Marţi,
29.04.2025
Cer Senin
Acum
18°C

„Cafeaua e ca o femeie. Dacă știi să te comporți cu ea...” foto/video

„Cafeaua e ca o femeie. Dacă știi să te comporți cu ea...” foto/video

Pe o străduță din apropierea Pieței Cibin își face loc o cafenea mică, dar cochetă, în care jazz-ul și cafeaua merg mână în mână. E o cafenea „făcută pentru cei care înțeleg și iubesc cafeaua”, spune Mișu Rus, un adevărat pasionat de cafea.

Încă de la intrare, mirosul cafelei proaspăt prăjite îți îmbie simțurile, iar domnul Mișu îți iese în întâmpinare. Câteva mese sunt ocupate și relaxat îmi spune că aici vin doar cei care înțeleg cafeaua. Are deja o clientelă fidelă. Nu sunt o specialistă în ale cafelei, nici măcar nu beau des, așa că am cerut ceva care să nu fie tare. ”Cafea bună nu am decât tare”, râde domnul Mișu, proprietarul cafenelei Stravagante Caffe.

DSC_7252

Inedit este și modul se servire. Pe lângă cafea am primit dulceață de trandafiri și apă. Explicația nu a întârziat să apară. „Asta vine de la turci. Dulceața de trandafiri e singura dulceață care reușește să deschidă foarte bine papilele gustative, apa le clătește și abia atunci poți savura mai bine cafeaua”, explică Mișu Rus.

Pasiunea sa pentru cafea a început în urmă cu zece ani, atunci când a început să fie distribuitor de cafea. „La început am făcut distribuție de cafea, mă ocupam de cafeaua comercială. N-am putut să mă apuc să vând cafea fără să știu ce înseamnă cafeaua”. A început să participe la training-uri în care i-au fost explicate bazele cafelei, ce înseamnă, cum se deosebesc, de ce una e mai aspră sau mai fină. „De unul singur am început să prăjesc cafeaua să văd ce se întâmplă. Atunci nu găseam cafea verde, dar aveam prieteni care mai mergeau prin diferite țări și îmi aduceau cafea. Prăjeam și câte 20 de boabe ca să văd exact ce se întâmplă cu ele. Bucuria mea cea mai mare e că lumea a început să învețe diferența dintre cafeaua comercială și cafeaua proaspăt prăjită”, spune domnul Mișu. Despre numărul comenzilor se declară mulțumit și spune că cea mai bună publicitate e „din gură-n gură”. „Clar că se poate mai bine, dar la cât ne știe lumea e bine așa. Dacă omul a venit și i-a plăcut, e mulțumit, iar data viitoare o sa vină cu prietenii și tot așa.”

DSC_7287

În cafeneaua domnului Mișu găsim 36 de tipuri de cafea cam din fiecare zonă importantă în care aceasta se cultivă. Ethiopia, țara cafelei, Republica Dominicană, Bolivia sunt doar câteva dintre țările din care aduce cafeaua. „Toți clienții care au trecut pe aici au băut din toate cafelele pe care le am aici. Mă bucur că sunt foarte deschiși, le-au luat dintr-un capăt în altul și la sfarșit au zis, asta e cafeaua care îmi place”. El arată că în meniu se regăsește și o cafea al cărei preț se ridică la 100 de lei. Recunoaște că nu se vinde multă, dar spune că e o cafea foarte frumoasă, foarte echilibrată. „Atunci când am adus-o prima dată, trebuia să respectăm un anumit preț recomandat de importatori și atunci foarte multă lume a venit în cafenea doar pentru că a fost șocată de preț. Astfel o ceașcă de cafea costă 100 de lei.” Kopi Luwak este cea mai rară cafea, producția limitându-se doar la câteva tone pe an.

DSC_7295

 „Multă lume face cafeaua după ureche”

Mișu Rus spune că a început să înțeleagă ce înseamnă cafeaua  doar atunci când s-a lăsat de fumat. „Până atunci cafeaua era doar lichidul acela negru pe care îl beam doar ca să nu dorm noaptea. Important e să fie o cafea bine preparată indiferent de modul de preparare, chiar dacă e filtru sau ibric. Multă lume face cafeaua după ureche. Dacă faci o preparare corectă la ibric iese o cafea excepțională.” Tot el spune că pentru cafeaua la ibric ai nevoie de răbdare. „Cafeaua la ibric necesită timp. În momentul în care se umflă, crema aceea, caimacul îl turnați în ceașcă, iar puneți pe foc. Nu turnați lichidul, doar crema. Dacă faceți o cafea corectă la ibric nu mai aveți nevoie de lapte”.

DSC_7305

 Cafeaua e ca o femeie... poate fi acră sau amară

 Rus insistă asupra faptului că e important să aduci o cafea certificată, să nu aduci o cafea ”no name” doar pentru că e mai ieftină. „Cea mai bună cafea e aceea care îți place. Trebuie să iubești cafeaua și atunci o să-ți spună ea cum să o faci. Totul ține de ce vrei să faci, de ce îți dorești de la cafea. Cafeaua e ca o femeie, daca știi să-i explici, să-i povestești, să te comporți frumos cu ea, îți dă tot ce are mai bun, dacă nu, e amară, e acră. Nu poți să o tratezi cu lipsă de respect. Nu știi ce să-i faci, îți dă ce are mai rău, știi ce să-i faci îți dă ce are mai bun”

În fiecare săptămână, în cafeneaua lui Mișu Rus una dintre multele feluri de cafea devine „vedetă”, iar cei care o comandă beneficiază de o reducere de 20%. Dacă săptămâna aceasta în centrul atenției a fost cafeaua dominicană, săptămâna viitoare vine rândul celei mai vechi cafele. „Cred că va fi Sumatra Mandheling, singura cafea îmbătrânită pe care o am. E o cafea care rămâne la îmbătrânire doi ani, o cafea aromată cu aciditate scăzută, foarte frumoasă. Am câțiva clienți care atunci când vin și comandă Sumatra, spun doar așa «Adu-ne și nouă două bătrâne»”.

https://youtu.be/7uSBe95WbnQ

În ceea ce privește prețul cafelei pe care o produce, Mișu Rus spune că de multe ori acesta influențează alegerile oamenilor și, astfel, se ignoră calitatea. „Cafeaua obișnuită începe de la 60 de lei/kg, iar la 140 de lei deja sunt cafele de specialitate. Dacă te uiți în magazine, la cafele la 140 de lei cumperi o cafea comercială. Nu avem niciodată cafele mai vechi de două săptămâni. Prăjesc undeva pentru o săptămână-două, maxim. Pentru cei care vor o cafea bună și vor să se bucure de o aromă proaspătă nu mi se pare mult”.

DSC_7305

foto/video Silvana Armat

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus