Duminică,
02.10.2022
Cer Senin
Acum
14°C

Bolnavii de hepatită C din județ pot începe tratamentul fără interferon în următoarele săptămâni

Bolnavii de hepatită C din județ pot începe tratamentul fără interferon în următoarele săptămâni

După ce luni de zile s-a amânat lansarea pe piaţă a medicaţiei pentru pacienţii cu hepatita virală C şi a cirozei hepatice, interferon free, de luna aceasta a intrat în vigoare noul tratament pentru bolnavi. Prescrierea tratamentului fără interferon şi monitorizarea pacienţilor cu hepatită C se vor face de către medicii de specialitate din centrele Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Sibiu, Târgu Mureş, Timişoara şi Oradea, a anunţat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a semnat, în 1 octombrie, contractul cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon al hepatitei cronice virale C şi cirozei hepatice C, în baza căruia vor beneficia de tratament pacienţii cu stadiul de fibroză (F4). Medicamentele pentru pacienţii care îndeplinesc criteriile de includere în tratament vor fi prescrise în baza aprobării emise de către comisia de experţi pentru afecţiuni hepatice, de la CNAS, potrivit Mediafax.

”Așteptăm să primim de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate normele metodologice prin care pacienţii să-şi poată realiza dosarul pentru decontarea medicaţiei, după care se va trece la pasul următor. Până atunci tratamentele pacienților și monitorizarea acestora se vor face ca și până acum, continuând schemele de tratament deja stabilite”, au declarant reprezentații Spitalului Clinic Județean Sibiu.

Conform contractului încheiat între reprezentanţii CNAS şi deţinătorii de autorizaţii de punere pe piaţă a moleculelor, statul va plăti doar tratamentul pacienţilor la care se obţine rezultat medical. CNAS a explicat că firma câştigătoare va suporta o serie de investigaţii pentru pacienţi, cum ar fi viremiile de iniţiere şi cele finale ale pacienţilor şi fibroscan-ul pentru stabilirea gradului de fibroză. Compania va susţine şi un program de monitorizare a pacientului pentru a garanta rezultatul medical.

Medicamentele pentru pacienţii care îndeplinesc criteriile de includere în tratament vor fi prescrise în baza aprobării emise de către comisia de experţi pentru afecţiuni hepatice, de la CNAS.

Dosarul pacientului va conţine, obligatoriu, mai multe documente, acestea fiind afişate pe site-ul www.cnas.ro, la secţiunea tratament fără interferon - informaţii asiguraţi - medicamente.

Tot la aceasta secţiune, de pe site-ul CNAS, pacienţii pot afla mai multe informaţii despre modul de administrare a tratamentului fără interferon, precum şi despre investigaţiile necesare includerii în tratament, a precizat sursa citată.

Alexandru Oproiu, preşedintele comisiei de specialitate a CNAS, declara că nicio ţară din lume nu-şi permite să trateze toţi bolnavii cu această infecţie. "Bolnavii vor semna un angajament prin care vor respecta tratamentul. Există pericolul ca pacientul să nu respecte exact indicaţiile de tratament, adică să ia concomitent două medicamente. Dacă va lua doar un singur medicament din cele două, există riscul ca să apară rezistenţa virusului la acest tratament şi să nu se mai vindece niciodată. Nu preţul medicamentului este important, ci ca pacientul să se vindece", a declarat Oproiu, potrivit Mediafax.

Foto

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus