Joi,
29.09.2022
Ploi Scurte
Acum
10°C

TSTV: Dorin Laschescu. Cât costă un aviz PSI, ce rost are și cât timp durează până se realizează?

TSTV: Dorin Laschescu. Cât costă un aviz PSI, ce rost are și cât timp durează până se realizează?

În județ nu sunt decât doi experți care pot emite actele necesare „securității la incendiu”. Fostul arhitect șef al municipiului, Dorin Laschescu, este unul dintre ei. A vorbit la Turnul Sfatului TV despre acest aviz și a lămurit câteva chestiuni pentru care mulți proprietari de imobile erau neclare. ”Faptul că în Sibiu există doar doi experți, e problema persoanelor care au calificarea necesară să obțină calitatea de expert, dar nu se prezintă la examene. Sunt localități foarte multe unde nu există niciunul”, spune arhitectul.

Legat de costul unui astfel de studiu, Dorin Laschescu spune că pornește de undeva de la 20.000 de lei, dar variază foarte mult în funcție de suprafață și de alte detalii ale clădirii. Dar insistă asupra faptului că aici intră munca a cel puțin patru specialiști. ”E o echipă întreagă care lucrează la această documentație. Efectiv similară oricărui proiect complet pentru o clădire. Arhitecți și ingineri de instalații de cel puțin trei specialități. E o sumă la nivelul Sibiului care poate fi aproximată pe acest palier, 20 mii de lei, dar poate fi și cu mult mai mult”, a mai spus Laschescu în cadrul emsiunii.

Fostul ahitect șef al municipiului Sibiu susține că nici în perioada în care el ocupa această funcție sediul din Piața Mare al Primăriei nu avea acest aviz. ”Nu că nu se știa. Nu vreau neapărat să-mi critic foștii colegi, dar se știa în Primărie, chiar am discutat cu colegii de la tehnic, i-am informat ce documente trebuie să pregătească, după aceea am plecat, nu știu…” a spus arhitectul.

 Legat de ce se întâmplă acum în urbanismul Sibiului, arhitectul Dorin Laschescu spune că se exagerează. Și dă exemplul blocului construit în capătul Bulevardului Mihai Viteazu. ”Sunt excesiv de severi cu ce se întâmplă în Sibiu, dar nu se uită dincolo de gard. Dovadă e că degeaba impui restricții severe în Sibiu, dacă dincolo de gard apare o asemenea monstruozitate. De fapt, tu n-ai făcut nimic cu un asemenea gen de atitudine. Gândirea specialiștilor trebuie să fie mult mai activă și să fie raportată la tot ce se întâmplă pe teritoriul județului (…) Pe PUG-ul Sibiului e interzis, dar la zece metri poți să faci orice”, a spus Laschescu, referindu-se la ce s-a construit dincolo de granița cu localitatea Șelimbăr.

Întreaga emisiune o puteți urmări aici:

https://youtu.be/LIYkxWwMYzc

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

adi3

Acum 6 ani

da pe crisanei colt cu ratiu cine o dat aviz pentru cocostircul cu 5 etaje,bunica din mormint sau un arhitect/primarie cine o tacut?si no zis nimic pentru bani? primarulklaus werner stia da......................jos coruptia
Raspunde

L Ecorbusier

Acum 6 ani

Asta nu-i tipul care promova un PUZ pentru Carabulea,pe vremuri?Ce va cu un Aqua Park in Padurea Dumbrava?Gresesc?
Raspunde

alzara

Acum 6 ani

Tacerea e de aur avizul € !
Raspunde

hai-hui

Acum 6 ani

Penibil... Cum sa fie 5000 Euro un proiect PSI ? Pai mai poate cineva in tara asta sa deschida ceva daca pentru un aviz PSI trebuie 5000 Euro ? Asa ne angajam toti la stat bine mersi ca nu mai face nimeni nici un business in tara asta... Astia sunt normali la cap ?
Raspunde

Incredibil

Acum 6 ani

Nu se poate, acest individ odios este cel mai mare spagar care l-a avut Primaria Sibiu. A fost dat afara din Primarie cu suturi in fund iar acum are tupeul sa vorbeasca. Lua spaga pentru orice banal Certificat de Urbanism. Nu pot sa cred ca cineva poate fi atat de nesimtit. Sa vorbeasca toti cei care au avut de-a face cu el. INCREDIBIL...
Raspunde

ARHITECT

Acum 6 ani

Acest jeg uman, m-a tinut ani de zile cu un PUZ respins luna de luna, pe motive din ce in ce mai caraghioase, datorita faptului ca in zona in care se afla terenul meu, la cateva sute de metri distanta, avea si el terenuri in proprietate. Iar dupa ce la prima depunere a documentatiei si Primaria mi-a transmis sa "studiez" o suprafata de vreo 30 de hectare, iar arhitectul meu le-a arata conform legii ca PUZ-ul poate cuprinde o suprafata mult mai restransa, NU AM MAI AVUT NICI O SANSA DE AVIZARE. O banala locuinta P+M pe un teren de 500 mp. nu a putut fi niciodata edificata datorita acestei scarbe care a fost arhitect sef al Sibiului......
Raspunde

Panzaru

Acum 6 ani

Johannis stia foarte bine de multele abuzuri facute de idiotul balbait. Sa multumit sa-i ceara demisia in loc sa anunte Politia si Parchetul. Daca se stia curat de ce nu a actionat conform legii? Este de-a dreptul strigator la cer cate mizerii a facut acest individ; si mai este in libertate... Mi-a cerut 3.000 Euro ca sa-mi elibereze un Certificat de Urbanism. Am aflat de la multi oameni ca au patit la fel. JEG PENAL
Raspunde

Hordobet

Acum 6 ani

O scarba umana pe nume LASCHESCU. Un impostor mizerabil. M-a chemat in Piata Mica, intr-un bar, sa-mi spuna cate mii de euro ma costa un Urbanism banal. Ulterior am aflat ca acolo chema el de obicei pe cei care-i mulgea de bani. HOT MAI MARE N-AM VAZUT IN VIATA MEA.
Raspunde

alzara

Acum 6 ani

Cel putin actualul arhitect sef nu poate fi acuzat dei coruptie !
Raspunde

lili

Acum 6 ani

Nu, asta sufla si-n iaurt, blocheaza tot ce nu e alb sau negru. Cine o cunoaste stie ca nu se poate lucra cu ea. In primul rand nu stie meserie dar isi da cu parerea.
Raspunde

Ionut

Acum 6 ani

NEMERNICUL si BANDITUL de Laschescu...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus