În condițiile în care aproximativ o treime din spațiile comerciale (clădiri de birouri, spații de producție, spații de comerț etc) din Sibiu sunt deținute de persoane fizice, este de așteptat ca impozitele propuse de Primăria Sibiu pentru anul viitor să provoace cel puțin ample discuții. În contextul noului Cod Fiscal – care face diferența între clădiri rezidențiale, clădiri nerezidențiale și clădiri mixte (și comerciale, și de locuit) – conducerea executivă a administrației locale propune ca, de anul viitor, spațiile comerciale deținute de sibieni (întabulate pe persoană fizică) să fie impozitate cu sume și de șase ori mai mari decât în prezent. Proiectul de hotărâre de Consiliu local care prevede această modificare, alături de celelalte niveluri de impozite, este supus dezbaterii publice până în prima săptămână a lunii noiembrie.
Exemplu concret: 300 de mp, în zona B
Un sibian persoană fizică ce deține un spațiu comercial de 300 de mp, în zona B a Sibiului a plătit anul acesta un impozit de 645 de lei. De anul viitor, noul Cod Fiscal face diferența între clădiri rezidențiale și nerezidențiale, inclusiv pentru persoane fizice și dă libertate administrațiilor locale să le impoziteze diferit. Primăria Sibiu intenționează să impoziteze aceste clădiri nu cu 0,1% (cât era până anul acesta cota de impozit), ci cu 1% din valoarea de impozitare estimată. Prin urmare, la clădirea de 300 de mp suprafață construită și cu o valoare estimată la 400.000 de lei (valoare estimată în baza unui raport de evaluare sau a contractului de vânzare-cumpărare nu mai vechi de cinci ani), impozitul care va trebui plătit de anul viitor va fi de 4.000 de lei.
Astrid Fodor: ”nu cred că legiuitorul a gândit rău”
Primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor, apreciază drept corectă prevederea noului Cod Fiscal care dă posibilitatea administrațiilor locale de a impozita mai ”consistent” proprietățile nerezidențiale ale persoanelor fizice. ”Cred că legiuitorul a gândit bine aici. În fond, e vorba tot de o persoană juridică ce își desfășoară activitatea, dar pentru imobilul unde funcționează este impozitat ca persoană fizică. Și nu cred că era corect față de cealaltă persoană juridică, care și-a trecut acel spațiu, acel apartament pe firmă să plătească la nivel de 1,8% cotă de impozitare”, a declarat Astrid Fodor.
Ea a arătat că, potrivit noului Cod Fiscal, impozitarea clădirilor nerezidențiale ale persoanelor fizice putea fi urcată până la un procent de 1,8%, ceea ce în exemplu mai sus amintit ar fi dus la un impozit de 7.200 de lei pentru spațiul de 300 de mp, suprafață construită. Mai mult, Astrid Fodor arată că această modificare a nivelului de impozitare nu a fost ridicată nici până la nivelul celui impus persoanelor juridice care dețin spații nerezidențiale. ”Noi nu am mers până la cota de persoane juridice, pentru că impactul este prea mare, iar măsura ar fi de azi pe mâine. Să trecem dintr-o dată la 1,7% cotă de impozitare e mult, sumele sunt mari. Și nu sunt ușor de suportat”, a mai declarat Astrid Fodor. Potrivit ei, ”micile afaceri” nu vor avea de suferit. ”Pentru cei care au închiriat un chioșc în curte de doi pe trei metri, creșterea impozitului este nesemnificativă”.
Cresc sau nu chiriile în Sibiu?
”Deci este o creștere imensă, făcută în urma modificărilor Codului Fiscal, care a fost modificat după un lobby puternic. Iar această creștere imensă de impozite se va vedea în chirii. Nu avem cum altcumva să acoperim această creștere de impozite decât prin creșterea chiriilor”, declară un sibian care, în calitate de persoană fizică, a închiriat mai multe spații comerciale în municipiu. Reprezentanții Primăriei Sibiu spun că nu au majorat mai mult cota de impozitare (de la 0,1 la 1% și nu la 1,7%) tocmai pentru a preîntâmpina o ”explozie” a chiriilor în Sibiu. ”Cam 30% din clădirile nerezidențiale din Sibiu sunt deținute de persoane fizice. Tocmai din această cauză nu ne-am dus la maxim cu cota de impozitare. Sigur că impozitul crescut la proprietar s-ar răsfrânge asupra chiriei percepute”, spune Mariana Hașu, directorul executiv al Direcției Fiscale din cadrul Primăriei Sibiu.
Pe de altă parte, agentul imobiliar Bogdan Gicu este de părere că, în ciuda creșterii impozitelor, chiriile nu se vor modifica substanțial. ”La ora actuală, sunt spații comerciale închiriate cu 0 lei, chiriașul doar să plătească utilitățile. Au preferat să negocieze chirie zero pe anul acesta, decât să piardă chiriașul. Un spațiu comercial bun se închiriază cu opt, nouă sau zece euro pe metru pătrat pe lună, cu condiția să nu măsoare mai mult de 50 – 60 de mp. Unde spațiile sunt mai mari, chiria se înjumătățește”, mai arată Bogdan Gicu.
Al doilea efect. Dar sigur: înghesuiala la evaluator
Cota de 1% va fi aplicată asupra valorii estimate a imobilelor, valoare stabilită printr-un raport de evaluare întocmit în ultimii cinci ani de către un evaluator autorizat. Tot așa, aceeași cotă de 1% va fi aplicată și în cazul clădirilor construite în ultimii cinci ani (cota aplicându-se la valoarea finală a lucrărilor de construcții). În fine, cea de-a treia variantă de aplicare a cotei de 1% este cea în care respectivul imobil a fost tranzacționat în ultimii cinci ani, impozitul calculându-se, prin urmare, prin aplicarea cotei de 1% la valoarea prevăzută în contractul de transfer al proprietății. În cazul în care valoarea imobilului nu poate fi calculată conform prevederilor de mai sus, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii determinate prin formula care ia în calcul valorile impozabile pe mp (1.000 de lei/mp) și coeficienții de corecție pozitivă (2,40 pentru zona A, 2,30 pentru zona B). Având în vedere că ultima variantă ar duce la un impozit mult mai mare (6.900 de lei, în cazul exemplului de mai sus, cu un spațiu de 300 de mp, în zona B), este de așteptat ca sibienii care dețin spații nerezidențiale să caute să și le reevalueze. ”Deocamdată nu a crescut cererea de întocmirea de reevaluări, dar mă aștept să crească. Cât costă întocmirea unui raport de evaluare depinde de mai mulți factori, pornind de la zona în care este amplasată clădirea. Dar, având în vedere că aceste rapoarte de reevaluare trebuie depuse până pe 29 februarie, pe cei care doresc să le întocmească i-aș sfătui să vină cu actele din timp”, arată Alexandru Cismașu, evaluator autorizat din Sibiu. El apreciază că valoarea estimată a imobilelor nu a scăzut foarte mult în ultimii ani. ”Față de acum cinci ani, nu cred că este o scădere mai mare de 5-10%, iar asta pentru că piața imobiliară și-a mai revenit”. De altfel, Mariana Hașu, directoarea executivă a Direcției Fiscale din cadrul Primăriei Sibiu, arată că orice raport de evaluare care indică o scădere mai mare de 40% a valorii estimate a imobilului va fi cu atenție verificat.
Direcția Fiscală pregătește și controale
”Dacă o firmă are doar sediu social într-un loc și nu desfășoară acolo nicio activitate comercială, pe baza unei declarații pe proprie răspundere, acel spațiu se va impozita ca și locuință, ca și spațiu rezidențial”, arată Mariana Hașu, directoarea executivă a Direcției Fiscale din cadrul Primăriei. Aceste declarații, la fel ca și rapoartele de evaluare vor trebui depuse până pe 29 februarie 2016. Dată după care este de așteptat ca reprezentanții Direcției Fiscale să înceapă controale, pentru a verifica dacă, într-adevăr, nu se desfășoară activități comerciale în spațiile nerezidențiale declarate fără astfel de activități.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Simion Alexandru Cişmaşu , Astrid Fodor , Bogdan Gicu , Primăria Sibiu , impozite locale , Cod Fiscal , impozite 2016 , Primăriei Sibiu , Reprezentanții Primăriei Sibiu , Direcţia Fiscală , Mariana Hașu , Direcției Fiscale , impozit pe spatiu comercial , Pentru Sibiu , Codului Fiscal
Vizualizari: 8162
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Pintilie
Acum 5 ore
Emil
Acum 5 ore
Xxx
Acum 5 ore
Nobody
Acum 5 ore
Claudiu