Miercuri,
01.12.2021
Innorat
Acum
6°C

Parlamentarii vor pensii mai mari pentru primari. Primarii zic ”pas”. ”De ce numai noi?”

Parlamentarii vor pensii mai mari pentru primari. Primarii zic ”pas”. ”De ce numai noi?”

 

Un proiect de lege propus de şase parlamentari PSD şi ALDE prevede ca primarii care au realizat stagiul complet de cotizare să beneficieze de reducerea vârstei standard de pensionare cu un an pentru fiecare mandat de 4 ani, dar nu mai puţin de 60 de ani, având în vedere condiţiile lor de stres. Din Sibiu, inițiativa parlamentarilor nu e văzută însă cu ochi buni. Fie că sunt PNL, ALDE sau PSD primarii din județ cer în primul rând salarii mai mari, pentru că apoi vin și pensiile.

Iniţiatorii propunerii legislative depuse joi la Parlament consideră că primarii au condiţii de muncă de stres, răspundere şi trebuie să beneficieze de această facilitate, informează Mediafax. Ei au apreciat că, astfel, se vor corecta unele inechităţi între diferite categorii de pensionari. ”Având în vedere condiţiile de muncă ale primarilor, şi anume stres şi răspundere, prin această propunere legislativă s-a introdus un nou articol, respectiv art. 53 indice 1, prin care primarii care au realizat stagiul complet de cotizare să beneficieze de reducerea standard de pensionare cu un an pentru fiecare mandat de patru ani, dar nu mai puţin de 60 de ani”, au menţionat iniţiatorii în expunerea de motive.

Proiectul, ai cărui iniţiatori sunt deputaţii PSD Ioan Munteanu, Ioan Stan, Gavril Mârza, Ion Melinte, deputatul ALDE Sorin Teju şi senatorul PSD Liviu Bumbu, va fi dezbătut mai întâi la Senat, for decizional fiind Camera Deputaţilor.

Răcuciu: Sunt alții care ar merita…

Primarul orașului Săliște, Horațiu Răcuciu, susține că sunt alți funcționari care ar merita un bonus la pensii. ”Sunt de părere că sunt alte categorii sociale care ar merita acest spor înaintea primarilor. Nu cred că este oportună o astfel de lege. Pe de altă parte, la cei 36 de ani ai mei e greu să mă gândesc la pensie, ca să nu mai vorbesc că resursele acestei țări ar trebui împărțite mult mai echitabil”, a declarat Răcuciu,

Iancu Beschiu: Sunt ciobani cu salariul mai mare

Primarul comunei Jina, Iancu Beschiu susține că primarii ar trebui să primească în primul rând un salariu mai mare, urmând ca la vremea pensiei să primească mai mulți bani. ”Nu mă pronunț. Dacă se face pensia mai mare pentru pensionari e bine, dacă nu o face, iarăși bine, oricum nu mă întreabă pe mine. Poate am merita până la pensie un salariu decent. Eu până acum câteva luni luam 1700 de lei salariu. Sunt ciobani cu salariu mai mare, așa e”, spune primarul.

Nicolae Dancu: Da toți primarii sunt la fel de stresați?

Primarul comunei Păuca, Nicolae Dancu nu e împăcat în primul rând cu situația prezentată de parlamentarii care au propus legea. Ei motivează proiectul susținând că primarii sunt stresați. ”Dar sunt toți stresați?”, întreabă primarul PNL. ”Unii pot fi stresați, alții nu sunt. De ce ar fi aceeași pensie pentru toți primarii? De ce să fie altfel la primari, decât la restul populației? Nu cred că primarii ar trebui să fie privilegiați. Poate că un funcționar de la impozite și taxe e mai stresat decât primarul, nu cred că e o lege potrivită. După mine, ar fi destul un salariu decent, care să asigure o pensie decentă, așa cred că e cel mai bine”, a declarat primarul pentru Turnul Sfatului.

Proiectul, care se află în consultare publică la Camera Deputaţilor, prevede că această pensie specială se acordă în limita a trei mandate şi se calculează înmulţind numărul lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. Această pensie se indexează odată cu indemnizaţia şi se cumulează cu pensia din sistemul public şi cu orice alte venituri.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

John

Acum 6 ani

Care e marele stres al primarilor ,de vor sa le dea parlamentarii pensii mai mari? probabil frica ,ca DNA ii v-a lua la purecat si vor infunda puscariile foarte multi edili din tara ,de la majoritatea primariilor la jaful ordinar facut de ei de 25 de ani incoace(nu face exceptie de la regula nici primaria Sibiu ,plina de incompetenti si sifonari!)...la fel ,Selimbar ,Cisnadie...colcaie de smecheri si pe acolo!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus