Miercuri,
17.08.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Expoziția outdoor ”În căutarea Sophiei”, vizitată de cel puțin 7000 de oameni

Expoziția outdoor ”În căutarea Sophiei”, vizitată de cel puțin 7000 de oameni

Timp de trei săptămâni, sibienii și turiștii au putut vizita în Piața Mare prima expoziție outdoor realizată de Muzeul Național Brukenthal. Numărul celor care au vizitat expoziția este de „minim 7000 de persoane, dar numărul lor poate fi mai mare”, spun reprezentanții muzeului. Proiectul a fost gândit astfel încât să crească popularitatea familiei von Brukenthal în peisajul cultural actual și, după cum spun reprezentanții a fost primul proiect cu o temă de artă realizat în afara muzeului. „Noi nu am mai avut expoziții în afara muzeului până acum, iar subiectul expoziției a fost viața și personalitatea Sophiei, soția baronului Samuel von Brukenthal. Portretului i-a fost aplicată întinerirea digitală astfel încât, ne-am putut da seama cum arăta Sophia când era tânără. Pentru noi provocarea a fost să decodificăm poveștile ascunde de portretul Sophiei. S-a pornit de la sintetizarea informațiilor aflate în literatura de specialitate și pentru a aduce cercetarea mai departe s-a ajuns la cercetarea în arhive și traducerea pentru prima dată a unor documente”, spune Dana Hrib, director general adjunct al Muzeului Brukenthal. Din aceste documente au ieșit lucruri inedite la iveală, astfel s-a aflat că Sophia a murit chiar de ziua ei de nume, de apoplexie și a murit în timul unei discuții după masa festivă. Privită de comunitate ca o femeie inteligentă, iubită de comunitate și implicată în tot felul de activități sociale, în viața acesteia au avut loc și tragedii, moartea copilului ei fiind unul dintre ele.

Expoziția online are o tentă științifică

Expoziția online e găzduită pe site-ul oficial al Muzeului Național Brukenthal și „va sta o vreme acolo”, spun reprezentații muzeului. „Expoziția online privește mai mult conținutul proiectului, iar cea de afară încearcă să contextualizeze conținutul proiectului. Expoziția din stradă a fost pentru popularizarea familiei von Brukenthal în peisajul cultural, iar cea online are o tentă științifică mai amănunțită”, spune dr. curator Maria Barna. Peste 600 de pagini de documente au fost digitizate, o parte dintre ele fiind traduse pentru prima dată. Unele dintre informațiile de pe panourile care au fost expuse în Piața Mare nu se regăsesc și în expoziția online. „Expoziția online privește mai mult conținutul proiectului, iar cea de afară încearcă să contextualizeze conținutul proiectului. Expoziția din stradă a fost pentru popularizarea familiei von Brukenthal în peisajul cultural, iar cea online are o tentă științifică mai amănunțită”, adaugă Maria Barna.

Activități și ateliere de creație pentru cei mici

În cadrul acestui proiect, au fost organizate și o serie de activități pentru copii, iar cei care au participat au fost întâmpinați chiar de Sophia. Astfel, 90 de copii cu vârste cuprinse între 7-15 ani din Cadrul Asociației Elijah, dar și elevi din clasele aIV-a și a-VII-a de la Școala Gimnazială Nicolae Iorga au participat la vizite ghidate, dar și alte activități interesante. De la puzzele-uri și mici scenete de teatru puse în scenă chiar de ei, până la ateliere de creație, cei mici și-au arătat interesul pentru toate. Proiectul va continua pentru 2017 cu întinerirea întregii familii, dar se dorește să se realizeze și un exercițiu de îmbătrânire al acestora, spun reprezentanții instituției.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus