Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
21°C

La prânz cu Reinhart Guib, Episcopul Bisericii Evanghelice. Despre modestie

La prânz cu Reinhart Guib, Episcopul Bisericii Evanghelice. Despre modestie

Puțină lume știe că în Piața Mare, printr-un gang vizavi de FDGR, există o cantină unde mănâncă la aceeași masă oameni cu bani și funcții alături cu bătrâni săraci sau copii.

Ultima oară când am mâncat la cantina Bisericii Evanghelice am stat chiar lângă Martin Bottesch, fostul președinte al Consiliului Județean. Se întâmpla acum aproape patru ani și el a venit și s-a așezat lângă mine, unde  a găsit un scaun liber. N-am schimbat nicio vorbă, doar el ce se mai saluta din când în cânt cu vreun cunoscut mișcând ușor din cap. A mâncat în liniște, singur, după care a mulțumit și s-a întors la birou.

Vinerea trecută am trecut iarăși pragul cantinei și am găsit-o neschimbată. Două încăperi mari, câteva mese lungi, curățenie lună și un miros de mâncare de-ți făcea foame instant. O combinație între aburul de la ciorbă și izul de prăjeală cu diferite arome. Am nimerit chiar când s-a deschis cantina și în doar câteva minute a fost plină ochi: bătrâni săraci, copii de clase primare, oameni la costum și servietă, elevi de liceu, ceva consilieri județeni… La o masă aparte, lângă mine, se așează Reinhart Guib, Episcopul Bisericii Evanghelice, însoțit de prieteni și colegi din conducerea bisericii. Au vorbit numai în germană, au râs, au glumit și au mâncat exact ce mânca toată lumea. Adică ciorbă de legume la felul întâi și varză a la Cluj la felul doi. Genul de preparate care la MasterChef ți-ar da cu ele de pământ, după aspect, dar vă garantez că sunt delicioase. Mâncare simplă, cu gust, după care te simți sătul când te-ai ridicat de la masă.

Doamnele de la bucătărie aduc bolurile mari cu ciorbă și le lasă pe masă. Îți pui singur cât crezi că îți trebuie. Apoi îți duci farfuria într-un colț, unde sunt preluate de altcineva, și în drum spre masă treci și îți iei farfuria cu felul doi. Dacă vrei ceva de băut există carafe cu apă pe masă și te servești. Nu trebuie să aștepți după chelneri, nu ceri nota, nu studiezi meniul, mănânci, mulțumești și pleci. După tine vine o altă doamnă și aranjează locul astfel încât altcineva să se poată așeza. Simplu, curat și modest.

O masă la cantina din Piața Mare costă 12 lei și garantat nu pleci flămând de acolo. Fără fițe, fără nazuri.

După toată experiența de vineri am stat și m-am gândit: de ce nu merg mai des?

rest2

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

bufnitzu

Acum 8 ani

cel mai slab articol la aceasta categorie din istorie!!!!!
Raspunde

ike

Acum 8 ani

acolo am mancat si eu de 2 ori pe zi fiind elev si pentru o cantina a fost destul de ok
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus