Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Cu ce va fi diferit viitorul primar?

Au trecut 14 ani în care Klaus Iohannis nu a lăsat loc de inițiativă în ceea ce privește modul de administrare a municipiului Sibiu. Oarecum, pe bună dreptate: ce loc de discuții să mai lași când dintre cei care votează ești creditat cu aproape 90%? Este aproape sigur că Iohannis nu va mai reveni la Primăria Sibiu, așadar este cel puțin interesant modul în care va evolua modul de luare a deciziilor în biroul cu balcon și vedere la Piața Mare. Astrid Fodor spune că are de gând să continue linia trasată de Iohannis. Candidat cu cele mai mari șanse, Astrid Fodor are, totuși, un stil cu totul diferit de a conduce. Pornind chiar și de la ”banalele” audiențe și până la modul în care tatonează zona marilor investiții, Astrid Fodor dă de pe acum semne că, dacă va ajunge primar plin, va avea o abordare diferită. Dar unde mai poți fi diferit de ”epoca Iohannis”? Ar fi multe zone, chiar dacă teoretic, bugetul local al Sibiului cu veniturile sale proprii nu lasă prea mult spațiu de investiții în afara infrastructurii (va mai fi nevoie de cel puțin patru – cinci ani de investiții masive exclusiv în domeniul străzilor, de exemplu). Dar stilul de a fi primar a lui Iohannis a inclus foarte puțin colaborarea ”cu centrul”. Bine, e vorba și de apartenența politică, dar în afară de centura ocolitoare (care a fost, de fapt, o autostradă construită în avans), Sibiul nu a beneficiat mai deloc de sprijin de la București (lăsați banii pentru Capitala culturală, căci acolo e altă poveste). Sibiul nu a atras un leu măcar pentru recondiționarea termică a blocurilor. Ca să nu mai vorbim de investiții semnificative de la Compania națională de investiții, care toarnă bani în stadioane la Craiova sau Tîrgu Jiu, de exemplu. Apoi, ar mai fi parteneriatele public-private. Care funcționează bine în zona culturală, dar sunt ca și inexistente în zona economică (ar fi greu ca Primăria să dea terenul, iar cei interesați să construiască și administreze o parcare supraetajată?). Variante ”altfel” ar mai fi. Dar s-ar putea ca prima mare grijă a viitorului primar să fie alta: resursa umană din administrație.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

m

Acum 8 ani

n-ai cum sa ai o colaborare cu mitici , atunci cand singurul scop este sa iti ia majoritatea banilor si sa te faulteze , ori de cate ori pot , ca sa castige al lor
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus