Duminică,
23.06.2024
Cer Senin
Acum
24°C

Dosarul Maricuța. DNA: un BMW X6 - șpagă pentru fiu, 61 de apartamente - șpagă pentru tatăl primar

Dosarul Maricuța. DNA: un BMW X6 - șpagă pentru fiu, 61 de apartamente - șpagă pentru tatăl primar

Pe lângă faptul că a cumpărat terenul pentru dezvoltarea ansamblului Avantgarden 3 Sibiu de la interpușii primarului Șelimbărului, Daniel Maricuța, cu scopul de a fi favorizat, procurorii anticorupție susțin că omul de afaceri Simon Andreas Maurer i-a făcut cadou un BMW X6 fiului lui Maricuța. Primar care, suspectează procurorii, a primit nu mai puțin de 61 de apartamente șpagă pentru favorizarea celor care ridică cel mai înalt bloc de locuințe din județ – cel de 17 etaje, din capătul bulevardului sibian Mihai Viteazu.

În afara elementelor de corupție care țin de modul în care au fost ”mătrășite” terenurile moștenitorilor de drept de către grupul infracțional constituit în jurul primarului Șelimbărului, Daniel Maricuța, procurorii DNA de la Alba Iulia cercetează și chestiunea ansamblurilor imobiliare construite în condiții cel puțin dubioase pe teritoriul comunei Șelimbăr. Mai precis, în zona graniței cu Sibiul. Acolo unde, după cum au aflat procurorii DNA, dezvoltatorii imobiliari nu puteau construi decât dacă aveau acceptul lui Daniel Maricuța, care își ”primea partea”. Potrivit documentelor intrate în posesia redacției Turnul Sfatului, procurorii DNA au interceptat convorbiri telefonice în care Daniel Maricuța amenință diferiți dezvoltatori - care ”nu făceau partea” - cu faptul că nu vor putea construi nimic deoarece pe terenurile pe care le-au cumpărat le va fi pusă interdicție de a construi ceva. Interdicția rezulta în urma ”chefului” primarului de a construi acolo o pretinsă grădiniță sau școală sau, pur și simplu, din dorința aceluiași Daniel Maricuța de a declara respectiva zonă una cu destinația de ”parc verde”.

dosarul maricuta avantgarden (3)

Concret. Cazul Avantgarden 3 Sibiu

Procurorii DNA au descoperit, însă, și cazuri în care dezvoltatorii imobiliari au acceptat pactul cu Daniel Maricuța. Unul din aceste exemple este al ansamblului rezidențial Avantgarden 3 Sibiu, dezvoltat de către Maurer Imobiliare, societate în spatele căreia se află omul de afaceri Simon Andreas Maurer, originar din Laslea, județul Sibiu. Terenul de aproape 100.000 de mp pe care este acum dezvoltat ansamblul de 1.800 de apartamente a fost cumpărat de firma lui Simon Maurer cu suma de 12,7 milioane de euro. Întreg terenul a fost achiziționat (sau au fost încheiate promisiuni de vânzare) de la interpușii și apropiații lui Daniel Maricuța, care reprezentau interesele acestuia și care, potrivit procurorilor DNA, a garantat ”obținerea ulterioară a autorizațiilor necesare”. ”Se poate observa că la alegerea suprafețelor de teren singurul criteriu de selecție a fost protecția totală din partea primarului Maricuța Ioan Daniel. Acest aspect se deduce din faptul că vizavi de parcelele achiziționate exista terenul numitului K.H., care deși era mai ieftin, potrivit martorilor nu a putut fi niciodată valorificat deoarece i s-a spus că niciodată nu va primi acolo autorizație de construire”, arată procurorii anticorupție. Dar pentru că Maurer a cumpărat teren de la interpușii lui Maricuța, lucrurile au funcționat ca unse pentru dezvoltatorii ansamblului Avantgarden 3. Spre exemplu, Maurer Imobiliare a primit autorizația de construire pentru primul bloc la 25 de zile după eliberarea certificatului de urbanism, perioadă în mod evident prea scurtă pentru a obține toate avizele necesare, susțin procurorii. Aceeași primărie condusă de Daniel Maricuța a eliberat autorizația de construire fără toate avizele necesare și în cazul celui de-al doilea bloc ridicat în cadrul ansamblului în cauză, mai arată sursa citată. În fine, pentru că tot ”erau pe o mână”, pentru cel de-al treilea bloc din ansamblu Maurer Imobiliare nici nu a mai așteptat autorizație de la Primăria Șelimbăr. ”Cu toate acestea, au fost efectuate lucrări în valoare de 286.067,56 lei, au fost achitate integral de către cumpărători două apartamente și pentru alte 33 au fost încasate avansuri”, arată procurorii referitor la blocul B3 din ansamblul amintit. Mai mult, terenul pe care a început ridicarea celui de-al treilea bloc nici nu era încă în proprietatea firmei Maurer Imobiliare când au început lucrările. ”Faptul că cei de la Avantgarden construiesc fără a avea autorizație, încheind deja contracte de vânzare-cumpărare în imobilul nr. 3 era cunoscut de către Maricuța Ioan Daniel încă din luna octombrie 2014, aspect care rezultă din convorbirea cu reprezentantul D.”, arată procurorii anticorupție.

Un BMW X6, alb, pentru fiu

Pentru că a cumpărat teren la prețuri supraevaluate de la Maricuța prin interpuși, Maurer a beneficiat nu numai de protecție, ci și de sprijin din partea grupării constituite în jurul primarului, susțin procurorii. Astfel, viceprimarul Marius Grecu a intervenit pe lângă firme private sau instituții de stat pentru ca dezvoltarea ansamblului să nu întâmpine probleme, a descoperit DNA. Potrivit aceleiași surse judiciare, nici Maurer nu a fost insensibil la doleanțele alesului șelimbărenilor. În urma unui control al inspectorilor Antifraudă de la Sibiu, s-a descoperit că primarul Daniel Maricuța a primit la 1 iulie 2014, fără să plătească un leu, un BMW X6. Mașina a fost înmatriculată pe o firmă la care Maricuța era asociat, iar cel care poate fi încă văzut la volanul acestei mașini este fiul primarului, arată procurorii DNA. ”Autoturismul a fost înmatriculat fără ca Maurer Imobiliare să fi efectuat demersuri în vederea recuperării sumelor de bani sau a autoturismului”, susține DNA Alba Iulia.

dosarul maricuta bloc mihai viteazu (8)

Șpagă de 1,8 milioane de euro?

Unul dintre cele mai controversate ansambluri imobiliare din județ – blocul de 17 etaje aflat la limita Sibiului cu Șelimbărul – este de asemenea subiect de investigație pentru procurorii DNA. Aceștia suspectează faptul că blocul a primit autorizație și protecție din partea primarului Șelimbărului care a primit la schimb nu mai puțin de 61 de apartamente, cu o suprafață totală de 4.000 de mp. Schema șpăgii pe firul căreia merge acum ancheta DNA este una destul de amplă, având în vedere că aceasta a fost negociată încă de la vânzarea terenului pe care a început construirea imensului bloc. Maricuța a fost implicat în afacere încă de la început, fiind prezent în biroul notarial unde a fost perfectată vânzarea terenului pe care a fost ridicat blocul imens. ”În schimbul eliberării autorizației, dar și a asigurării că ulterior se vor obține avizele, autorizațiile și documentele pentru întabulare, numiții Schotte Gheorghe și Nemulescu Gheorghe au oferit prin intermediari numitului Maricuța Ioan Daniel, cu titlul de mită, un număr de 61 de apartamente în valoare totală de 1.811.660 de euro. Mita a fost disimulată în prețul terenului, prin plata în natură a unui număr de 61 de apartamente predate «la cheie», precum și a unui număr de 61 de locuri de parcare”, suspectează procurorii DNA. Ce a însemnat ”protecția” lui Maricuța în acest caz? Un exemplu ar fi faptul că lucrările la ”lateralele” blocului de 17 etaje au început fără autorizație de construire, susțin procurorii DNA.

În acest moment, declarațiile în presă nu sunt un mijloc de apărare

În chestiunea ansamblurilor imobiliare construite sub ”protecția” lui Maricuța, procurorii DNA numără până în prezent 24 de urmăriți penal. Daniel Maricuța nu a răspuns nici la apelurile telefonice ale redacției Turnul Sfatului, nici la SMS-uri. În schimb, reprezentanții Maurer Imobiliare au transmis un mesaj din partea lui Simon Maurer. ”Vă mulțumim pentru interesul dumneavoastră și suntem convinși că, prin actul jurnalistic, aveți în vedere clarificarea acestor situații. Însă trebuie să menționăm faptul că actul de justiție este apanajul EXCLUSIV al organelor de urmărire penală și al instanțelor de judecată. Astfel, drepturile și interesele legitime ale unei persoane pot fi apărate EXCLUSIV în cadrul procedurilor reglementate de legile în materie. În momentul de față, declarațiile de presă sau în presă nu constituie un mijloc de apărare și nici un mijloc de probă a nevinovăției sau vinovăției unei persoane, care, în ipoteza existenței vreunei acuzații, se bucură oricum de prezumpția de nevinovăție”, arată reprezentanții Maurer Imobiliare pentru Turnul Sfatului. De cealaltă parte, Gheorghe Nemulescu este unul dintre investitorii care stau în spatele blocului de 17 etaje ridicat în prelungirea bulevardului Mihai Viteazul. Și el este, în prezent, urmărit penal în imensul Dosar Maricuța. ”Este o părere, nu este o certitudine. O suspiciune, să zicem așa. Sută la sută resping aceste acuzații, nu am nicio legătură, nici măcar nu am cunoștință de așa ceva. Cu toată tăria și convingerea. Când ai o asemenea povară financiară, să ridici un astfel de ansamblu, nu ai cum să oferi o astfel de mită. Nu știu cine ar fi nebun să dea o mită de atâția bani. Eu când am intrat în această afacere, era deja eliberată autorizația. De ce aș fi dat bani, prin urmare, când exista autorizație?”, a declarat Gheorghe Nemulescu, pentru Turnul Sfatului. El susține că a devenit investitor în cadrul proiectului ansamblului de 17 etaje după demararea lucrărilor și spune că a ieșit din afacere în vara anului trecut. ”Ceea ce se spune, că s-ar fi dat... nu știu, sincer, nu știu despre ce este vorba... Eu nu am negociat acest barter, cu apartamente pentru teren și așa mai departe, eu am intrat în afacere după”, mai spune Nemulescu. El a mai declarat, printre altele, că nu crede că cei de dinaintea intrării sale în afacere sau cei care au continuat au intrat în vreo combinație ilegală cu Daniel Maricuța. După cum precizează și DNA, toate persoanele implicate în Dosarul Maricuța beneficiază de prezumpția de nevinovăție, până la pronunțarea unei sentințe definitive și irevocabile.

 

dosarul maricuta bloc mihai viteazu (9) dosarul maricuta bloc mihai viteazu (7) dosarul maricuta bloc mihai viteazu (6) dosarul maricuta bloc mihai viteazu (4) dosarul maricuta bloc mihai viteazu (2) dosarul maricuta avantgarden si bloc mihai viteazu - deschidere (1) dosarul maricuta avantgarden (5)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

36 comentarii

MUC CEL MIC

Acum 8 ani

La fel s-a procedat si la constructia Ansamblului Rezidential Ion Ratiu al fratilor Helju cu donatie(spaga mascata) catre Consiliul Local Selimbar a 2 apartamente situate in primul bloc construit de "teparii" Helju pentru obtinerea autorizatiilor.....
Raspunde

Hh

Acum 8 ani

Incredibil ce mafie...
Raspunde

ion

Acum 8 ani

asta este mizilic ...nu cunoasteti mafia tarii unde au ras toata industria ?????!!!! flota ?!!!! padurile !??!??! a avut mare dreptate Ceausescu ''agenturile straine'' impreuna cu tradatorii da parintii au fost prea prosti si noi la fel ...la fel o sa fie si copii si tot asa .
Raspunde

@ion

Acum 8 ani

Mizilic ne-mizilic a furat atunci sa plateasca.
Raspunde

selimbarean

Acum 8 ani

oare Ovidiu Roman cate apartamente a dat. De unul stiu eu sigur. Vad ca nimeni nu zice nimic de Roman, care are destule blocuri cu 8 etaje.
Raspunde

Mihai Popescu

Acum 8 ani

Dacă va cădea Maricuta, lucru care e.inevitabil, vom vedea multe capete importante din administrația și politica sibiana căzând. Abia aștept
Raspunde

Alin

Acum 8 ani

O singură întrebare am - SRI Sibiu nu știa nimic de toate aceste manevre?
Raspunde

Mihai Popescu

Acum 8 ani

Șefii Sri,procurori și polițiștii șefi au case în selimbar. La fel și toată administrația Sibiului. Cred ca am răspuns la.întrebarea Dvs
Raspunde

Cinstea Nelu

Acum 8 ani

Aici la Selimbar e cloaca mare ...e ca o La Famiglia italiana ,daca si presa stie atatea despre spagi ,X6 ,Apartamente spaga etc de ce mai e liber banditul de maricuta cu toata camarila lui de interpusi ,notari ,arhiteccti ,politisti ,inspectori ,procurori etc?????????
Raspunde

pana

Acum 8 ani

acum sa vedem cine mai cumpara apartament in selimbar... dai un ban dar nu stii ce si daca primesti! lucru nemtesc nu sau cum e la avantgarden?
Raspunde

oij

Acum 8 ani

Sigur nu aveti vreo intelegere cu Ovidiu Roman? De el cum de nu ati scris nimic?
Raspunde

hansi

Acum 8 ani

...comunistii erau " copii mici " pe langa maricuta & company !
Raspunde

gelu

Acum 8 ani

VREAU SA STIE DNA ALBA IULIA ca si in acest moment cind va scriu, la Primaria Selimbar, se practica acelasi principiu, in sensul ca daca ceri o Autorozatie de Construire sau nu CERTIFICAT DE URBANISM trbuie sa dai spaga la PRIMARUL MARICUTA ,VICEPRIMARUL GRECU MARIUS, Arhitect SAVESCU DAN acesta din urma fiind amenintat de catre Prmarul Maricuta sa nu elibereze nici o Autorizatie de Construire sau un Certificat de URBANISM c are nu ii convine, in sensul de a mai pune mina pe niste terenuri in scop personal obstructionind si in acest moment investitii in Com SELIMBAR,este incredibil, dar adevarat sa astepti incalcind legea 2 luni de zile pentru eliberarea acestor documente.ROG pe aceasta cale ca DNA sa rezolve cu competenta aceasta situatie cit mai curind posibil, pertru a se intra in normalitate si la aceasta PRIMARIE.Nu trebuie sa fim nevoiti sa iesim in strada pentru a se rezolva aceste abuzuri.-
Raspunde

Morfeu

Acum 8 ani

Da'de niste tranzactii cu terenuri si casute inccheiate intre un fost sef prin Sibiu(imi scapa numele!) si o firmulita, WK Grup,ati auzit,dl.Deleanu?
Raspunde

Incubus

Acum 8 ani

Ce ma surprinde e ca , desi tot Sibiul si imprejurimile vuiau de aceste mizerii ale lui Maricuta, voi nu ati anchetat nimic, nu v-ati pus nicio intrebare..La fel si despre ingineriile imobiliare mafiote ale multprotejatului vostru Johannis..Va imunda spiritul justitiar si pornirile de anchete si demascare de abuzuri doar dupa ce aveti date de la procurori.Veti fi adevarati jurnalisti de investigatii atunci cand veti demasca mizeriile inaintea procurorilor. asa cum, recunosc, ati facut-o, selectiv, in unele cazuri.
Raspunde

ionel

Acum 8 ani

Voi sunteti dusi cu pluta? Care este concret infractiunea savarsita de Maurer Imobiliare? Faptul ca a cumparat teren in Selimbar? A dat spaga? A mituit? Ce a facut? Care este infractiunea? Este pus sub acuzare? Vorbiti si voi sa va aflati in treaba, bla bla bla...
Raspunde

Raspopitul

Acum 8 ani

Nu stiu in ce masura poate fi numita infractiune, dar asta arata adevartul caracter al omului. A pozat peste tot in om cinstyit, cu frica lui Dumnezeu si a facut parada de religie, ca sa se dovedeasca faptul ca e la fel de murdar si de corupt ca si Maricuta! Hai ca de aici pana la a se sesiza procurorii despre averea lui maurer nu mai e decat un pas! S-a laudat peste tot cu Ferarri si elicopterul lui, dar nimeni nu s-a intrebat de unde a avut bani pentru ele? Ca sa nu mai vorbim de banii pentru shpagi!
Raspunde

Mihai Popescu

Acum 8 ani

Ionel, noi vb ce zic.procurorii, nu ce vrei tu.
Raspunde

ionel

Acum 8 ani

Deci voi vorbiti din auzite. Puteti raspunde clar care sunt ilegalitatile savarsite de Maurer? Daca tot ati scris asa mult despre el. Apropo, nu am niciun interes sa-i tin apararea, dar nu gasesc motivul pt care il amintiti in articol.
Raspunde

CSB

Acum 8 ani

https://www.youtube.com/watch?v=ftG6Marv3WY
Raspunde

Selimbareanul

Acum 8 ani

Va aduc aminte ca Maricuta a asfaltat drumul pana la troita lui Mihai Viteazul pe teren agricol fara ca in zona sa fie nicio constructie, tocmai a ridicat valoarea terenurilor lui .Dar utilitatile si asfaltul au fost facute cu bani publici, adica cu banii SELIMBARENILOR. Era sa uit totusi de sarbatori din spagile pe care le primea dadea din mila cate-o plasa cu zahar faina si ulei populatiei selimbarene sa le astupe gura . Adica fura , dar si face si pe deasupra ne-a dat si noua ceva! Ce sa mai spun chiar s-a ras de noi.
Raspunde

Soros

Acum 8 ani

asta o pus capac la toti - cel mai distept primar din romania ! in 5 ani se plimba pe corso si rade de voi - frustratilor !!
Raspunde

pe ei si pe mama lor!!!!!

Acum 8 ani

Proprietarii din blocul fantomă de 17 etaje sunt batuti si amenintati de unul din interpusi,Ghita Schotte.Asta pt ca pun întrebări in ceea ce privește infiltratiile de apă de la subsol,lipsa extinctoarelor,a hidrantilor,grinzi fisurate,scări de incendiu doar de la 16 la 1,etc.LEGE PT ROMANIA!!!!!!!
Raspunde

Locatar in Mihai Viteazu

Acum 8 ani

CE SE MAI BUCURA ROMANUL DE RAUL ALTUIA , SUNT ORGANE ABILITATE CARE SA STABILEASCA SITUATIA DATA .REFERITOR LA FRUSTRATII ( OPRIS SI SIMA ) DIN BLOCUL MIHAI VITEAZU REZIDENCE CARE AU AMENINTAT SI LOVIT ADMISTRATORA BLOCULUI SI PRESEDINTA AJUNGAND PANA LA ELIMINAREA ACESTORA SI INSTALATEA ABUZIVA A CELOR DOI CU SCOPUL DE A OBTINE VENITURI DIN TAXAREA LOCATARILOR. OPRIS SI SIMA SUNT PUSI NUMAI PE SCANDAL SI PROVOCARI FARA A SE INPLICA IN MOD CIVILIZAT IN ORGANIZAREA ADMINISTRATIVA ,IN SCHIMB CU VEHEMENTA SI NERUSINARE APELEAZA LA MINCIUNA SI DEFAIMARE AVAND UN SCOP RAU INTENTIONAT SI BINE CANALIZAT IN VEDEREA DESCURAJARII CUMPARATORILOR . AICI ORI ESTE VORBA DE O RAZBUNARE FATA DE PROPRIETARII BLOCULUI ,O SANTAJARE IN VEDEREA OBTINERII DE ANUMITE AVANTAJE SAU POT FI PLATITI DE CONCURENTA . SPUN ACESTEA PENTRU CA AM FOST IN SUBSOL SI ESTE CURAT SI USCAT . NOI ,LOCATARII NU PARTICIPAM LA PLATA CURENTULUI PENTRU ,HOL ,SCARI ,LIFT ....ETC ! CURENTUL FIIND PLATIT TOT DE DEZVOLTATORI PENTRU CA ESTE BINE PENTRU NOI IN ACEST FEL ,DAR NU ESTE CORECT SI PE ACEASTA CALE FAC APEL LA OPRIS SI SIMA SA SE PUNA PE TREABA SAU SA LASE PE CINE ESTE IN STARE .
Raspunde

gelu

Acum 8 ani

Stimate domn care numai locatar nu esti . Noua asociatia a fost aleasa de catre locatari in unanimitate. A fost o procedura transparenta si necesara . Lucrurile se vor aseza in scurt timp , autoritatile intervin.
Raspunde

opris

Acum 8 ani

Bună domnu Nemulescu, v-am recunoscut după discurs,nu sunteti locatar, sunteti unul din dezvoltatorilor,noi am fost alesi pt ca locatarii se saturasera de abuzurile "dezvoltatorilor"care "operau"inclusiv prin administrator si fostul presedinte dar stati linistit, eu ma retrag pt ca asociatii dvs.Schotte si mafia tiganeasca m-au bătut cu bestialitate in fata blocului si mi-au amenințat familia.
Raspunde

alesia

Acum 8 ani

Despre parcul industrial,Nimic?
Raspunde

meme

Acum 8 ani

Mda ... am revenit in SB pentru o scurta perioada, dupa vreo 5 ani de peregrinari prin lumea larga ... Oras industrial, viitorul Pitesti ... pacat! Debandada, destrabalare si comportament de mosier ca e SB ca e Selimbar... nimeni nu a luat nici o masura...concluzia este aceasi. inceputul sfarsitului pentru ce a fost SB, dar ca obicei, totul merge foarte incet in oras. altele s-au desteptat la timp si au construit parcuri, au acordat atentie mai mare la arhitectura si urbanism, noi ne indreptam spre betonare. Mira-m-as sa nu dispara in curand si parcul Subarini pentru a construi un cartier de betoane si mai inalt si mai frumos. SB, viitor luminos.. NOT!
Raspunde

locatar

Acum 8 ani

Dl OPRIS faceti plangere ,exista martori ca ati fost amenintat. Aveti tot sprijinul locatarilor ,faceti sedinta sa discutam.
Raspunde

opris

Acum 8 ani

O să fie sedintă in curând,mă bucur că interventii si dvs locatarii,trebuie sa facem ordine aici.Da,am fost amenintat dar si lovit.Exista dosar penal.N-am cumpărat apartament aici ca sa ma bată tiganii in fata blocului!va multumesc pt sustinere oameni buni!!!
Raspunde

nill

Acum 8 ani

Ce parere are domnul Klaus Werner Iohannis de toate hotiile si mafia,,,,,din orasul ,,pastorit,,nu de mult de domnia sa??????oare chiar nu a stiut nimic,,,,sau s-a facut ca nu vede si nu aude nimic?????
Raspunde

cetateanu

Acum 8 ani

Ma nill, nu stiu de pe unde postezi...Selimbar este o localitate ce are independenta administrativa fata de Municipiul Sibiu. Nu are treaba" primarele" de Sibiu cu acea localitatea...
Raspunde

Supa Dupa

Acum 5 ani

Marsh afara Nemulescule (nume predestinat de neam-ulescu) cu tine si cu "Nema" Express ,firma de cur-ierat care merge mai incet si decat Telemea Express (tramvaiul de Rasinari)
Raspunde

La Butoane

Acum 5 ani

Las ca lucreaza Ali Baba de Teleormanistan la o aiureala-abureala-gratiereala de craciun si scapa si asta, prin Madagascar... ca la Costa Rica cica e nasol, iti dau aia ciorba fara gust, iti confisca vuitoanele la intrare...lucruri neplacute. Selimbarul ar fi trebuit sa fie cartier de mult.
Raspunde

Supa Dupa

Acum 3 ani

Fratilor,exista un canal Recorder pe Youtube care investigheaza talharii nationale si locale. Scrieti acelora si ii vor face publici pe paduchii,viermii,limbricii astia

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus