Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

CJ Sibiu: 65 de milioane de euro pentru modernizarea a trei drumuri de 95 de km

CJ Sibiu: 65 de milioane de euro pentru modernizarea a trei drumuri de 95 de km

Pe modelul Sibiu – Agnita sau Dumbrăveni – Curciu, trei sunt drumurile județene pentru care Consiliul Județean Sibiu va elabora proiecte în vederea obținerii de finanțare europeană pe noul Program Operațional Regional 2014 – 2020. Cele trei drumuri sunt DJ 106B A1 - Ocna Sibiului – Loamneș – Soroștin – Țapu, DJ 107B Păuca – Alămor – Mândra – Slimnic, respectiv DJ 141 Mediaș – Moșna – Pelișor – Bârghiș. În total, cele trei drumuri au o lungime de aproximativ 95 de km, iar sumele necesar de investit pentru modernizarea acestora sunt de aproximativ 65 de milioane de euro, după cum rezultă din studiile de fezabilitate întocmite. Odată aceste studii aprobate, reprezentanții CJ Sibiu vor depune proiectele pentru obținerea finanțării europene. Din experiența POR 2007 – 2013, cel puțin două din drumurile propuse spre modernizare de autoritățile județene vor și primi finanțare europeană.

Cea mai costisitoare modernizare, direct din autostradă

drum A1 ocna tapu

Cea mai costisitoare reabilitare ar fi cea a DJ 106B, care leagă autostrada A1 de localitatea Țapu prin Ocna Sibiului, Loamneș și Soroștin. Drumul are o lungime de 35,1 km, iar pe parcursul acestuia trebuie modernizate și șapte poduri. Durata de execuție este estimată la minim trei ani de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, iar valoarea investițiilor necesare este estimată la 127,5 milioane de lei, inclusiv TVA. ”Conform studiului de fezabilitate întocmit de SC Zenit Proiect % Consult SRL, principala problemă a drumului ce urmează a fi reabilitat din fonduri europene nerambursabile este starea fizică actuală a drumului: tasări ale corpului de drum pe anumite tronsoane, deformații în profil longitudinal, cedări ale terasamentului, degradări provocate de prezența apei, marcări rutiere slab vizibile și insuficiente”, se arată într-un raport al CJ Sibiu. Proiectul de modernizare nu presupune modificări de traseu.

medias barghis

Al doilea cel mai costisitor drum de reabilitat ar fi cel care leagă Mediașul de Bârghiș, via Moșna și Pelișor. Drumul are o lungime de 24,3 km, iar numărul de poduri care trebuie reconstruite pe traseu este de cinci. Studiul de fezabilitate pentru modernizarea acestui drum a fost realizat de Beta Cops SRL, firma care a realizat documentația și pentru modernizarea Sibiu – Agnita. Pentru modernizarea acestui drum, timpul necesar execuției este estimat la minim 30 de luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

În fine, pentru cei 35,12 km de drum care leagă Păuca de Slimnic prin Alămor și Mândra, sumele necesare modernizării sunt estimate la 80,69 milioane de lei. Trei poduri sunt necesar a fi reabilitate, iar realizatorii studiului de fezabilitate (Zenit Proiect & Consult) estimează că durata de execuție va fi de minim trei ani de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

pauca alamor slimnic

Sursa foto: Google Maps

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus