Marţi,
21.09.2021
Ploi Scurte
Acum
8°C

Plai: Unde poți să mănânci de toate stelele, în centrul Sibiului

Plai: Unde poți să mănânci de toate stelele, în centrul Sibiului

Recent s-a deschis un restaurant pe una din cunoscutele străduțe înguste ale Sibiului, în zona centrală. Aici, până recent, exista un alt local apreciat, Syndicat Gourmet, pe care din păcate patronul a anunțat că îl închide definitiv după câțiva ani de activitate. Cu o curte interioară mică, rustică și însorită și o capacitate destul de limitată pentru amplasarea meselor, locația și-a schimbat denumirea în Plai, a primit alți proprietari înăuntru, iar cuptoarele au început să prepare un alt specific culinar. Într-o caldă zi de sâmbătă, pașii ne-au purtat spre curtea interioară a noului loc de mâncat din centrul Sibiului, fiind atrași în principal de numele deosebit care ne-a dus cu gândul la preparate locale, tradiționale, adunate de pe „plaiuri” ardelenești. Și bine am gândit.  

Experiența a fost una pozitivă încă de dinainte să ajungem la restaurant, pentru că atunci când am sunat pentru a face rezervare, cea mai importantă întrebare a fost: „Este cineva din grup care are intoleranță la lactoză sau alergii?”, lucru pe care eu, cel puțin, nu l-am mai întâlnit până acum la un restaurant.

În sfârșit, am ajuns în jurul orei 13:30, ne-am așezat la masă în formulă de trei, pentru că a patra persoană din grup întârziase, am comandat o sticlă de vin și am început să studiem meniul pe care, apropo, îl poți lua acasă la final. O hârtie imprimată pe ambele părți cu preparate, vine la masă într-un plic alb, cu trei semnături pe el, de la echipa care se ocupă de Plai.

Încă de când am ajuns, am simțit că urma să mâncăm la un restaurant din străinătate, în curtea unei case boeme, cu personal care te tratează ca și cum i-ai fi familie – ce aveți nevoie, ce alergii aveți, ce să vă aduc, uite din partea casei un dulce, un suculeț, probați asta sau asta, data viitoare spuneți ce doriți și facem să fie aici. Și în tot acest timp nu puteam să ne întrebăm altceva decât „Ce? Unde am nimerit?!”

Ne-a atras în primul rând faptul că meniul cuprinde nu doar ingredientele fiecărui preparat, ci și zona din care vin, toate locale – păstrăv afumat de la Râul Sadului, păstrăv file de la Păstrăvăria Neagoe sau brânză de capră de la familia Cucerzan.

Pentru că eram destule persoane, ne-am desfătat și am ales fiecare altceva din meniu, în așa fel încât să acoperim cât mai mult din ofertă – am ales o supă cremă de ceapă, cu creme fraische și cimbrișor, o pulpă de porc Mangalița de la Racovița, care a venit cu cartofi cu chefir și inimă de porc, un ou comunist, cu spanac, brânză de capră de la familia Cucerzan, crumble de cartofi și pudră de ou și un piept de porc, alături de un sos Jus cu mere.

Deserturile disponibile erau un carrot cake cu crumble de alune, smântână acră și sirop de zahăr sau papanași cu crumble de alune, coulis, creme anglaise și căpșuni proaspete, așa că le-am ales pe amândouă. 

Acum să vă spun cum a fost. 

O paletă de arome și texturi fine, combinate cu puțin crunch pe alocuri, de la crumble-uri. Și aș putea să mă opresc aici.

Carnea ți se topea în gură, piure-ul din cartofi cu chefir, de asemenea. Combinația din oul comunist m-a făcut aproape să-i fur preparatul din fața celui care comandase, iar deserturile nu știu ce să vă spun despre ele altceva decât că au fost pur și simplu o revelație culinară.

Supa cremă de ceapă nu a reușit niciodată să mă atragă în mod deosebit, asta până mi-am dat seama de fapt și de ce – nu fusese preparată așa cum trebuia. De aici, cu siguranță o să o comand fără să ezit, oricând.

Pe tot ceea ce am comandat am plătit 292 de lei, la meniul de mai sus adăugându-se o sticlă de vin, o sticlă de apă plată mare și una mică și un espresso.

Comentarii

2 comentarii

Gigi contra

Acum 4 luni

Vai de traditie ! Chiar numai Mangalita mai aduce a traditie, restul sunt niste izmeneli pompoase si probabil scumpe!
Raspunde

Ioanadd

Acum 4 săptămâni

Gigi, te rog eu sa nu mai comentezi aiurea, si mai ales la un articol bine scris. 90% din restaurantele din Sibiu iti ofera mancare traditionala asa cum iti place tie sarmalute, mici si ceafa de porc romanesc, tu sa manaci acolo si sa fi sanatos! Daca nici macar nu ai fost sa mananci la Plai de ce iti dai cu parerea?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus