Duminică,
02.10.2022
Partial Noros
Acum
15°C

Evo/invo/revoluții urbanistice sibiene

Nu e niciodată de ajuns a prezenta și discuta problemele orașului nostru, pentru că sunt și problemele fiecăruia dintre noi – drept care cele ale orașului se modifică odată cu schimbările din viața locuitorilor săi, plus cele din viața societății românești în general...

Ne referim mai ales la urbanismul fizical, materializat în geografia existentă – care, apoi, determină elementele urbanismului psiho-social, sfera spirituală atașată Locului, suprapusă în mod specific alcătuirii vizibile, tangibile.

Am tot menționat în acest serial faptul arhicunoscut că un oraș mediu, cum ar fi Sibiul, este deja un organism complex, dificil de cuprins numai în cifre, scheme, regulamente și hotărâri locale... Dar fără acestea, în condițiile evo/involuțiilor din societatea contemporană, haosul ar fi de nesuportat – sau, dacă doriți, perfect pentru o societate „primitoare” de imigranți în valuri, străini de cultura noastră de locuire și trăire !! Tocmai într-o asemenea situație, diriguitorii locali, împreună cu majoritatea populației, ar fi puși cu toții în fața realității că un organism urban trăiește aproape exclusiv datorită unei istorii de sute de ani de REGLAJE FINE, prin reguli scrise sau nescrise, care au încercat mereu să aproximeze mersul vieții în comun spre linia mediană cea mai favorabilă specificului acestui oraș.

În studiul academic al urbanismului european sunt adeseori citate câteva orașe medii din Germania de Vest, care - în urma celor două războaie mondiale, a unor mișcări aparte de populație, a unor decizii neconforme ale conducerii locale, chiar a unor operații de reconstrucție necontextuală, LIPSITĂ DE SPIRIT IDENTITAR - au început să piardă exact acel flux de entuziasm social-comunitar necesar vieții echilibrate a comunității urbane !! Și ca urmare, sunt orașele pe care cercetările sociologice le relevă ca având cei mai slabi indicatori demografici, stagnante economic și cu viață culturală deplorabilă...

Așa că încercăm, căutăm, dezbatem...Problema este ca vocile hotărâtoare în aceste dezbateri să fie cele mai competente din respectiva comunitate/ respectivul oraș ! Competențele profesionale laolaltă cu expertiza ong-urilor pe profil. Adică – urbaniști, arhitecți, sociologi, ecologi, ingineri de trafic, meteorologi, ingineri agronomi și silvicultori.

Iar ca să concretizăm pe Sibiul actual, ar fi mare nevoie de noi studii adiacente Planului Urbanistic General, pe chestiunile insuficient abordate:

 Sociologia transferurilor de populație dintre 1980-2010, inclusiv pe palier etnic.

 Antropologia comunității sibiene – conex moștenirii istorice, apoi în relația cu vechile cartiere de periferie și cu noile cartiere legate de Șelimbăr, Șura Mare, Cisnădie.

 Evo/involuția spațiilor verzi din arealul sibian, inclusiv aspectul biodiversității. Aici ar fi cazul să se proiecteze apariția unor parcuri noi, să se modifice aliniamentele bulevardelor și să se planteze pe alte criterii „curțile blocurilor” – spații publice de valoare neglijată !

 Închiderea circuitelor de trafic: Bd. Mihai Viteazul – șos. Alba Iulia / ocolitoarea pe la sud / etc.

 Interzicerea amplasării de magazine cu suprafața mai mare de 200 mp. în intravilan și pe o rază de 10 km de la limita acestuia. Poftiți de admirați DESTRUCTURAREA URBANĂ care s-a întâmplat pe șos. Alba Iulia, odată cu demantelarea Poligrafiei și amplasarea containerului de supermarket cu parcarea aferentă! Sau dați o raită pe str. Abatorului, să vedeți „hăul urban” care se cască acolo, așteptând un „mall”, sau, la o scară de cinci ori mai mare, zona care ar apărea peste fostul Simerom...

 Interzicerea clădirilor de locuit cu peste 4 etaje / a cartierelor de blocuri pe model comunist (identic cu modelul de speculație imobiliară !!). După cum am mai arătat, există variante de unități de locuit/ „unități de vecinătate” specifice orașelor sub 200 000 locuitori, care pot asigura densitățile necesare și, în plus, aspect/atmosferă/confort urban specifice așa-numitelor cartiere de vile. Am vizitat asemenea realizări în Franța și Marea Britanie, și tare bine le-ar sta tocmai într-un oraș ca al nostru!

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus