Joi,
05.08.2021
Cer Senin
Acum
15°C

Ioan Piuariu Molnar omagiat la Sibiu și la Sadu

Ioan Piuariu Molnar omagiat la Sibiu și la Sadu

Medicului oftalmolog Ioan Piuariu Molnar va fi omagiată cu ocazia comemorării a 200 de ani de la moartea sa cu serie de manifestările care vor avea loc atât la Sibiu, în 31 octombrie 2015, cât și la Sadu, în 8 noiembrie 2015.

Sâmbătă a avut loc sfințirea crucii dedicată personalităților care se odihnesc în cimitirul Bisericii din Groapă cu hramul ”Buna Vestire” și depunerea de coroane de către oficialitățile prezente la eveniment.

”Este o onoare pentru comunitatea sădeană că asemenea personalităţi au văzut lumina zilei, au învăţat pe băncile şcolii din comuna noastră şi au dus numele acesteia mai departe peste graniţele judeţului, ale regiunii şi ale ţării și se cuvine să comemorăm, ori de câte ori este nevoie, zilele omagiale, prin organizarea unor manifestări culturale, seminarii şi alte activităţi, prin care să fie puse în valoare amprenta lăsată de aceştia în viaţa românilor” a declarat Valentin Ivan, primarul comunei Sadu,

Ioan Piuariu-Molnar s-a născut în anul 1749 la Sadu. După ce a dobândit primele cunoştinţe în satul natal, îşi va desăvârşi pregătirea mai întâi la Sibiu, în şcoala coloniei aromâne, mai apoi la liceul săsesc de stat. Activitatea sa este una însemnată pe toate planurile, numărându-se printre cei care au redactat Supplex Libellus Valachorum, cel mai important act politic al românilor transilvăneni din secolul XVIII (alături de Samuil Micu Clain, Petru Maior, Gheorghe Şincai, Iosif Meheși, Ioan Para, Ignatie Darabant şi alţii).

I.P. Molnar a fost primul român care a obținut rangul de ”protomedicus”, mai exact de medic oculist al Marelui Principat al Transilvaniei, rang care îl propulsa în fruntea ierarhiei medicale a Transilvaniei.

De asemenea, lui I. P. Molnar i se datorează, vizita împăratului Iosif al II-lea la Sadu (1783), în urma căruia, Iosif al II-lea a poruncit delimitarea exactă a graniţelor dintre hotarul satului şi Cisnădie, iar prin decretul emis (nr. 179 din 26 februarie 1787), se tindea către scoaterea Sadului de sub servitutea Cisnădiei.

Ioan Piuariu-Molnar rămâne în istorie şi drept primul român transilvănean care a reuşit să întemeieze o manufactură (1811), deşi s-a lovit, în mod absolut inevitabil, de interesele şi privilegiile breslei sibiene a postăvarilor.

În 16 martie 1815, Ioan Piuariu-Molnar a încetat din viaţă, fiind înmormântat în Biserica din Groapă din Sibiu, ctitorie a negustorului sibian Hagi Pop.

Șirul evenimentelor va continua cu o serie de manifestări care vor avea loc la Sadu, în 8 noiembrie 2015.

Evenimentele sunt organizate de Primăria comunei Sadu împreună cu Arhiepiscopia Sibiului, Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român-Astra, Biserica din Groapă cu hramul ”Buna Vestire” și Parohiile Ortodoxe Române Sadu I și Sadu II.

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus