Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
14°C

VIDEO Enduro cu cele sfinte. Preotul care merge la biserică cu motocicleta

VIDEO Enduro cu cele sfinte. Preotul care merge la biserică cu motocicleta

În curtea bisericii evanghelice din Turnișor este liniște. Prea liniște, spun cei 25 de enoriași care mai trec pe aici din când în când. Acum 25 de ani, erau patru mii. Pacea din lăcașul de cult este curmată de zgomotul unei motociclete. Nimeni nu se revoltă, nimeni nu-și mai dă ochii peste cap. Credincioșii se pregătesc pentru slujbă: a venit preotul.

Dietrich Galter are 57 de ani și a "moștenit" parohia de la tatăl său, în 1991. Înainte să preia frâiele celor sfinte, însă, Dietrich Galter a preluat frâiele motocicletelor pe care le conducea tot tatăl său. Tot preot. "Aveam 4-5 ani când m-am urcat prima dată pe motocicletă. Da, pot spune că pasiunea pentru motoare a venit înaintea vocației preoțești", spune slujitorul Bisericii Evanghelice.

Dietrich Galter la orgă

Abia când a ajuns la Facultatea de Teologie a descoperit și alte resurse artistice în interiorul său - a învățat să cânte la orgă, iar acum mai exersează, uneori, la instrumentul din biserica din Turnișor. Își împarte timpul liber, însă, și cu altă activitate: cutreieratul munților pe o motocicletă enduro. "Imediat după '90, a venit un prieten și m-a învățat. Până atunci nu am avut posibilitatea - nici echipament, nici motocicletă enduro. Dar am prins gustul și acum merg mai mult cu enduro decât pe asfalt", spune Dietrich Galter. Și-a cumpărat și două motociclete pentru copii de 5-6 ani, cu care îi învață pe cei mici cum să controleze motorul.

A încercat, însă, să combine această pasiune și cu plăcerea de a fi între oameni, aceeași care l-a împins și spre preoție. "Mai merg cu turiști, cu motocicletele enduro și le arăt zona asta, a Transilvaniei. Nu doar munții și pădurile, dar și orașele, cultura din Ardeal", mai spune preotul.

Principiul "niciun motociclist fără accident"

Și-a cumpărat o motocicletă BMW second, masivă, ca să își poată duce și soția în plimbări. Imediat după aceea, în urmă cu 4 ani, a suferit un accident grav în timpul Red Bull Romaniacs, când îi familiariza cu traseul pe câțiva participanți. Atunci, un camion a intrat pe un drum închis circulației, iar impactul a fost frontal.

Dietrich Galter cu motorul enduro

A suferit multiplă fractură de bazin și a avut nevoie de 3 operații, ca să se repună pe picioare. Nu a renunțat, însă, nici acum la motocicletă. "De multe ori merg și pe sate cu motorul, ca preot, în cursul săptămânii. Mă ajută foarte mult. Mai pot să iau scurtături sau să ajung în locuri unde, cu mașina, e mai dificil", spune preotul. Recent, o familie dintr-un sat de lângă Sibiu a avut surpriza ca preotul să ajungă pe motocicletă la o înmormântare. "Drumul era aglomerat, era imposibil să ajung din Turnișor, la Cristian, la timp. M-am întors din drum și m-am urcat pe motocicletă, ca să ajung totuși, cât de cât, ca oamenii să nu aștepte prea mult", povestește Dietrich Galter.

Preotul evanghelic slujește în fiecare duminică la biserica din Turnișor, de pe strada Bieltz.

 

 

 

 

 

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus