Luni,
15.04.2024
Cer Senin
Acum
25°C

Ori bursă, ori nu mai pleci din țară! Studenții la Medicină din Sibiu sunt foarte nemulțumiți

Ori bursă, ori nu mai pleci din țară! Studenții la Medicină din Sibiu sunt foarte nemulțumiți

Studenţii de la Medicină consideră că obligarea lor să rămână în ţară după terminarea studiilor reprezintă o îngrădire a drepturilor şi va duce la şi mai multă frustrare. Majoritatea spun că ar fi dispuşi să renunţe la bursele de studiu decât să li se interzică să plece să lucreze în străinătate, scrie Mediafax.

La Sibiu, studenţii Facultăţii de Medicină se declară revoltaţi de ideea că ar putea fi obligaţi să rămână ţara până la finalizarea studiilor, iar unii dintre ei spun că ar fi dispuşi să restituie statului român banii pentru că, în străinătate, ar recupera sumele "într-un an".

"Studenţii sunt revoltaţi. Nu mi se pare normal să mă oblige statul să rămân aici, atât timp cât nu primesc un salariu corespunzător după şase ani de studiu. Eu studiez la fără taxă şi aş fi dispus să dau statului român banii înapoi pentru toţi anii de studiu pentru că, în străinătate, aş recupera banii ăştia într-un an. Acum n-am înţeles exact dacă vor să interzică tuturor studenţilor de la stat sau numai celor cu burse, pentru că, anul trecut cam pe vremea asta, aveau ideea de a interzice tuturor celor cărora statul le-a plătit şcolarizarea", a declarat, corespondentului Mediafax, preşedintele Asociaţiei Studenţeşti de la Facultatea de Medicină "Victor Papilian" din Sibiu, Andi Resiga, student.
El a menţionat că studenţii nu îşi doresc neapărat să plece din ţară, dar, din cauza salariilor, "mulţi nu reuşesc să se descurce".

"Vrem să rămânem în ţară, dar să nu fim bătaie de joc. La ce salarii sunt, dacă nu stai cu părinţii, dacă îţi faci o familie, nu ai cum să te descurci. Mulţi nu reuşesc să se descurce", a spus Andi Resiga.

El a precizat că la Facultatea de Medicină din Sibiu sunt circa 85 de locuri fără taxă pentru fiecare an de studiu, iar 10-15 studenţi primesc burse de studiu, aceştia urmând să fie afectaţi în cazul adoptării unei măsuri de interzicere a plecării din ţară.

Părerea sa este împărtăşită de mulţi dintre studenţii medicinişti. Întrebaţi pe coridorul facultăţii ce părere au despre o astfel de posibilitate, ei au spus că li se pare "imposibil aşa ceva".

Mihai, care este student în anul III, a recunoscut că nu este dintre cei care primesc bursă de studiu, dar tot i se pare că nu este normală o astfel de decizie.

"Noi vrem să facem Medicină. Noi am ales asta, dar la ce salarii sunt în sistemul sanitar, ca să nu mai vorbim despre condiţiile în care se lucrează, nu cred că e normal să se impună aşa ceva. Dacă ai posibilitatea să pleci ca să câştigi decent după atâţia ani de studiu, nu cred că e normal să vină statul să-ţi spună că nu poţi", a explicat Mihai.
La rândul său, decanul Facultăţii de Medicină din Sibiu, Silviu Morar, a declarat că o eventuală măsură prin care studenţii de la Medicină care au burse de studiu ar putea fi obligaţi să muncească în România "este o decizie dificil de luat".

"Este o decizie dificil de luat, o decizie care necesită o discuţie extrem de seriosă la nivel naţional, iar o poziţie în acest sens ar trebui luată în cadrul Asociaţiei Decanilor Facultăţilor de Medicină din România", a declarat Silviu Morar.

Întrebat dacă facultăţile de medicină ar avea de suferit în urma adoptării unei astfel de decizii, el a explicat că este greu de contabilizat.

"Este dificil de făcut, în acest moment, o prognoză privind scăderea adresabilităţii la facultăţile de Medicină, în eventualitatea luării unei astfel de măsuri. Orice apreciere în acest sens ar avea caracter speculativ. Îndrăznesc să sper că cei care doresc să devină medici (şi profesionişti ai sănătăţii, în general) o fac nu pentru beneficii materiale, ci, în primul rând, pentru că simt că au o vocaţie în acest sens", a declarat decanul Facultăţii de Medicină din Sibiu.

La Facultatea de Medicină din Sibiu studiază peste 1.600 de tineri.

Sursa foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

5 comentarii

mentalist

Acum 8 ani

Bravooo!! Acum sa le mareasca si salariile sa nu mai ceara spaga!
Raspunde

Trita Fanita

Acum 8 ani

Bravo ! Adica ei sa faca scoala pe statului si sa sa plece ....da ce ar fii daca si-ar face scoala pe banii lor si sa faca ce vor ? Atata timp cat eu, contribuabilul, le platesc scoala sa faca bine sa stea in Romania si sa si faca bine sa nu mai ceara spaga !
Raspunde

Mihai

Acum 8 ani

Da, ai dreptate, Trita Fanita. Ar trebui sa nu ceara nici salar, doar tu le-ai platit studiile. Iar vine statul roman si pune caruta inaintea cailor. Intai dai salarii, creezi conditii de munca in spitale, incurajezi dezvoltarea sectorului privat, si abia pe urma pui conditii. Cum crezi ca cineva care are de platit rate sau chirie, trebuie sa manance ceva, sa se imbrace decent, cineva de la care ai pretentii sa te trateze ca pe cel mai important om cand tu ai o problema, poate sa faca toate astea cu salarii de 600 de lei? Pe acolo se invarte un rezident, proaspat absolvent de facultate. Inainte sa tragi concluzii, nu am nici o treaba cu medicina, cred ca pot fi suficient de obiectiv in privinta asta.
Raspunde

Misu

Acum 8 ani

Din partea mea pot sa plece si pe luna. Facultatea de medicina din Sibiu este praf iar absolventii sunt pericol public! Chiar daca au facut faculatea cea mai costisitoare pe banii nostri, mai bine sa plece prin alte tari..
Raspunde

Gheorghe de Gheorghe

Acum 8 ani

bun, vom comenta deocamdată doar profesionalismul jurnaliștilor... titlu articol: ori bursa ori nu mai pleci din țară. tilu correct: ori fără bursa ori nu mai pleci din țară subtitlu: ”obligarea lor să rămână în ţară după terminarea studiilor” primul paragraf: ”obligaţi să rămână ţara până la finalizarea studiilor” acum pentru ăia ”revoltați”: neicușorilor, da' nu vă forțează nimeni să rămâneți în țară! păi ia luați-vă voi frumușel de mânuță și cărați-vă să faceți și facultatea ”în afară”. nimic mai simplu! cum, ca să ajungi medic în west (cel mai bun exemplu SUA) trebuie să pompezi la bani ca apa la inundații și după aia tragi 10 de ani să îți achiți împrumuturile? nu-i bai, bani să iasă!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus