Sâmbătă,
18.05.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Cel mai mare festival dedicat luminii, la Sibiu

Cel mai mare festival dedicat luminii, la Sibiu

Imaginați-vă că celebrii ”ochi” din acoperișurile caselor din centrul Sibiului vă vor privi în timp ce vă plimbați sau chiar vor clipi. Sau că întreaga fațadă a Muzeului Brukenthal își va schimba înfățișarea în câteva secunde. Sunt doar două exemple de evenimente ce se vor desfășura în Sibiu, la ”Lumen: Past, Present & Future”. Acesta este dealtfel cel mai mare eveniment despre lumină din Europa Centrală.  Într-o singură săptămână, între 8-12 septembrie, au loc, la  Biblioteca Judeţeană Astra, Filarmonica de stat Sibiu şi Complexul Naţional Muzeal Astra, o serie de evenimente care promovează rolul luminii în viaţă, ştiinţă şi cultură şi importanţă tehnologiilor bazate pe lumină pentru dezvoltarea societăţii. „Dorim ca prin acest eveniment să sprijinim administraţiile publice locale în a găsi soluţiile de iluminat eficiente şi compatibile cu normativele în vigoare”, a subliniat Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.

Anul luminii

Anul 2015 a fost proclamat de către Organizaţia Naţiunilor Unite drept Anul Internaţional al Luminii şi al Tehnologiilor bazate pe lumină. “Acest proiect are mai multe faţete. Prima este aceea de a readuce omul aproape de lumină şi de a-i face să cunoască lumina. Sibiul este probabil, spre norocul nostru, cel mai nepotrivit oraş pentru acestă manifestare deoarece e un loc în care se mai observă stelele din mijlocul oraşului. Dacă mergeţi la Bucureşti, Cluj sau Timișoara nu se mai vede nimic. Este înainte de toate un semnal de alarmă împotriva poluării luminoase care are anumite efecte asupra corpului uman care merg până la cancer în fază terminală”, afirmă Laurent Chrzanovski, organizatorul evenimentului.

Modele de bune practici

O serie de specialişti vor vorbi despre problemele majore create de iluminatul public actual, cu impact negativ asupra sănătății cetăţeanului şi vor accentua risipirea de energie. Se vor prezenţa modele de bune practici şi se va crea un dialog amplu atât cu publicul, cât şi cu administraţiile publice locale pentru a prezenţa soluţii durabile în ceea ce privește iluminatul public.

Film în premieră și Guerrilla Lighting

Programul  cuprinde, într-o singură săptămâna patru expoziţii, filme, proiecţii şi congrese internaţionale legate de calitatea iluminatului artificial de-a lungul veacurilor. "The City Dark" este un documentar despre pierderea nopţii realizat de Ian Cheney. Prin acest documentar Cheney dezvăluie multitudinea implicaţiilor unui pământ prea strălucitor prin luminile sale artificiale. Dispunând de astro-fotografii uimitoare şi de o distribuţie compusă din câţiva dintre cei mai mari oamenide ştiinţă, "The City Dark" este probabil cea mai reuşită poveste despre poluarea luminoasă şi dispariţia stelelor din universal nostru cotidian.

Mişcarea "Guerrilla Lighting" a fost gândită ca un mijloc de a reconsidera modul în care municipalităţile utilizează lumina în mediul urban şi în creşterea conştientizării puterii luminii, ca un agent de regenerare urbană.

Reconstituirea faţadei Muzeului Brukenthal

Această tehnică face că o clădire să se mişte, să se transforme sau chiar să comunice, prin peisaje suprarealiste şi prin proiectarea de imagini pe obiecte. Rezultatul final este o instalaţie de proiecţie dinamică, care transcende orice fel de proiecţie video obişnuită. La Sibiu, cele 3 echipe recunoscute din România vor intră în competiţie cu 6 echipe internaţionale selectate după concursul de proiecte. Aşadar, publicul va asista la nouă reconstruiri ale faţadelor Muzeului Brukenthal şi Casei Albastre, foarte diferite în stil şi idee.

“Ochii” prind viaţă

Proiectul "Casa cu ochi" explorează şi aduce la viaţă ochii caselor din centrul vechi al sibiului. Lucarnele sunt luminate astfel încât acestea să poate fi observate şi pe timpul nopţii Prin crearea unui joc de lumini, casele capătă mimica proprie şi pot interacţiona cu oamenii. “Când am fost invitată să particip cu o instalaţie la acest festival, iniţial m-am gândit să fac un proiect propriu care să fie folosit în mai multe oraşe, dar am dorit să caut ceva specific sibiului şi am avut norocul de a găsi aceşti  faimoşi «ochi». Ştiu că oamenii simpatizează ceea ce seamăn cu ei şi atunci expresivitatea împrumutată de la om şi atribuită unui obiect fără viaţă va atrage foarte mult publicul şi astfel am considerat că pot să aduc la viaţă aceşti «ochi» prin lumină”, adaugă designerul Sarah Ambrozie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Paula Văleanu

de Paula Văleanu

Cultură
Telefon:
0751 057 240

Comentarii

1 comentarii

laura

Acum 8 ani

De ce nu gasesc programul pe net cu festivalul luminii din 8-12 septembrie 2015 ? Cand am cautat am gasit , a fost in 16 mai 2015 . Care este adevarul pana la urma ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus