Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Cea mai mică pensie din Sibiu - 1 leu. Cea mai mare - 17.012 lei

Cea mai mică pensie din Sibiu - 1 leu. Cea mai mare - 17.012 lei

99.224 de pensionari din județul Sibiu și-au primit indemnizația lunară în octombrie 2015, iar cuantumul plătit de Casa Județeană de Pensii Sibiu către aceștia este de 91.583.079 de lei.

 Pentru că venitul minim garantat, în cazul pensionarilor care au domiciliul în România, este de 400 lei se poate presupune că pensiile distribuite sunt între 400 și câteva mii de lei. Presupunerea este însă greșită, căci deși legea prevede ca pensia minima garantată să fie de 400 de lei, în județul Sibiu este un pensionar, care potrivit Casei de Pensii primește lunar o pensie de 1 leu. Așa arată datele casei de pensii. Există și explicații pentru pensiile mai mici de 400 lei, dar acestea nu confirmă că bătrânul căruia poștașul îi aduce lunar o pensie de un lei, mai are și alte venituri în afară de ajutorul familiei sau al vecinilor.

 Invalizii, cele mai mici pensii

Cele mai mici pensii, în plată în luna octombrie 2015, din județul Sibiu, sunt pensii de invaliditate și sunt cuvenite și achitate persoanelor asigurate facultativ, în baza contractului de asigurare încheiat între persoanele fizice și casa teritorială de pensii. ”Cea mai mică pensie, în plata în luna octombrie 2015, din județul Sibiu este de 1 leu. Cuantumul indicat reprezintă suma plătită cu titlu de pensie în sistemul public de pensii din România, corespunzător perioadelor de contribuție în acest sistem. În afara sistemului public de pensii, în România există și alte sisteme de asigurări, neintegrate sistemului public, cum ar fi sistemul de pensii al avocaților, sistemul de pensii militare, sistemul de pensii al unor culte. Ca urmare, există posibilitatea ca o persoană, să beneficieze de pensii din mai multe sisteme, corespunzător perioadelor prestate în acestea. De asemenea, așa cum se cunoaște, atât în sistemul public de pensii, cât și în sistemul asistenței sociale sau, spre exemplu, al protecției unor categorii de persoane, se achită, de către instituția noastră (de exemplu, indemnizații acordate veteranilor de război, văduvelor de veterani, persoanelor persecutate din motive etnice sau politice) sau de către alte instituții ale statului, și sume cu titlu de indemnizații sau ajutoare. În funcție de dispozițiile legale specifice, unele indemnizații sau ajutoare pot fi cumulate cu pensia din sistemul public”, spun reprezentanții Casei de Pensii Sibiu.

În concluzie, suma indicată mai sus spun reprezentanții Casei de pensii, are relevanță ”doar din punct de vedere matematic, nefiind edificatoare în ceea ce privește nivelul de trai al persoanelor care le încasează, atâta vreme cât persoanele pot beneficia de pensie din alte sisteme de pensii”.

La polul opus: pensie de peste 17.000 lei

Cea mai mare pensie, în plata în luna octombrie 2015, din județul Sibiu este de 17.012 cuantum brut. Cele mai mari pensii din județul Sibiu sunt cuvenite și achitate magistraților. Dar la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Sibiu nu ajung niciodată cei care își trăiesc bătrânețea pe pensii de mii de lei, ci pensionarii care nu își permit să își plătească gazul în lunile de iarnă. ”La noi vin foarte mulți pentru împrumuturi, care au pensii mici în general. Unii au venit mic pentru că nu au lucrat, mai ales femei care au crescut copiii și au stat acasă, apoi mai sunt cei cu pensie mică pentru că au lucrat puțin cu carte de muncă sau cei cu pensie de urmaș, care iar au un venit lunar mic. Le e greu să trăiască cu banii aceia și apelează la împrumuturi ca să supraviețuiască, mai ales iarna, când trebuie să plătească gazul”, spun reprezentații Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

2 comentarii

Benone

Acum 8 ani

De ce nu spuneti si pe cea dreapta?Un pensionar care iasa anticipat cu trei ani ia 450-500 de lei iar un individ care nu a muncit nici macar un ceas ia tot atat sau mai mult si in plus ia o multime de ajutoare alimentare!Are rost sa mai muncesti?
Raspunde

hai-hui

Acum 8 ani

Heh... Sa nu uitam ca foarte multi din pensionarii actuali, pensionati anticipat pe motive de boala au fost doar bolnavi inchipuiti... Au curs spagile si in Sibiu ca si in alte locuri... Si s-au imbolnavit oamenii in acte... In timp ce "fraierii" au lucrat si 40 de ani ca sa poata iesi in pensie...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus