Vineri,
02.12.2022
Partial Noros
Acum
4°C

Teatrul „Radu Stanca” Sibiu în turneu în Japonia. FITS primește Premiul Fundației Japonia

Teatrul „Radu Stanca” Sibiu în turneu în Japonia. FITS primește Premiul Fundației Japonia

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu va susține un turneu în Japonia, în luna octombrie, cu spectacolele „Călătoriile lui Gulliver” și „Oidip”, în regia lui Silviu Purcărete. Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, prin intermediul lui Constantin Chiriac, președinte FITS, va primi Premiul Fundației Japonia în cadrul unei ceremonii speciale organizată la Tokyo, ”recunoscându-se astfel contribuția adusă la promovarea relațiilor bilaterale”. Turneul este organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Turneul se va desfășura între 12 și 26 octombrie, perioadă în care actorii TNRS vor susține un număr de șapte reprezentații în cele mai mari săli de spectacol nipone: Tokyo Metropolitan Theatre și Matsumoto Performing Arts Center: trei reprezentații cu spectacolul „Călătoriile lui Gulliver” și patru cu „Oidip”.

„Călătoriile lui Gulliver” reprezintă o serie de exerciţii scenice coordonate de regizorul Silviu Purcărete, ce își propune o abordare inedită a romanului lui Swift în care fantezia se împletește cu o aspră satiră politică, reunind aspecte sociale și culturale ale lumii din jurul nostru.

După recentul turneu din Grecia, la Dimitria Festival din Salonic, spectacolul „Oidip” duce pe meleaguri nipone viziunea aproape cinematografică a montării regizorului Silviu Purcărete, având ca temă destinul tragic al eroului lui Sofocle.

De asemenea, va avea loc și o reprezentație cu spectacolul „Oscar și buni Roz” la Ambasada României din Tokyo, pe 16 octombrie, un one women show cu Diana Fufezan.

În cadrul turneului japonez al teatrului sibian vor avea loc și conferințe susținute de Constantin Chiriac și Silviu Purcărete.

În 27 august 2015 au fost anunțați la Tokyo câștigătorii Premiului Fundației Japonia, printre aceștia numărându-se și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). Premiul Fundației Japonia se acordă anual unui număr de maximum trei personalități sau instituții din întreaga lume care prin activitatea desfășurată au adus o contribuție importantă la promovarea relaţiilor de prietenie dintre Japonia şi alte ţări.

”FITS figurează printre primele festivaluri de teatru din Europa, contribuind substanțial în cele peste două decenii de existență la promovarea artelor spectacolului în România și la nivel internațional. Începând cu anul 1995 și până astăzi, un număr de 73 de companii teatrale din Japonia au fost invitate să participe la acest prestigios eveniment. Este a doua oară când Premiul Fundației Japonia ajunge în România, după ce în anul 2008 doamna profesor niponolog Angela Hondru a fost prima româncă care a primit prestigioasa distincție”, spun reprezentanții teatrului sibian.

O ceremonie specială va fi organizată la Tokyo pe 19 octombrie, în cadrul căreia Constantin Chiriac, președinte FITS va primi Premiul Fundației Japonia, în prezența prințului moștenitor Naruhito. Pe 20 octombrie, Constantin Chiriac va avea o întâlnire cu împăratul Akihito al Japoniei și cu reprezentanți al Casei imperiale.

 

 

 

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus