Duminică,
16.06.2024
Cer Senin
Acum
15°C

A ”dispărut” unul dintre milionarii Sibiului

A ”dispărut” unul dintre milionarii Sibiului

Din cei șase sibieni cu averi situate între primele 300 ale acestei țări în 2014, topul întocmit pe anul în curs mai numără doar cinci. Ioan Ciolan (al patrulea cel mai bogat sibian în 2014) nu mai apare și în clasamentul Capital 300 cei mai bogați români realizat anul acesta.

Anul trecut, cei de la Top 300 estimau averea lui Ioan Ciolan între 70 și 73 de milioane de euro. O estimare supradimensionată, dacă avem în vedere că în acest an, cei de la Top 300 au considerat că Ambient nu mai valorează nici măcar 16 milioane de euro (la cât este calculată averea bucureșteanului Octavian Radu, ultimul care ”a prins” topul de anul acesta). Ambient a intrat în insolvență în septembrie anul acesta, invocând condițiile pieței de bricolaj din România.

Carabulea și familia Vonica, aceleași estimări

Cel mai bogat sibian este considerat, în continuare, Ilie Carabulea, magnatul sibian aflat în continuare în arest preventiv în Dosarul Carpatica ASF, dosar aflat pe rolul Curții de Apel București. Cei de la Capital Top 300 estimează că averea lui Ilie Carabulea este cuprinsă între 85 și 90 de milioane de euro, nivel care îl poziționează pe locul 51 la nivel național. Estimările referitoare la averea magnatului sibian, în vârstă de 68 de ani, sunt în scădere. Anul trecut, același Top cuantifica valoarea holdingului Atlassib și a celorlalte bunuri ale lui Carabulea la 105 – 107 milioane de euro. Este interesant de urmărit și cum va evolua afacerea familiei Carabulea, din moment ce unele companii au fost trecute în administrarea fiilor fondatorului holdingului, iar în zilele care urmează sunt programate două evenimente cu impact semnificativ: majorarea capitalului social al Carpatica Asig și vânzarea (atragerea unui partener strategic) pachetului majoritare de acțiuni al Băncii Carpatica.

carabulea inaugurare centura sibiu (6) (Copy)

La același nivel cu averea lui Ilie Carabulea este considerată și cea a familiei Vonica. Scăderea față de estimările de anul trecut este cu puțin mai mică, însă: între 102 și 106 milioane de euro era estimarea de anul trecut din același top. La fel ca și în cazul lui Carabulea, averea familiei Vonica ar putea fi influențată în viitorul apropiat de finalul procesului în care este judecată Daniela Vonica, proces care ar putea duce – potrivit unor surse din apropierea familiei – la predarea controlului asupra afacerii Polisano către investitori străini.

Poziționarea pe locul trei, în topul averilor din județul Sibiu – locul 55 la nivel național, a lui Aurel Muntean (proprietarul hotelului Împăratul Romanilor, printre altele), păstrează imaginea de anul trecut a primelor trei locuri din clasamentul în discuție. Între 85 și 87 de milioane de euro este estimarea în ceea ce privește valoarea bunurilor deținute de către Muntean: hoteluri în Sibiu, Brașov, București, Arad și Alba Iulia, spații comerciale în Sibiu, dar mai ales în Capitală.

Singura creștere

bulboaca

Capital 300 cei mai bogați români consemnează o singură creștere la nivelul județului Sibiu: cea a averii lui Mircea Bulboacă, fondator al grupului de firme Con-A. Creșterea nu este însă una a dimensiunii averii, ci a locului ocupat în top (87 la nivel național): între 58 și 60 de milioane de euro este estimarea în ceea ce privește valoarea grupului Con-A, care include și distribuitorul de materiale de construcții Unimat, printre altele. Anul trecut, cei de la Capital estimau averea lui Mircea Bulboacă între 60 și 62 de milioane de euro.

Afectat de insolvență este și Gheorghe Călburean, cunoscut pentru afacerile derulate prin Dafora și Condmag. Între 22 și 24 de milioane de euro este estimarea averii lui Călburean (față de 28 – 30 de milioane de euro în 204). Scăderile sunt afectate și de amenzile de milioane de lei aplicate companiei Dafora de către Consiliul Concurenței, pentru ”aranjarea” unor contracte cu instituții precum Romgaz.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

un sibian

Acum 8 ani

Nici o pierdere!!!
Raspunde

ion

Acum 8 ani

dl carabulea nu mai este in arest,
Raspunde

eu

Acum 8 ani

pai si maricuta cu averea lui de 114 milioane de euro (furati) de ce nu-i in top?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus