Luni,
28.11.2022
Ceata
Acum
1°C

Caz penal. Muncitorii au distrus o frescă medievală, la Mediaș. Era singura din oraș

Caz penal. Muncitorii au distrus o frescă medievală, la Mediaș. Era singura din oraș

Singura inscripție medievală de pe turnurile fortificației din Mediaș a fost distrusă de muncitorii care, culmea, sunt angajați ca să renoveze cetatea. Lucrarea, datată 1641, se afla pe Turnul Fierarilor și a căzut sub loviturile de ciocan ale echipei care a dat jos tencuiala, așa cum prevede contractul de execuție.

Muncitorii nu se aflau, însă, sub supravegherea unui specialist și nu și-au dat seama de valoarea pe care o avea desenul. "Din greșeală s-a întâmplat. Noi trebuie să dăm tot jos, ca să refacem zidul din spate. Ce să-i faci, numai cine nu muncește, nu greșește", este explicația unuia dintre muncitorii care lucrează la zid și care refuză să își ofere numele complet. Stricăciunea a ajuns și la urechile reprezentanților Primăriei, principalul beneficiar al acestei renovări. Administrația locală consideră, însă, că firma a făcut toate demersurile necesare pentru remedierea situației. "S-au cerut explicații firmei, iar firma SC Teracom SRL, firma care execută lucrări de reabilitare pe tronsonul 2, respectiv Turnul Fierarilor, a încheiat un contract cu domnul Liviu Tudoran Ciungan, pictor restaurator atestat, în vederea restaurării emblemei de epocă, situată pe fațada de sud", explică purtătorul de cuvânt al Primăriei, Ioana Făgădar.

turn medias cu inscriptie

Specialiștii susțin, însă, că monumentul nu mai poate fi restaurat, pur și simplu pentru că acesta nu mai există. Emblema a dispărut cu totul și nu a rămas decât fereastra din spatele său, pe care apărea inscripția. Săptămâna trecută, pe această fațadă erau montate schele și plase de protecție, dar dispariția inscripției este evidentă. Echipa de pictori restauratori este deja la Mediaș și încearcă să re-picteze fresca, după fotografiile originale. "Au dat-o jos muncitorii. Vedeți că, în ziua de astăzi, e foarte greu să găsești un meseriaș, adică un om care își dă seama, când vede un basorelief sau o anume formă geometrică, că reprezintă ceva. Noi vom picta acum pe fondul de cărămidă, avem poze făcute. Vom folosi niște tencuieli speciale, trebuie respectate anumite rețete, pentru că se face ceva care va trebui să dureze. Cum a durat din o mie șase sute și atâta, va trebui să mai dureze încă 400 de ani", spune Romulus Boieru, unul dintre pictorii care lucrează la refacerea inscripției. Aceasta este cea mai gravă distrugere care a avut loc în timpul restaurărilor de la Mediaș. Specialiștii atrag atenția că întreaga lucrare se face neprofesionist. "Muncitorii sparg pur și simplu zidul vechi, original, ca să le încapă lor cărămizile noi. În loc să facă invers, să spargă cărămida nouă, ca să se potrivească în lipsurile din zid. Apoi, de pe Turnul Fierarilor au dat jos țiglele groase, vechi, care au ținut sute de ani și au adus niște țigle subțiri, care sper că vor dura vreo 2 ani. Distrugerea emblemei medievale este evidentă - este o distrugere fără niciun fel de rest a unei componente artistice unice, prezente pe zidurile cetății Mediașului. Din păcate, este exact vârful tuturor erorilor - și de proiectare, și de execuție, care se petrec în cursul acestor luni, legate de zidurile Mediașului", spune istoricul Adrian Rusu.

turn medias fara inscriptie2

Inspectorii Direcției pentru Cultură atrag însă atenția că distrugerea monumentului este ireparabilă. "Ne vedem nevoiți chiar a merge până la solicitarea opririi șantierului și a refacerii documentației pentru prezervarea și restaurarea completă a fortificațiilor. Nu vorbim și de aspectul penal, care, evident, intră în acest lung șir de proceduri legale", atrage atenția directorul DJC, Răzvan Pop. Restaurarea cetății din Mediaș a început în această primăvară. Primăria a primit, pe ultima sută de metri, bani europeni din exercițiul bugetar 2007-2013, deși proiectul fusese, inițial, respins. Ca să nu piardă banii, autoritățile locale au avut nevoie de o firmă care să facă lucrările repede, pentru că, potrivit legii, fondurile trebuie cheltuite până la finalul acestui an.

turn medias fara inscriptie1

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Claudia Buidan

de Claudia Buidan

Social
Telefon:
0766.811.789.

Comentarii

3 comentarii

Silviu Ludmil

Acum 7 ani

"...inscripție medievală de pe turnurile fortificației din Mediaș ... Lucrarea, datată 1641..." Aceasta afirmatie este eronata sau in cel mai bun caz speculativa deoarece (imi pare rau sa va sparg artificialul dvs balon mediatic)fresca pusa in discutie nu este cea originala ea fiind distrusa in timp si restaurata in perioada comunista (alaturi de alte lucrari de mentenanta prost realizate la zidurile cetatii). Asa ca desi regretabila aceasta greseala,nu exista caz penal decat unul pe motive disociate realitatii de anumiti indivizi cu mintea spumeganda ce vor sa tulbure apa denigrand orice efort de imbunatatire a urbei.
Raspunde

romika zurgalau

Acum 7 ani

Dragi Medieseni, mare atentie la Turnul Sasilor … sa nu cada pe voi. Haiducii lui "Şapte căi"- bürgermeister de Medwesch- sunt in stare de orice.
Raspunde

micky

Acum 7 ani

Penal, ii bine spus! Dar pe cine aresteaza? pe primar? acel incapabil , care reprezinta un oras? si care este ales de oameni care au crezut in minciunile lui? In Medias pe Strada Hateg, au facut canale de scurgere, de-a latul strazii. Care fac zgomote ingrozitoare (mai ales noaptea cand e liniste si lumea doarme) cant trec masini peste ele, te trezeste de fie care masina care trece peste ele! Si cei mai grav si PENAL, ca la unul din canale a murit o femeie care a trecut cu bicileta peste el! (canalul a fost luni de zile stricat, si la toate plingerile facute la primaria Medias, nu sau deranjat nimeni, pina cand a decedat din cauza canalului aceasta femeie) In august 2015 tot acel canal era sticat, si sau facut plangeri. dar fara nici o reactie din partea primariei. OARE TREBUIE SA MOARA INCA CINEVA PINA IL PETECESTE?? sa speram ca va fii Primarul Mediasului de data asta! Ca daca in Medias sant incapabil, se afla toti in Primarie! RUSINE pt ce au facut acesti indivizi din orasul acesta! Si apropo de frescă medievală, ...... e un fealc la ce se distruge in acest oras. Cat timp un primar este protejat, nu are de ce sa il doara capul de siguranta orasului, de siguranta populatiei, sa nu mai vb de valoarea istorica a orasului. INCAPABI, ma intreb cine la tras pe primal la raspundere pt moartea acestei femei? el sigur nu, ca rea de mult in PUSCARIE! (acolo ii si locul)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus