Joi,
29.07.2021
Cer Senin
Acum
27°C

Portret: Mariana Jianu, punte între două zone folclorice

Portret: Mariana Jianu, punte între două zone folclorice

A început să cânte de mică, chiar din primii ani de școală. Și-a petrecut copilăria în comuna Cilieni, într-un sat frumos cu același nume, situat pe malul drept al Oltului. Aici a descoperit cântul popular, a cunoscut tradițiile și obiceiurile locului alături de oamenii simpli din sat. Solista de muzică populară, Mariana Jianu, căci despre ea este vorba, a părăsit plaiurile natale, în urmă cu 10 ani, pentru a se muta în Sibiu.

Primii ani de școală

Interpreta Mariana Jianu a adus vestitul cântec popular oltenesc și pe meleaguri transilvănene. Impresionează atât prin timbrul vocal deosebit, cât și prin frumusețea cu care a fost înzestrată de natură. Este o fire ambițioasă, puternică, foarte veselă și pasionată de tot ce este frumos. ”Cânt de când mă știu. La școală am participat la serbări, apoi mai mare fiind la diferite  festivaluri sau concursuri. Îmi amintesc cu mare plăcere de momentele în care învățătoarea mă ruga să dau tonul la orele de muzică sau să îi ghidez pe colegii mei în ale cântului”, își aduce aminte cu nostalgie despre primii ani de școală, Mariana Jianu.

Muzică și psihologie

După o perioadă în care s-a ocupat de creșterea și educația celor două fiice ale sale, în urmă cu câțiva ani, s-a hotărât să își reia cariera muzicală. A urmat cursurile Școlii Populare de Arte și Meserii "Ilie Micu" din Sibiu. A studiat la secția canto popular trei ani cu Maria Lia Bologa și un an cu Mariana Anghel, două nume mari ale muzicii populare românești. ”Îmi place să studiez și să mă perfecționez continuu, așa că în acest an m-am înscris la Facultatea de Psihologie din Sibiu. Îmi place mult și sunt foarte încântată”, povestește cu entuziasm Mariana.

Creatoare de folclor

Cu toate că locuiește în Sibiu de ceva ani buni, poartă în suflet locurile natale. Și-a creat repertoriul fiind inspirată de perioada copilariei. Și-a compus singură versurile cântecelor sale. Pentru câteva dintre acestea a creat și linia melodică.”Am încercat să îmbin autenticul cu trăirile mele și am realizat câteva piese cu dorința să ajungă cât mai aproape de sufletul omului. Am ales să-mi reprezint zona de unde provin, pentru că genele noastre sunt formate în locul unde ne naștem, unde creștem și acolo unde ne dezvoltăm. De când m-am mutat în Sibiu, am învățat să interpretez cu mare drag și cântecul ardelenesc”, povestește cu bucurie despre cariera sa muzicală, interpreta populară. În melodiile sale își cântă dorul de sat, de părinți sau dragostea pentru copii.

Port popular autentic

Mariana Jianu, ca orice solist de folclor, poartă cu respect și mândrie costumul popular. ”Toate costumele pe care le am sunt deosebit de frumoase, foarte vechi, iar unele au peste 100 de ani. Majoritatea sunt din zona Olteniei, dar am și din Ardeal”, spune încântată Mariana. La ora actuală nu este angajata niciunui ansamblu artistic, dar a colaborat de-a lungul timpului cu Ansamblul Folcloric Profesionist ”Cindrelul -Junii Sibiului”, a participat la diverse concerte, la Festivalul Național ”Bujorul de munte” de la Gura Răului, la Festivalul Mustului sau la diferite evenimente private.

Claudia Buidan

de Claudia Buidan

Social
Telefon:
0766.811.789.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus