Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

S-a blocat sistemul cardului de sănătate. Medicii sibieni: ”A devenit ceva normal. Pacienții deja s-au obișnuit”

S-a blocat sistemul cardului de sănătate. Medicii sibieni: ”A devenit ceva normal. Pacienții deja s-au obișnuit”

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat pe site că vineri, începând cu ora 6:55, a apărut o defecţiune la sistemul de card – CEAS. Defecțiunea a rămas nerezolvată și la ora 12:00, iar medicii de familie sibieni spun că în Sibiu ”nu s-a instaurat haosul la ușa cabinetelor, căci situația de azi nu e deloc o noutate”.

”Au venit pacienții la cabinet și i-am trimis acasă. Au reacționat cu calm, nu pentru că nu ar fi fost ei foarte înțelegători sau pentru că nu aveau nevoie de vizita la medic, ci pentru că oamenii s-au obișnuit. Azi a apărut în presă că s-a blocat sistemul, dar noi am avut parte de nenumărate astfel de blocaje. Prima dată, a doua oară, a patra oară pacienții s-au revoltat, dar apoi s-au obișnuit oamenii. Și defecțiunile sunt diverse, ba nu merg cardurile, ba nu se pot vedea rețetele și multe altele”, spune medicul de familie Dorina Căluțiu.

Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a recunoscut că nu este prima dată când asemenea probleme apar în sistemul cardului de sănătate şi a precizat că pacienţilor nu trebuie să le fie refuzate serviciile medicale din cauza acestei defecţiuni

"Este o defecţiune la semnătura certificată. Semnătura certificată are o problemă în acest moment. O vom remedia şi vom anunţa. Nu e prima dată. Această problemă a mai apărut. Pacientul nu poate fi refuzat, nu poate să nu primească servicii medicale din această cauză. Nu este o problemă de mentenanţă. Mesajul pentru furnizori este să acorde serviciile medicale", a declarat vineri Vasile Ciurchea.

Medicii sibieni spun că ”este frustrant să vezi oficialii declarând la televizor că totul merge foarte bine, iar tu ca medic să nu-i poți răspunde că este o minciună”.

”Aș vrea ca președinții CNAS, ministrul Sănătății și alți oficiali să nu mai declare la televizor că sistemul e ok și nu sunt probleme. Căci mie îmi vin oamenii la cabinet și mă întreabă de ce nu merge când ei au văzut la știri că totul este în regulă. Și aș vrea să le spun că nu mai ofere declarații false, să fie sinceri cu asigurații care totuși plătesc pentru aceste servicii. Sau să vină un astfel de oficial să stea cu mine în cabinet trei zile, apoi să vine cu mine în vizitele la domiciliu încă trei zile și apoi să vorbească”, a declarat medicul de familie Maria C.

Începând cu 1 septembrie, românii care au împlinit 18 ani beneficiază de servicii medicale gratuite doar în baza cardului naţional de sănătate.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus