Vineri,
03.02.2023
Partial Noros
Acum
1°C

Nu mai dau doi bani pe hârtii: de la 700 de produse tradiționale atestate, Sibiul mai are două

Nu mai dau doi bani pe hârtii: de la 700 de produse tradiționale atestate, Sibiul mai are două

Aproape 700 de produse atestate avea județul Sibiu până acum doi ani. De atunci s-a schimbat legea și în tot județul mai sunt doar două familii care au produse atestate de Ministerul Agriculturii.

Autoritățile spun că situație se datorează dezinteresului micilor producători de a-și obține documentele necesare întocmirii dosarului de atestare, dar în același timp recunosc și faptul că micii producători nu au niciun avantaj în urma atestării, dimpotrivă, au mereu controale de la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Sibiu și de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu.

”În județ avem familia Oancea din Tălmaciu care deține cinci produse atestate – slănină afumată, caltaboș de porc, cârnați de porc, tobă și pecie afumată, iar din Alămor aveam familia Ramf, care are atestate pentru pâine de casă și lichie. De la aproape 700 am rămas cu doi producători care au produse atestate și asta din cauza faptului că oamenii vând în piață ca și cei fără atestate, iar ca avantaj nu au decât faptul că dacă ar depune un proiect cu finanțare din fonduri europene, din cele 70 de puncte pe care ar trebuie să le întrunească, ei ar avea din start 15 pentru că produc produse atestate. Însă doar atât. Ba mai mult, oamenii sunt atent și des controlați de noi și de direcțiile sanitare, așa că nu prea sunt tentați să își ateste produsele”, spune Florian Crețu, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Sibiu.

”Am rămas fără serviciu și ne-am apucat să vindem ce produceam”

Povestea familiei Ramf din Alămor, care produce pâine și plăcinte, a început nu din dorința de a începe o afacere, ci pentru că oamenii s-au trezit fără sursă de venit și cu un copil de crescut.

”Eu și soțul lucram și s-a întâmplat ca în aceeași perioadă să se închidă și firma la care lucra soțul și eu să rămân fără serviciu. Și într-o seară stăteam toți trei la masa și ne gândeam cu ce ne creștem noi copilul. Și tot povestind ne-am gîndit să facem ceea ce preparam pentru noi în casă după rețetele părinților și bunicilor și să mergem cu pâinea și plăcintele în piață. Așa a început totul. Apoi am fost sfătuiți să ne atestăm produsele și am făcut dosarul care s-a aprobat. Asta a devenit sursa noastră de venit. Noi suntem producători de nivel mic, dar ne ajunge ca să trăim. Eu am avut nororcul să mă nasc într-o famile de femei harnice, pentru care curățenia era curățene, iar lucrul era lucru și noi așa mergem mai departe, face ce putem și cum știm mai bine ca să fie mulțumiți clienții de ce pun pe masă”, spune doamna Ramf.

Familia Oncea din Tălmaciu povestește că ei și-au făcut atestaul să fie, căci ”cum făceam înainte produsele, așa le facem și acum, nu e nicio difrență”, iar în ceea ce privește vânzarea, oamenii spun că nu vând mai mult decât cei fără atestat.

”Noi mergem în Piața Țărănească de la Transilvania. Lângă mine sunt mici producători cu standul lor, care nu au atestat și vând ca și mine. Nu știu dacă e vreo diferență cu atesta, eu zic mai curând că pe oamenii i-a fidelizat calitatea preparatelor și așa au ajuns și au rămas clienții noștri”, mai povestesc producătorii din Tălmaciu.

Dintre marii producători, în județul Sibiu mai au produse atestate  -mezeluri și alte produse din carne - Scandia Sibiu și Bendic Ilie.

Potrivit Ministerului Agriculturii judeţele Braşov şi Maramureş sunt primele în topul județelor cu produse tradiționale atestate, Brașovul cu 143, iar Maramureșul cu 56 de produse.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

Mihaela

Acum 7 ani

Vand la fel pentru ca-si eticheteaza produsele ca fiind traditionale si nu patesc nimic.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus