Miercuri,
12.06.2024
Innorat
Acum
23°C

Buruienile din banca a patra de la geam/FOTO

Buruienile din banca a patra de la geam/FOTO

În unele dintre cele mai prestigioase școli ale Sibiului buruienile au ajuns până la tavan. Grupul Școlar Transporturi CFR Sibiu a ajuns de nerecunoscut, iar clădirea Liceului Pedagogic se transformă, pe zi ce trece, într-o ruină.

liceul CFR (5) În tot județul Sibiu sunt zeci de clădiri, parte a unor unități școlare, în curs de retrocedare sau revendicare. Toate așteaptă urmând ca o instanţă de judecată sau Comisia Specială de Retrocedare să se pronunțe. Cel mai evident exemplu este cel al fostului Grup Școlar CFR din Gușterița, revendicat de Consistoriul Evanghelic. Întreaga curte a liceului a fost izolată cu un gard înalt din metal și totul lăsat pradă naturii. Astăzi, bălăriile și copacii ascund aproape complet fațada clădirii, care și ea dă semne de eroziune și distrugere. În urmă cu zece ani aici învățau sute de elevi.

liceul CFR (3)

Prim-preotul Parohiei Evanghelice spune că urmărește cu atenție situația clădirii și că biserica este deschisă la o colaborare cu primăria Sibiu pentru a se găsi un proiect viabil, de viitor, din care toată comunitatea să aibă de câștigat. Dar nu se poate face nimic deocamdată întrucât situația juridică a imobilului nu este clară. ”Este mare păcat ce se întâmplă cu această clădire! Nu putem face nimic până nu se clarifică situația în instanță. Așteptăm ca instanța să spună dacă ea va fi retrocedată în natură sau vor fi oferite compensații. Pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie văzut ce îmbunătățiri s-au adus de-a lungul timpului și aici un expert spune un lucru, alt expert spune altceva. Noi vrem să colaborăm cu primăria, să readucem zona la viață, dar nu putem până nu se pronunță justiția”, a declarat prim-preotul Killian Dorr.

liceul CFR (2)

liceul CFR (6) liceul CFR (4) liceul CFR (1)

Nu la fel de năpădită de plante, însă cu o fațadă tot mai distrusă de intemperii se prezintă și fosta clădire a Colegiului Național Pedagogic, de lângă Biserica Ursulinelor. Clădirea se află la doi pași de Piața Mare și se transformă într-o pată neagră pe chipul Sibiului. Încă din 2011 pe ușile școlii s-a pus lacătul, la propriu, iar elevii au fost mutați. Aici însă situația juridică este mult mai clară: imobilul a fost retrocedat Arhiepiscopiei Romano – Catolice din Alba Iulia. De patru ani de zile noii proprietari nu făcut nimic pentru conservarea clădirii și nici nu au prezentat vreun plan referitor la viitorul imobilului. Reprezentanții bisericii spun că nu au bani pentru intervenții majore. Clădirea este monument istoric din secolul XV. Înfiinţată în 1786, instituţia a fost atestată ca prima şi cea mai veche şcoală pedagogică ortodoxă, instituţie de stat, din Sibiu. Colegiul a funcţionat în acceaşi clădire peste 220 de ani, după care unitatea s-a comasat cu o şcoală dintr-un cartier al oraşului. Dacă așa se prezintă situația în orașul Sibiu, în satele și comunele din județ problemele sunt și mai mari. Ighişu Nou, Metiş, Şura Mică, Vurpăr, Bazna, Alţâna, Buzd, Arpaşu de Jos, Chirpăr, Floreşti, Metiş, Mihăileni, Târnava și Cristian sunt doar câteva dintre localitățile unde clădirile în care funcționează unitățile școlare au fost retrocedate sau sunt în curs de retrocedare. Reprezentanții Inspectoratului Școlar al Județului Sibiu au însă și o veste bună. ”În ultimul an nu există școli închise în județul Sibiu”, spune inspectorul școlar Livia Crețulescu.

foto Silvana Armat

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

x

Acum 8 ani

sa mute liceul agricol. serele primariei sunt aproape, pot merge in practica derbedeii, deci e chiar ok
Raspunde

Marius Bura

Acum 8 ani

In aceasta cladire nu a functionat niciodata o scoala ortodoxa! Va rog sa va faceti treaba de jurnalisti cum trebuie si sa va documentati inainte sa scrieti articole.
Raspunde

Noica

Acum 3 luni

Scoala ortodoxa? Voi sunteti "in regula" ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus