Vineri,
07.10.2022
Cer Senin
Acum
13°C

Partidele locale. Soluție pentru 2016

Partidele locale. Soluție pentru 2016

În Mureș există deja Partidul Oamenilor Liberi. Partidul pentru Argeş şi Muscel a dovedit deja că poate fi o soluție alternativă la partidele deja consacrate. Pentru Iași este partidul care își propune să participe la alegerile locale pentru a le spune politicienilor cu state vechi cum văd ei viitorul orașului în care trăiesc. Există șanse ca și în Sibiu să se constituie mai multe platforme politice pentru anul electoral 2016. După noua lege electorală e mai simplu să-ți faci partid, decât să candidezi independent. Nu ai nevoie decât de trei semnături la constituirea organizației.

Experimentul Târgu Mureș

Turnul Sfatului a stat de vorbă cu Lavinia Abu Amra cea care alături de alți oameni din societatea civilă din Târgu Mureș au creat Partidul Oamenilor Liberi. ”În primul rând, noi am făcut un partid local din mai multe motive. Noi ne-am fi dorit să participăm la alegeri ca și candidați independenți, dar legea nu ne permite acest lucru și atunci am fost nevoiți să facem un partid local. Scopul nostru este să avem consilieri în viitorul Consiliu Local al orașului Târgu Mureș, asta ca și un scop imediat și să putem să spunem ceva în gestionarea banilor publici. Avem ceva de spus legat de cei 15 milioane de euro acordați pentru echipa de fotbal în timp ce există în Târgu Mureș școli care nu-și permit o catedră pentru profesori. Prioritățile ar trebui cumva revizuite”, spune Lavinia Abu Amra.

Crearea partidului nu a fost foarte complicată, cel mai greu a fost să se treacă de vacanța judecătorească. ”A durat câteva luni bune. Noi am prins și perioada de vacanță judecătorească și atunci ne-au ieșit actele târziu. Din punct de vedere procedural nu e foarte complicat. Trebuie parcursă o metodologie și este simplă”, spune Lavinia. De ce ar face niște cetățeni fără experiență politică un partid politic? ”Oricare trei cetățeni din țară au posibilitatea să-și facă un partid. Noi am avut până acum tot felul de proiecte, dar acum le putem face într-o formă ceva mai organizată. Avem nevoie de oameni pe listă, să avem o listă completă. (…) Are rost în primul rând pentru că pot funcționa într-un cadru organizat și așa vocea lor poate fi auzită. Atunci când vin cu idei realiste atunci oamenii te sprijină și analizează, există un impact”, a declarat Lavinia, întrebată ce le-ar recomanda sibienilor să facă.

Exemplul din Argeș

Tribunalul Bucureşti a admis recent cererea de înfiinţare a Partidului pentru Argeş şi Muscel (PAM), condus de fostul senator PDL Mircea Andrei. "Suntem singurul partid regional din România. De acum, ne vom ocupa foarte atent de ceea ce va însemna partidul în judeţul Argeş. Pregătim deja surprize de proporţii la capitolul candidaturi, iar strategiile politice pe care le vom aborda vor fi cu totul inovative. Era momentul ca argeşenii să poată să aleagă un partid numai al lor, care să le reprezinte interesele în raport cu orice guvernare, un partid care să nu depindă, să nu asculte, să nu se subordoneze unor grupuri de interese de genul partidelor naţionale", a declarat Mircea Andrei, conform Agerpres.

Partidul Pentru Iași

Un grup de ”dezamăgiți” de politica ieșeană și-au făcut la rândul lor un partid. "Suntem un grup de profesionişti, întreprinzători şi membri ai societăţii civile. Locuim şi muncim în Iaşi şi suntem dezamăgiţi de starea oraşului nostru şi a administraţiei sale. Pentru a ne implica şi a ne aduce contribuţia la destinul acestui oraş, am făcut demersurile pentru înfiinţarea unui partid politic, Pentru Iaşi, prin care vom candida la alegerile locale din 2016, pentru Primărie, Consiliul Local şi Consiliul Judeţean", transmit reprezentanţii Pentru Iaşi, conform presei locale. Pentru Iaşi a anunțat că va ramâne un partid neafiliat, local, care nu se va alia cu partidele existente. Din acest nou partid fac parte IT-iști, manageri, antreprenori, designeri, etc.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus