Singura inscripție medievală de pe turnurile fortificației din Mediaș a fost distrusă de muncitorii care, culmea, sunt angajați ca să renoveze cetatea. Lucrarea, datată 1641, se afla pe Turnul Fierarilor și a căzut sub loviturile de ciocan ale echipei care a dat jos tencuiala, așa cum prevede contractul de execuție.
Muncitorii nu se aflau, însă, sub supravegherea unui specialist și nu și-au dat seama de valoarea pe care o avea desenul. "Din greșeală s-a întâmplat. Noi trebuie să dăm tot jos, ca să refacem zidul din spate. Ce să-i faci, numai cine nu muncește, nu greșește", este explicația unuia dintre muncitorii care lucrează la zid și care refuză să își ofere numele complet. Stricăciunea a ajuns și la urechile reprezentanților Primăriei, principalul beneficiar al acestei renovări. Administrația locală consideră, însă, că firma a făcut toate demersurile necesare pentru remedierea situației. "S-au cerut explicații firmei, iar firma SC Teracom SRL, firma care execută lucrări de reabilitare pe tronsonul 2, respectiv Turnul Fierarilor, a încheiat un contract cu domnul Liviu Tudoran Ciungan, pictor restaurator atestat, în vederea restaurării emblemei de epocă, situată pe fațada de sud", explică purtătorul de cuvânt al Primăriei, Ioana Făgădar.
Specialiștii susțin, însă, că monumentul nu mai poate fi restaurat, pur și simplu pentru că acesta nu mai există. Emblema a dispărut cu totul și nu a rămas decât fereastra din spatele său, pe care apărea inscripția. Săptămâna trecută, pe această fațadă erau montate schele și plase de protecție, dar dispariția inscripției este evidentă. Echipa de pictori restauratori este deja la Mediaș și încearcă să re-picteze fresca, după fotografiile originale. "Au dat-o jos muncitorii. Vedeți că, în ziua de astăzi, e foarte greu să găsești un meseriaș, adică un om care își dă seama, când vede un basorelief sau o anume formă geometrică, că reprezintă ceva. Noi vom picta acum pe fondul de cărămidă, avem poze făcute. Vom folosi niște tencuieli speciale, trebuie respectate anumite rețete, pentru că se face ceva care va trebui să dureze. Cum a durat din o mie șase sute și atâta, va trebui să mai dureze încă 400 de ani", spune Romulus Boieru, unul dintre pictorii care lucrează la refacerea inscripției. Aceasta este cea mai gravă distrugere care a avut loc în timpul restaurărilor de la Mediaș. Specialiștii atrag atenția că întreaga lucrare se face neprofesionist. "Muncitorii sparg pur și simplu zidul vechi, original, ca să le încapă lor cărămizile noi. În loc să facă invers, să spargă cărămida nouă, ca să se potrivească în lipsurile din zid. Apoi, de pe Turnul Fierarilor au dat jos țiglele groase, vechi, care au ținut sute de ani și au adus niște țigle subțiri, care sper că vor dura vreo 2 ani. Distrugerea emblemei medievale este evidentă - este o distrugere fără niciun fel de rest a unei componente artistice unice, prezente pe zidurile cetății Mediașului. Din păcate, este exact vârful tuturor erorilor - și de proiectare, și de execuție, care se petrec în cursul acestor luni, legate de zidurile Mediașului", spune istoricul Adrian Rusu.
Inspectorii Direcției pentru Cultură atrag însă atenția că distrugerea monumentului este ireparabilă. "Ne vedem nevoiți chiar a merge până la solicitarea opririi șantierului și a refacerii documentației pentru prezervarea și restaurarea completă a fortificațiilor. Nu vorbim și de aspectul penal, care, evident, intră în acest lung șir de proceduri legale", atrage atenția directorul DJC, Răzvan Pop. Restaurarea cetății din Mediaș a început în această primăvară. Primăria a primit, pe ultima sută de metri, bani europeni din exercițiul bugetar 2007-2013, deși proiectul fusese, inițial, respins. Ca să nu piardă banii, autoritățile locale au avut nevoie de o firmă care să facă lucrările repede, pentru că, potrivit legii, fondurile trebuie cheltuite până la finalul acestui an.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Turnul Fierarilor , Razvan Pop , Adrian Rusu , Ioana Făgădar , Liviu Tudoran Ciungan , Inspectorii Direcției , Romulus Boieru , reabilitarea zidurilor cetyati , Teracom SRL , lucrari defectuoase , Banca Mediașului
Vizualizari: 4269
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Emil
Acum 7 ore
Bike
Acum 7 ore
Cai verzi pe pereti!
Acum 7 ore
Acolo Duța
Acum 7 ore
Gheorghe Ion