Marţi,
10.09.2024
Innorat
Acum
19°C

Festivaluri, concerte și activități sportive în weekend, la Sibiu

Festivaluri, concerte și activități sportive în weekend, la Sibiu

Sibiu Book Festival continuă în acest weekend.în Piața Mare. Mii de titluri pot fi achizițioante de la standurile librăriilor, multe dintre ele anunțând reduceri semnificative. Ca în fiecare an, organizatorii au pregătit pregătit și două concerte, astfel, vineri, în Piaţa Mare va concerta Mircea Vintilă, un monstru sacru al muzicii folk, iar sâmbătă, una din cele mai apreciate trupe de folk-rock – “Fără Zahăr”.

Apoi urmează „Dai carte ai parte”, o campanie de colectare şi donaţii de carte şi rechizite şcolare din cadrul Proiectului „Sibiu Book Festival” prin care ”ne propunem să aducem lectură aproape de copiii din zonele rurale”.

”Pornind de la realitatea tristă că foarte multe şcoli din mediul rural nu au biblioteci sau deţin o colecţie restrânsă de cărţi, dar şi de la convingerea că există mulţi oameni care susţin cauza pentru care noi luptăm, am pornit această campanie. Campania constă în colectarea de cărţi şi rechizite pe parcursul Festivalului Sibiu Book Festival. Îi  invităm pe toţi cei care susţin această cauza, să le ofere copiilor din zonele defavorizate şansă de a descoperi plăcerea şi savoare lecturii, donand cărţi în perioada 10-13 septembrie în locaţiile special amenajat din Piaţa Mare”.

De la Sibiu Book Festival nu o să lipsească activităţi artistice, educaţionale pentru copii. În perimetrul „Born to play” vor avea loc demonstraţii şi lecţii interactive, ateliere de percuţie, pian, chitară, fotografie, pictură, desen. În cadrul atelierelor „Born to Play” vor fi amplasate în Piaţa Mare instrumente muzicale - pianine, chitare, instrumente de percuţie,  miniorchestre compuse din patru-cinci muzicieni.

LUMEN: Past, Present & Future

Anul 2015 a fost proclamat Anul Internațional al Luminii şi al Tehnologiilor bazate pe lumină de catre ONU în cadrul celei de-a 68-a sesiuni a Adunării Generale (2013). Proiectul global, coordonat de ONU/UNESCO, a reunit până acum participanţi din mai mult de 85 de ţări şi peste 100 din cele mai înalte şi mai prestigioase asociaţii internaţionale de ştiintă, nenumărate societăţi academice sau profesionale naţionale, precum şi o serie de producători şi factori de decizie.

”În acest cadru, cele mai importante instituţii şi actori din România și din străinătate din acest domeniu, au ales Sibiul pentru a propune publicului acest unic eveniment de anvergură din România  LUMEN: Past, Present & Future: cel mai mare eveniment despre lumină din Europa Centrală, la Sibiu. Programul se dorește în întregime transdisciplinar și va cuprinde, într-o singură săptămână – prioada 8-12 septembrie – patru expozitii, trei congrese internaționale deschise publicului, patru evenimente în aer liber”, spun organizatorii.

Al doilea eveniment din cadrul LUMEN este VIDEOMAPPING – proiecţii 3D pe faţada Muzeului Brukenthal, vineri 11, septembrie între orele 21:30-23:00.

Concurs internaţional de proiecţii 3D pe faţada Muzeului Brukenthal, în care zece echipe internaţionale se vor întrece, încercând să impresioneze sibienii prin calitatea efectelor video şi audio. Tehnica videomapping-ului face ca o clădire să se mişte, să se transforme sau chiar să dispară. Odată luate măsurile şi relieful clădirii care va servi drept „ecran”, proiecţia se adaptează faţadei şi transformă fiecare detaliu într-un afişaj video dinamic.

”Proiectoarele de ultimă generaţie şi software-ul de specialitate sunt folosite pentru a deforma şi masca animaţia proiectată, pentru a o face să se potrivească perfect peste contururile clădirii. Rezultatul final este o instalaţie audio-vizuală care impresionează de fiecare dată. Tinerii artişti din Olanda, Italia, România, Mexic, Germania, Ungaria şi Slovacia vor evolua sub „bagheta” arhitectului Mihai Baba de la Visual Skin. Va aşteptăm la un spectacol high-tech inedit, care este posibil în cadrul unui proiect realizat cu  sprijinul Asociației 1191 și cofinanțat de Primăria Sibiu”, mai spun organizatorii.

Festival de muzică indie/alternativ

Focus Festival, singurul festival din Sibiu care acoperă segmentul indie/alternativ și al doilea din țară îi aduce la Sibiu în perioada 11-13 septembrie pe unii dintre cei mai apreciați artiști. La ediția din acest an, vor urca pe scenă ȘUIE PAPARUDE, XUL ZOLAR, ROBIN & THE BACKSTABBERS, FIRMA, YELLLOW, THE MONO JACKS, THE NOISE FIGURES, HARLEQUIN_JACK, I'M THE TRIP, ANEMIC DISCO, CAMPSAUVAGE, ADUB + TOYGUN,  TUTZI-LOSUși HORIA & NATHALIE (LOST TAPES).

”Este primul an în care pe scena festivalului vor urca trupe din străinătate și mai ales trupe foarte apreciate. The Noise Figures va susține un concert așteptat de multă vreme de fanii genului. În 2013, via Inner Ear Records, apare albumul de debut al trupei ce, prin influenţele muzicale abordate, conectează ascultătorul, într-un mod unic, Atena anului 2013 cu San Francisco-ul anilor ’60. Tema versurilor abordate îşi are esenţa în viaţa petrecută în turneu exprimând, în acelaşi timp, o ameţitoare poftă de viaţă. Drumurile cu maşină prin deşert, substanţele halucinogene, fetele frumoase din vecini sau superbele peisaje sălbatice sunt câteva din temele ce i-au inspirit pe artişti şi care vor conduce ascultătorul într-o călătorie plină de aventuri. Tot pe scena Focus va urca și Xul Zolar (DE) una dintre cele mai apreciat  din Hamburg anul viitor la Werchter și Lollapalooza Berlin Festival”, spun organizatorii.

Cele două scene ale Focus Festival 2015 vor fi amplasate la umbra copacilor, pe două pajiști ale Parcului Sub Arini, cel mai mare parc al Sibiului, întins pe o suprafață de 22 de hectare.

Transilvania Gastronomică - Food Culture Festival

Transilvania Gastronomică - Food Culture Festival continuă și în acest weekend, iar în cadrul evenimentelor culinare, vor fi explorate cultura gastronomică a diverselor comunități etnice din Sibiu (Neighborhood Cooking), a regiunilor rurale din județul nostru (Rural County Brunch), a regiunilor vecine Transilvaniei (Five Regions Picnic) și a regiunilor istorice care se află la o mai mare depărtare de noi (Taste of Romania).

”De asemenea, pe toată perioada festivalului, vă invităm să serviți preparate tradiționale la zece restaurante sibiene care s-au alăturat festivalului nostru (Sibiu City Menu). Vom avea și o sesiune de live cooking cu bucătarii restaurantelor implicate (New Transylvanian Cuisine) și un brunch cu preparate de sezon - roșii, vinete și brânză (Gourmet Brunch), spun organizatorii.

Evenimentele pentru specialiști cuprind prezentări ale unor rute gastronomice (Drumul Brânzei Sibiu, Drumul Vinului Prahova, Saxon Greenway - Cultural Foodscapes and Foodways), a producătorilor locali (Meet the Local Producers), a unor povești de succes în gastronomia locală (Follow Your Taste), discuții legate de importanța feedback-ului (Feedback Gastronomy), o conferință pe tema dezvoltării culturii gastronomice în sudul Transilvaniei și o gală de premiere a celor mai bune inițiative locale în domeniu.

 „Sibiu Capitala Muzicală” la ediția a III-a

Concursul Național de Interpretare „Sibiu – Capitala Muzicală” este destinat copiilor și tinerilor cu vârsta între 4 și 25 de ani, talentați la interpretarea vocală sau instrumentală la unul sau mai multe din cele patru genuri muzicale: muzică clasică instrumentală, muzică pop, muzică folk sau muzică populară. Concurenții finaliști vor fi grupați în șapte categorii de vârstă, iar competiția se va desfășura în condiții de spectacol pe durata a trei zile, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Sibiu, cu intrare liberă. Competiția va fi jurizată de profesioniști în materie, absolvenți de conservator sau artiști consacrați. În cea de-a treia zi va avea loc spectacolul „Gala Laureaților Festivalului” cu decernările de premii și cu audiții ale câștigătorilor.

Teatru pentru copii

Spectacolul ”Jucați-vă cu noi!” va putea fi văzut de cei mici la Teatrul Gong, sâmbătă, de la ora 18:00.

Spectacol interactiv adresat copiilor preșcolari și școlari care doresc să ia parte la jocul actorilor.

Exaltant, interactiv și muzical, “Jucați-vă cu noi” este o improvizație după o idee a actorilor Teatrului Gong. Spectacolul urmărește aventura unui pui de leu căruia îi place să cânte și care pornește într-o călatorie de unul singur pentru a-și face prieteni alături de care să formeze o trupă. Cei trei animatori prezenți pe scenă se folosesc de această poveste pentru a crea un show de divertisment în care le sunt prezentate copiilor valori ca pasiunea, curajul și loialitatea. Actorii își descoperă replicile şi acțiunile spontan în urma reacțiilor și sugestiilor venite din partea publicului. O reprezentație plină de viață în care muzica și jocul de lumini creează o atmosferă plină de haz invitând fiecare copil să participe activ la desfășurarea spectacolului.

Cupa Temerarul

Cupa Temerarul se va desfăşura sâmbătă, 12 septembrie, în intervalul orar 9:00-18:00, accesul publicului la eveniment fiind gratuit.

La ediţia din anul acesta vor participa cluburi de profil din Austria, Italia, Grecia, Bulgaria, Serbia, Rusia, Republica Moldova, Bosnia- Herzegovina, Polonia, Cehia, Slovenia şi România (Oradea, Baia Mare, Turnu Severin, Cluj-Napoca, Bucureşti, Iaşi, Craiova, Slatina, Constanţa, Bacău, Oneşti, Focşani).

Dorina Nițu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus