Au trecut aproape doi ani de când la poalele centrului istoric, între două case dărăpănate, s-a deschis Old Lisbon. Am lăudat din plin, atunci, inițiativa. Sibiul e, totuși, un oraș în care în afară de arome italiene și cele mioritice, cu greu mai distingi altceva prin bucătăriile restaurantelor. Am lăudat atunci, iar mai apoi mi s-a spus că am cam exagerat, că nu e totul așa de roz, că hâr, că mâr. Doar că, între timp, aflu că Old Lisbon a ajuns pe primul loc în topul recomandărilor făcute pe TripAdvisor. Și cu ”rușinea” de a nu mai fi călcat în ultimii doi ani în restaurantul atât de lăudat, i-am deschis serile trecute, din nou, ușa. Old Lisbon e tot între cele două case rămase dărăpănate situate pe strada Târgul Peștelui. Înăuntru e aceeași atmosferă intimă, muzică bună în surdină, iar fețele de masă sunt tot exemplare. Ca și tacâmurile, mobilierul sau decorul, detalii pe care extrem de multe restaurante din Sibiu le lasă uitării. Iar dacă data trecută cei doi ospătari ”în uniformă” mă sufocau prin omniprezența lor, de data aceasta servirea a fost una cât se poate de discretă, dar promptă în același timp. Era deja trecut de orele opt seara, în restaurant mai erau vreo două mese ocupate de vorbitori de orice altă limbă decât cea locală. Meciul cu Finlanda să fi fost de vină. N-am mers singur, ci însoțit de propria-mi progenitură, căreia i-a fost înmânat de asemenea un meniu. După ce i-am spus ospătarului că nu are rost al doilea meniu, deoarece progenitura nici nu știe încă să citească, s-a oferit să aducă ”un meniu pentru cei mici”. Ideea prinde bine, copilul fiind încântat că are un meniu pe dimensiunea lui, chiar dacă între coperți nu vei găsi întotdeauna ”cele mai sănătoase, pline de vitamine etc” porții. Adică, ai de ales din seria de genul ”cartofi prăjiți cu șnițel”, ”cartofi prăjiți cu crochete” sau ”orez în lapte”.
Din meniul pentru ”adulți”, curg însă ispitele la fiecare pagină. Chiar dacă am citit că meniul nu e chiar ”atât de portughez” (n-am fost pe acolo, dar zic cei care au vizitat de mai multe ori respectiva țară), sincer, chiar și numai lecturarea felurilor de mâncare te bine dispune. Poți porni de la aperitive precum un duet din păstrăv și somon, midii sau inele de calamar, iar la salate, până și cea Ceasar poate fi cu creveți. Iar capitolul ”Pește” de exemplu, te îmbie fie un cod cu ulei de măsline, fie un biban file, o doradă sau un somon. Lista poate continua, dar merită remarcat că la ”specialitatea casei” sunt trecute, de fapt, mai multe. Eu de aici am ales un ”lombo de porco com vinho de porto”, adică o mâncare tradițională din Algarve (regiunea cea mai sudică a Portugaliei), cu mușchiuleț de porc, sos de portocale, vin de Porto, alături de care vine un souffle de morcovi și o plăcintă de cartofi gratinați. Înainte am cerut o porție de creveți cu usturoi, iar din ”baby menu” a fost aleasă (nu de către mine) o porție de crochete cu cartofi prăjiți.
Crochetele erau aduse ”de la Metro”, asta e aproape clar, iar cartofii de prăjit cam tot aceeași sursă păreau a avea. Creativitatea din bucătărie avea să își facă simțită, însă, prezența la creveții în usturoi (o porție mică, să fi fost vreo cinci creveți), dar și la felul principal – porcul cu portocale și vin. O plăcere dulceagă, stinsă cu câte o păcătoasă de îmbucătura din pâinicile călduțe aduse într-un coșuleț. Dat fiind contextul, am ales și câte un desert. Și în ambele cazuri – mousse de ciocolată, ceva sare mare și câteva boabe de piper roșu, alături de un souflee de ciocolată cu înghețată de vanilie – aprecierile nu pot fi decât pozitive. Adică, serios, am plecat cu impresia că dacă voiam să fiu cârcotaș, mi-ar fi trebuit ceva studii în domeniu.
La final, prețurile. Ei bine, Old Lisbon nu e ieftin (am văzut un preparat, nu mai țin minte care, la 259 de lei). Deci e de mers la Old Lisbon dacă lucrezi în IT, ești în ziua de salariu sau plătește altcineva. Pe nota mea era trecut că trebuie să plătesc 138 de lei: cinci lei apa plată, 11 lei fresh-ul de portocale, 12 lei un pahar cu vin alb (ceva portughez), 29 de lei pe creveți, 12 lei pe crochetele copilului, 39 de lei pe felul meu principal, și câte 15 lei pe cele două deserturi.
Portugalia, Portugalia
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Old Lisbon , restaurante bune , restaurante recomandate Sibiu , Pentru Sibiu , Piaţeta Târgul Peştelui
Vizualizari: 12529
Ultimele comentarii
Acum 30 minute
Sibianul
Acum 33 minute
Ger
Acum 33 minute
D.M.
Acum 36 minute
B
Acum 38 minute
Da!