În urmă cu aproape un an și jumătate, gustam pentru prima dată din meniul celor de la Syndicat Gourmet, unul din puținele restaurante ”altfel” ale Sibiului. Am plecat încântat, nu doar datorită gustului mâncării, dar și al ideii care stă în spatele afacerii: aceea a unui loc care merge împotriva curentului impus de ”mall-ul restaurantelor din centrul istoric”, unde cartofii prăjiți cu ceva prăjeală, ciorba de legume sau burtă și pizza fac legea. În plus, Syndicat Gourmet avea și curajul de a testa locații noi, zona străzii Târgului – deși pitorească – fiind cam ocolită de antreprenorii locali. Fie și doar din cauza acestor două particularități, am pus un pariu că restaurantul nu va reuși să dăinuie mai mult de șase luni. Cel puțin nu într-un Sibiu atât de obtuz în acceptarea diversității culinare. Evident, pariul a fost pierdut, din fericire. Syndicat Gourmet și-a câștigat clienți fideli, a primit review-uri pozitive pe site-urile de turism, ba mai sunt seri în care la intrare pot fi văzute cupluri care așteaptă să se elibereze vreuna din cele șase mese. La aproape un an și jumătate de la deschidere, restaurantul arată aproape la fel. Deosebirile sunt de detaliu minor: o siglă nouă la intrare (nu tocmai în ton cu zona istorică, după mine), un suport pentru vinuri... Meniul – același ca și la începuturi, cu același stil ”fusion”, în care mâncărurile culese din diferite zone ale Asiei de către cei doi bucătari sunt interpretate în stil propriu. Cât de corectă și inspirată este interpretarea, asta este o chestiune de profesioniști. Pentru cei care pur și simplu caută să se bucure de arome interesante, locul rămâne în continuare unul de recomandat. De remarcat că, pentru sezonul rece, cei de la Syndicat Gourmet au scos un Meniu de iarnă, de unde poți alege, spre exemplu, tarta de sfeclă roșie și brânză ca aperitiv, supă cremă de hrean (o reinterpretare a unei rețete săsești), paste din aluat proaspăt cu slănină și dovleac, curry de rață sau conopidă sau ”limbă de vită cu heciumpeci și garnitură de ardei copți și usturoi”.
Noi am ales, ca aperitiv, un pui și conopidă crocante cu salsa de ardei și coriandru, plus – evident – o samosa cu sos de mentă. Am vrut să testez pe ceas cât durează prepararea lor, în condițiile în care în restaurant mai era doar o masă ocupată (vorbim de un prânz târziu). Am uitat de cronometrare, căci aperitivele au venit foarte repede (undeva la zece minute), iar puiul și conopida mi-au lăsat gura apă încă de la momentul în care mi-au fost așezate în față. Entuziasmul acestui preparat probabil că m-a lăsat ”rece” atunci când am gustat și din samosa.
Ca fel principal, eu am ales un porc cu ghimbir, iar de cealaltă parte a mesei a fost așezată o supă cremă de dovleac și sfeclă roșie. Am gustat din supă (despre care am aflat că e indicată pentru prevenirea și chiar tratarea răcelii), dar n-a fost pe gustul meu, mai ales că nu mă dau în vânt după curentul ”veggie”. Însă cea care a comandat, a apreciat supa. Nici porcul nu l-am ales chiar pe gustul meu, neașteptându-mă ca ceapa și ghimbirul alături de celelalte condimente să își lase atâta dulceață în sos. Cu toate acestea, experiența a fost una care a meritat a fi dusă până la capăt. În fine, am ales la desert și o tartă de mere cu sos de ghimbir și o negresă cu sfeclă roșie. Despre plăcinta cu mere reinterpretată ce aș fi putut comenta, având în vedere că a fost scoasă de la cuptor cu câteva minute înainte de a-mi fi pusă în față? Negresa a fost bună, combinația fiind una interesantă.
La final am achitat 88 de lei: 18 lei pentru puiul și conopida cu sos, zece lei pentru samosa, 11 lei – supa de dovleac, 25 de lei porcul cu ghimbir, 12 lei tarta cu mere și tot atât pentru negresa cu sfeclă roșie. E clar, eu nu mai pun pariu pe Syndicat Gourmet.
Ză ghemblăr
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Syndicat Gourmet
Vizualizari: 12187
Ultimele comentarii
Acum 16 ore
Ron
Acum 16 ore
Emil
Acum 17 ore
Cartea ne face bine..
Acum 18 ore
Livia
Acum 18 ore
Sibiu.adrian