Marţi,
24.05.2022
Acum
0°C

Mii de sibieni cer recalcularea pensiilor

Mii de sibieni cer recalcularea pensiilor

În județul Sibiu sunt înregistrați 99.170 de pensionari, iar dintre aceștia, în fiecare an, câteva mii cer recalcularea pensiilor, unii după ce aleg să mai lucreze o perioadă după ieșirea la pensie, alții din diverse alte motive. ”În anul 2014 au fost depunse 5.095 cereri de recalculare a pensiei, iar în perioada 1 ianuarie – 19 octombrie 2015 au fost depuse 4.100 cereri de recalculare a pensiei. Cele mai multe cereri de recalculare a pensiei sunt depuse de pensionarii care beneficiază de pensie limită de vârstă”, spun reprezetanții Casei Județene de Pensii Sibiu.

Persoanele care îndeplinesc cumulativ, la dată pensionarii, condiţiile privind vârstă standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare/în specialitate obţin pensia pentru limita de vârstă, conform prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

În prezent, vârstă standard de pensionare este de 65 de ani, în cazul bărbaţilor, şi de 63 de ani, în cazul femeilor. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel complet este de 35 de ani, indiferent de sex.

Excepţie de la aceste prevederi fac cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale. Potrivit Legii nr. 263/2010, pentru aceştia, vârstă standard de pensionare este de 60 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Totodată, stagiul minim de cotizare este de 20 de ani, iar cel complet este de 30 de ani.

foto arhivă

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus