Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
22°C

O expoziție SF. Sophia se mută în on-line

O expoziție SF. Sophia se mută în on-line

După ce a fost expusă în Piața Mare, reprezentanții muzeului Brukenthal își doresc ca expoziția ”În căutarea Sophiei” să poată fi văzută de cât mai multă lume, din fața calculatorului. Proiectul expoziţional online îşi propune lărgirea grupului de audienţă atât prin depăşirea graniţelor geografice, dar și să crească interesul pentru documentele de arhivă. „Expoziţia virtuală  este menită să valorifice rezultatele cercetărilor întreprinse în proiect pe cele două segmente: portretul Sophiei și documente de arhivă. Prin conceptul bilingv (română şi engleză) şi prin postarea online, expoziţia facilitează accesul la informaţie pentru un public larg, din ţară şi din străinătate”, spune dr. curator Maria Barna.

”În căutarea Sophiei este prima expoziţie pe care Muzeul Naţional Brukenthal a deschis-o în spaţiul Pieţei Mari. „Aceasta s-a bucurat şi se bucură de un impact foarte bun la public. Trei factori contribuie la acest succes: amplasarea pe panouri expoziţionale de mari dimensiuni (2 metri X 1,8 metri), grafica şi informaţiile mai puţin cunoscute de publicul larg. Copii, adulţi şi oameni vârstnici se opresc pentru a citi informaţiile de pe panouri şi pentru a-şi face poze alături de reprezentările Sophiei şi ale lui Samuel von Brukenthal. Expoziţia outdoor s-a bucurat de mare succes şi în rândul celor 90 de copii care au participat la activităţi educative în Palatul Brukenthal, în perioada 22-20 octombrie 2015”, adaugă Maria Barna.

Dedicată personalităţii Sophiei Katharina (1725 – 1782), soţia baronului Samuel von Brukenthal, expoziţia este structurată în trei părți. Prima parte prezintă un conţinut informativ interdisciplinar, având ca subiect central portretul Sophiei von Brukenthal. Aprecierea vârstei Sophiei în reprezentarea din portret (direct asociată procesului de datare a tabloului) este continuată în partea a doua de o cercetare puţin implementată în România, prin utilizarea programelor informatice şi a conceptului de digital ”age-regression” pe o pictură de secol XVIII realizată de portretistul-criminalist Florin Lăzău. Urmând aceeaşi idee, echipa de proiect a muzeului a efectuat și alte exerciţii de întinerire realizate electronic prin eliminarea efectelor îmbătrânirii sau prin abordarea creativă de către artistul plastic Robert Strebeli.

A treia parte a expoziţiei prezintă rezultatele cercetărilor întreprinse pe documente de arhive. În premieră, sunt publicate online, integral şi traduse în limba română, ode compuse la nunta soţilor von Brukenthal şi poeme rostite la înmormântarea Sophiei.

Expoziţia În căutarea Sophiei poate fi vizitată pe site-ul oficial al Muzeului Naţional Brukenthal atât în limba română (http://www.brukenthalmuseum.ro/expo_sophia/index.html) cât şi în limba engleză (http://www.brukenthalmuseum.ro/expo_sophia/index_en.html ).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus