Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
21°C

Istoria bisericii furate bucată cu bucată

Istoria bisericii furate bucată cu bucată

Un monument istoric din secolul al XIII-lea, care a supraviețuit epocii medievale și a rămas în picioare timp de 800 de ani s-a văzut răpus de o mână de localnici determinați să fure orice, oricum. Este povestea bisericii fortificate din Dobârca.

Lăcașul de cult avea 800 de enoriași în secolul trecut, iar imediat după Revoluție, la slujbele duminicale încă mai mergeau 450 de sași. “Toată lumea, când trăgeau clopotele la 10, la biserică, toți ieșeam pe poartă și mergeam la biserică. Mă doare inima când mă gândesc cum a fost și ce-a mai rămas”, spune Rosina Schmidt, care face parte din una dintre cele doar două familii de sași care au mai rămas în sat.

După plecarea în masă a sașilor, biserica a fost pur și simplu spartă de localnici. Cei de bună credință din sat știu foarte bine care sunt autorii. “Eu știu, dumneavoastră știți, toată lumea știe. Dar nu pot să spun, pentru că mi-e frică. Trăim cu toții aici și ei nu au niciun Dumnezeu”, spune Rosina Schmidt, care a ajuns la 81 de ani. O altă femeie din sat adaugă: “Tot satul știe care sunt cei care trăiesc doar din furturi. Au furat și biserica, dar fură și de pe câmp, intră cu căruțele și iau saci întregi. Nimeni nu are curaj să le spună nimic, pentru că riști să fii bătut și lăsat lat. Primarul (n.red. – Dobârca aparține de Miercurea Sibiului) știe și el, dar îi convine să fie votat, că sunt mulți”, spune localnica. Deloc întâmplător, livada din Dobârca a ajuns “celebră” după ce proprietarii acesteia au decis să sape tranşee ca să îi împiedice pe hoţi să mai intre. Nu a fost îndeajuns, iar doi localnici au fost împuşcaţi în picior de proprietar, după ce au fost surprinşi noaptea, cu găleţile, în livadă.

Biserica din Dobârca a rămas fără clopote (probabil topite la fier vechi), fără scaune, fără băncuţe, fără mare parte din tablourile valoroase. Statuile au fost sparte cu ciocanele, inscripţiile vechi de secole, scrijelite. Hoţii nu s-au mulţumit să fure, au distrus și patrimoniul. Ca să poată intra înăuntru, au smuls poarta din lemn și au dărâmat o bucată din zidul medieval. Rosina Schmidt a reușit să salveze două dintre picturile din altar. “Am venit acum câțiva ani cu niște vizitatori din Elveția. Elvețianul, când a văzut ce s-a furat, mi-a zis să luăm picturile din altar, să le salvăm. Mie mi-a fost frică, dar până la urmă le-am luat. Le-am ținut ascunse, îmi era tot timpul teamă să nu ne fi văzut cineva, să nu vină noaptea peste noi, să încerce să le fure. Apoi am sunat la Sibiu și au venit să le ia. Cred că sunt, acum, în arhiva Bisericii Evanghelice”, mai spune femeia.

Interiorul devastat al bisericii din Dobârca (sursa foto: photoversus.blogspot.com)(Sursa foto)

Câteva cărți de patrimoniu din biblioteca parohială au fost găsite de polițiști în târgul Obor, săptămâna aceasta. Cărțile bisericești, în limba germană, au vechime de 100-150 de ani. “Au fost identificate în posesia unui tânăr de 20 de ani, care încerca să le comercializeze în Târgul Obor din municipiul Sibiu. În continuare sunt efectuate verificări pentru a fi stabilită cu certitudine împrejurarea prin care tânărul a intrat în posesia acestor cărți vechi”, spune purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu, Luciana Balteș.

Cele mai multe dintre bunurile bisericii, inclusiv clopotele, nu au mai fost niciodată găsite.

Acum, accesul în fortificație este blocat cu bușteni puși la poarta principală. Zidul dărâmat de hoți a fost și el reconstruit. Obstacole greu de trecut pentru cei de bună credință, dar foarte ușor de demontat de cei determinați să intre înăuntru. Cel mai probabil, însă, biserica nu va mai fi călcată de hoți dintr-un motiv simplu: înăuntru nu mai este nimic de furat.

Secole de istorie

Biserica evanghelică din Dobârca a fost construită în stil romanic, în secolul al XIII-lea. Biserica este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Sibiu, elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010. Traducerea inscripției germane de pe peretele interior al bisericii, potrivit wikipedia: "Această sfântă casă a Dumnezeului trinitar a fost construită în anul 1481 al mântuitorului nostru Isus Cristos. 1515 - Transformată într-un templu desăvârșit. 1599 - A ars cu ocazia luptelor voievodale. 1631 - Au fost renovate cupolele deteriorate. 1741 - Restaurată din nou, în cinstea lui Dumnezeu”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

15 comentarii

Black

Acum 8 ani

Asa se intampla cand aduci ciori in zona. Se c.... pe toate in zona.
Raspunde

Misu

Acum 8 ani

Sibienii (cei din municipiul Sibiu) inca mai cred ca JUDETUL lor este buricul pamantului... Din pacate, judetul este praf! La pamant! Trebuie doar sa faca o excursie la Rosia, in Daia sau Axente Sever. Vor vedea ruine si oameni care traiesc in pamant. NU GLUMESC si chiar vad bine. Medias poate fi considerat oras, dar drumuri mai sparte nu am vazut nicaieri in tara.. Ce sa mai spun?
Raspunde

tt

Acum 8 ani

ciorile din dobirca dar nu-i problema ca am impresia dupa ce se intampla in europa iar va creste productia de sapun
Raspunde

anodinus

Acum 8 ani

Asa-zisul secol al XIII-lea, in care ar fi fost construita biserica din Dobarca este de fapt ... secolul al XIV-lea (1481), nu-i asa?
Raspunde

Alexandru Graur

Acum 8 ani

Anodinus, 1481 este sec. XV, de fapt... Nu ti-a iesit micuta rautate :)) Bine, asta nu-l scuza pe gazetar, dar...
Raspunde

Turnul Sfatului

Acum 8 ani

O precizare referitor la datarea monumentului: au fost descoperite urme ale unei bazilici datând din secolul al XIII-lea, iar pe locul acesteia și păstrând anumite elemente arhitectonice din aceasta, a fost apoi edificată biserica în stil romanic, în secolul al XV-lea. Pentru mai multe date istorice, puteți consulta: http://arheologie.ulbsibiu.ro/publicatii/bibliotheca/repsibiu/a-h/dobarca.htm
Raspunde

Misu

Acum 8 ani

anodinus .. secolul 14 zici? Rade ciob de oala sparta!
Raspunde

Un prieten

Acum 8 ani

Felicitari multe pentru acest articol! Judetul are comoare atat de pretioase a comunitati sasesti si nu numai, dar multe dintre ele sunt in paragina - daca nu chiar in mana hotiilor care trebuie cautati, identificati si pedepsiti. Fac ceva autoritatiile in acest sens? Inca o data felicitari. Ar fi o idee foarte buna sa identificam localitati unde sunt comoare in paragina si sa devina Turnul Sfatului promotor unei initiative de salvare si de recuperare. Este prea pretios ce au facut cei care au trahit cu cateva secole in urma, ca sa fie lasat in mana unor nemernici si - inca mai rau - in mana a nepasarii. Multumesc frumos pentru initiativa voastra.
Raspunde

Alexandru Graur

Acum 8 ani

Draga prietene, intru totul de acord cu CE spui, dar nu si CUM o faci. Pluralul de la comoara e COMORI. Si limba romana e o COMOARA, pe care ar trebui sa-nveti s-o pretuiesti...
Raspunde

Odin

Acum 8 ani

Ar fi interesant de văzut dacă exista un loc în lumea asta unde să existe țigani care sa nu distrugă, să nu fure, să nu înșele....
Raspunde

D

Acum 8 ani

Atributiile si competentele Directiei Judetene pentru Cultura Sibiu: Colaborarea cu autoritatile administratiei publice locale pentru dezvoltarea bazei materiale, diversificarea, modernizarea si optimizarea serviciilor culturale necesare comunitatii locale, pentru protectia si promovarea culturii, protejarea si punerea în valoare a patrimoniului cultural national; Cum protejeaza patrimoniul judetului DJCS, cand zeci de monumente zac devastate ?
Raspunde

Zorro

Acum 8 ani

Tovarasii de la patrimoniu si cultura judetului ar trebui sa-si dea demisia. Te ia plinsul cind treci prin judetul Sibiu si vezi, nu doar bisericile, ci si ulitele cu casele sasesti in paragina. Casele au fost cumparate de romani pe bani putini, renovate dupa gustul proprietarilor, netinind cont de criterii patrimoniale, iesind uneori un kitch ordinar de te dor ochii. Un exemplu este si centrul Sibiului. Acesta a fost renovat repede ptr capitala culturala cu bani multi, lucrari de o calitate indoielnica, acum cade vopseaua si tencuiala, curtile interioare sunt jalnice. Unde ajung turistii se pune niste vopsea sa arate bine pe moment, in rest D-zeu cu mila!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus