Luni,
28.11.2022
Partial Noros
Acum
7°C

Interlopul Ioan Clămparu adus sub pază severă la Alba Iulia. Acesta a făcut apel la decizia Tribunalului Sibiu

Interlopul Ioan Clămparu adus sub pază severă la Alba Iulia. Acesta a făcut apel la decizia Tribunalului Sibiu

Interlopul Ioan Clămparu, considerat de presa spaniolă unul dintre cei mai periculoşi traficanţi de fiinţe umane, a fost adus miercuri sub pază severă la Curtea de Apel Alba Iulia, unde se judecă apelul declarat de el împotriva unei decizii a Tribunalului Sibiu prin care i-a fost respinsă cererea de redeschidere a procesului penal ce a făcut obiectului unui dosar în urma căruia a fost condamnat la 13 ani de închisoare.

Tribunalul Sibiu i-a respins în iunie lui Clămparu cererea privind redeschiderea procesului penal, la judecarea în lipsă, ce a făcut obiectul unui dosar penal deschis în 2006. În 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut sentinţa dată în 2010 de CA Alba Iulia, prin care interlopul a fost condamnat la 13 ani de închisoare cu executare.

În dosarul respectiv, mandatul de arestare preventivă emis pe 7 mai 2004 pe numele lui Ioan Clămparu nu s-a pus în executare, fiind dat în urmărire naţională şi internaţională, scrie Agerpres.

Clămparu a fost adus şi încarcerat în ţară din Spania în primăvara acestui an, pe baza mandatului european de arestare emis pe numele său. IGPR a precizat atunci că Ioan Clămparu execută o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori şi întreruperea cursului sarcinii. De asemenea, pe numele său a mai fost emis un mandat de arestare preventivă, pentru iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, având drept scop comiterea de infracţiuni grave şi proxenetism.

Considerat de presa iberică unul dintre cei mai periculoşi traficanţi de fiinţe umane, Clămparu s-a predat autorităţilor din Spania în toamna lui 2011, Audienţa Naţională spaniolă decizând atunci închiderea românului, pe numele căruia fuseseră emise ordine europene de căutare şi arestare pentru acuzaţiile de exploatare sexuală în Spania şi România.

În februarie 2012, Ioan Clămparu a fost condamnat, într-o primă fază, de instanţa locală din Madrid, la 30 de ani de închisoare pentru că a obligat mai multe femei să se prostitueze. Între acestea s-a aflat şi o minoră pe care a obligat-o să avorteze. Ulterior, Clămparu a primit 20 de ani de închisoare.

Anchetatorii români au susţinut că reţeaua pe care Clămparu a iniţiat-o a avut ca model modul de acţiune, regulile şi pedepsele utilizate în cadrul Camorrei italiene. Clămparu i-a cunoscut pe ceilalţi membri ai bandei, condamnaţi între timp şi ei la închisoare, în penitenciarul de la Aiud, unde executa o pedeapsă pentru omor. El a fost eliberat condiţionat în 1999, după executarea a două treimi din pedeapsa de 15 ani.

Potrivit procurorilor, pe relaţia România-Spania a acţionat, din 2001, o reţea de trafic internaţional de persoane, cu ramificaţii în mai multe judeţe din ţară: Sibiu, Prahova şi Neamţ. Reţeaua era structurată într-o manieră piramidală, fiind condusă, potrivit anchetatorilor, de Ioan Clămparu, zis ''Cap de porc''.

Conform rechizitoriului, existau segmente distincte ale reţelei care se ocupau de recrutarea sau racolarea victimelor, de obţinerea documentelor de călătorie şi transportul fetelor până în Spania, unde tinerele erau preluate de alţi membri ai reţelei şi obligate să practice prostituţia.

Principala zonă de acţiune a reţelei era ”Casa de Campo” din Madrid, un parc imens, în care, în fiecare noapte, erau obligate să practice prostituţia de către membrii grupării un număr de 120-150 de românce, supravegheate de proxeneţi. Fetele erau obligate să se prostitueze numai cu cetăţeni spanioli şi nu aveau voie să vorbească una cu cealaltă despre adevărata lor identitate. Multe dintre fete au reuşit cu timpul să fugă, unele chiar cu ajutorul unor clienţi spanioli, şi au depus mărturie împotriva racolatorilor şi proxeneţilor.

Sursa foto

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus