serios, oamenii au inceput sa lucreze si sa castige cu noi. Te asteptam si pe tine! Incepi rapid si simti satisfactia ca ai gasit ceva ultra-serios! Filmul video te va convinge! Cere-mi urgent mai multe detalii la adresa mea de email: autotestsibiu***
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus