Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Old Lisbon. La restaurantul lăudat să nu mergi chiar flămând

Old Lisbon. La restaurantul lăudat să nu mergi chiar flămând

Au trecut aproape doi ani de când la poalele centrului istoric, între două case dărăpănate, s-a deschis Old Lisbon. Am lăudat din plin, atunci, inițiativa. Sibiul e, totuși, un oraș în care în afară de arome italiene și cele mioritice, cu greu mai distingi altceva prin bucătăriile restaurantelor. Am lăudat atunci, iar mai apoi mi s-a spus că am cam exagerat, că nu e totul așa de roz, că hâr, că mâr. Doar că, între timp, aflu că Old Lisbon a ajuns pe primul loc în topul recomandărilor făcute pe TripAdvisor. Și cu ”rușinea” de a nu mai fi călcat în ultimii doi ani în restaurantul atât de lăudat, i-am deschis serile trecute, din nou, ușa. Old Lisbon e tot între cele două case rămase dărăpănate situate pe strada Târgul Peștelui. Înăuntru e aceeași atmosferă intimă, muzică bună în surdină, iar fețele de masă sunt tot exemplare. Ca și tacâmurile, mobilierul sau decorul, detalii pe care extrem de multe restaurante din Sibiu le lasă uitării. Iar dacă data trecută cei doi ospătari ”în uniformă” mă sufocau prin omniprezența lor, de data aceasta servirea a fost una cât se poate de discretă, dar promptă în același timp. Era deja trecut de orele opt seara, în restaurant mai erau vreo două mese ocupate de vorbitori de orice altă limbă decât cea locală. Meciul cu Finlanda să fi fost de vină. N-am mers singur, ci însoțit de propria-mi progenitură, căreia i-a fost înmânat de asemenea un meniu. După ce i-am spus ospătarului că nu are rost al doilea meniu, deoarece progenitura nici nu știe încă să citească, s-a oferit să aducă ”un meniu pentru cei mici”. Ideea prinde bine, copilul fiind încântat că are un meniu pe dimensiunea lui, chiar dacă între coperți nu vei găsi întotdeauna ”cele mai sănătoase, pline de vitamine etc” porții. Adică, ai de ales din seria de genul ”cartofi prăjiți cu șnițel”, ”cartofi prăjiți cu crochete” sau ”orez în lapte”.

rest4 Din meniul pentru ”adulți”, curg însă ispitele la fiecare pagină. Chiar dacă am citit că meniul nu e chiar ”atât de portughez” (n-am fost pe acolo, dar zic cei care au vizitat de mai multe ori respectiva țară), sincer, chiar și numai lecturarea felurilor de mâncare te bine dispune. Poți porni de la aperitive precum un duet din păstrăv și somon, midii sau inele de calamar, iar la salate, până și cea Ceasar poate fi cu creveți. Iar capitolul ”Pește” de exemplu, te îmbie fie un cod cu ulei de măsline, fie un biban file, o doradă sau un somon. Lista poate continua, dar merită remarcat că la ”specialitatea casei” sunt trecute, de fapt, mai multe. Eu de aici am ales un ”lombo de porco com vinho de porto”, adică o mâncare tradițională din Algarve (regiunea cea mai sudică a Portugaliei), cu mușchiuleț de porc, sos de portocale, vin de Porto, alături de care vine un souffle de morcovi și o plăcintă de cartofi gratinați. Înainte am cerut o porție de creveți cu usturoi, iar din ”baby menu” a fost aleasă (nu de către mine) o porție de crochete cu cartofi prăjiți.

rest5 Crochetele erau aduse ”de la Metro”, asta e aproape clar, iar cartofii de prăjit cam tot aceeași sursă păreau a avea. Creativitatea din bucătărie avea să își facă simțită, însă, prezența la creveții în usturoi (o porție mică, să fi fost vreo cinci creveți), dar și la felul principal – porcul cu portocale și vin. O plăcere dulceagă, stinsă cu câte o păcătoasă de îmbucătura din pâinicile călduțe aduse într-un coșuleț. Dat fiind contextul, am ales și câte un desert. Și în ambele cazuri – mousse de ciocolată, ceva sare mare și câteva boabe de piper roșu, alături de un souflee de ciocolată cu înghețată de vanilie – aprecierile nu pot fi decât pozitive. Adică, serios, am plecat cu impresia că dacă voiam să fiu cârcotaș, mi-ar fi trebuit ceva studii în domeniu.

La final, prețurile. Ei bine, Old Lisbon nu e ieftin (am văzut un preparat, nu mai țin minte care, la 259 de lei). Deci e de mers la Old Lisbon dacă lucrezi în IT, ești în ziua de salariu sau plătește altcineva. Pe nota mea era trecut că trebuie să plătesc 138 de lei: cinci lei apa plată, 11 lei fresh-ul de portocale, 12 lei un pahar cu vin alb (ceva portughez), 29 de lei pe creveți, 12 lei pe crochetele copilului, 39 de lei pe felul meu principal, și câte 15 lei pe cele două deserturi.

Portugalia, Portugalia

rest2rest

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

5 comentarii

muritorul de foame

Acum 8 ani

Oare ce hamesit o fi mancat iar pe bon fiscal, ca fomistul de serviciu tocmai ne spusese ca fuse la paris.
Raspunde

Cetatean

Acum 8 ani

Citind articolul mi-am amintit ca nu am mai trecut de mult treptele acestui restaurant, care m-a impresionat foarte mult, asa ca am incercat o cina deosebita, intr-o seara de vineri, cu accent pe am incercat. Din selectia de aperitive deosebite, erau disponibile doar 2-3, din pacate alegerea mea, nu a fost cea mai inspirata, respectiv midii. Dar am trecut peste si am inaintat cu curaj si speranta spre un fel pricnipal, cu care, in opinia mea nu aveam cum sa dau gres, muschi de vita insotit de un sote de morcovi. La carne nu prea am ce comenta, frageda, gatita corect, ar fi mers un praf de sare in plus, dar, sote-ul de morcovi cu brocoli s-a tradus in baby carrot si broccoli fierti intr-o apa chioara si pusi in farfurie. Desert bun, dar lipsa inspiratie in asezarea in farfurie. Am plecat usor dezamagit si mult mai usor in portofel. Probabil intre vizitele mele a avut loc o schimbare a bucatarului, sau poate doar o seara mai slaba, oricum aveam mai multe pretentii de la ceea ce tripadvisor numeste cel mai bun restaurant din Sibiu...
Raspunde

Andrei

Acum 8 ani

Old Lisbon nu este un restaurant scump! Ofera servicii de calitate si mancare buna. Pretul ridicat se datoreaza materiilor prime scumpe (vita argentiniana, peste scump,...etc). In noul meniu sunt si multe preparate mai mult decat accesibile ca pret, despre meniul zilei nu mai vorbesc... Pentru mine Old Lisbon este prima optiune.
Raspunde

Diablo, regele Iadului

Acum 8 ani

Marea problemă a lui Old Lisbon, din punctul meu de vedere, e, exact cum zice titlul: Nu trebuie să mergi flămând. Porțiile-s mici, garniturile-s bune tare dar extrem de mici.
Raspunde

Maria Mota

Acum 7 ani

Sou portuguesa e em Setembro almocei no vosso restaurante e confesso que fiquei desiludida com a comida, de português só tem o nome. Aconselho que contratem um chef de cozinha português.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus