Duminică,
04.06.2023
Cer Senin
Acum
14°C

Un an de la deschiderea circulației pe Săliște – Cunța. Și 69 de zile de la închidere / Foto și video

Un an de la deschiderea circulației pe Săliște – Cunța. Și 69 de zile de la închidere / Foto și video

Sâmbătă, 14 noiembrie 2015, într-o lipsă totală de trafic și fără să fie animați de muncitori măcar, cei 22,11 km ai lotului III din autostrada Orăștie – Sibiu au împlinit un an de când au fost deschiși circulației rutiere. În aceeași zi s-au împlinit și 69 de zile de când același lot cuprins între Săliște și Cunța a fost închis.

Vineri, 7 noiembrie 2014. Pe șantierul lotului III al autostrăzii are loc una din ”inspecțiile oficiale”. Cu excepția unei porțiuni de aproximativ 100 de metri (zona km 60), tot tronsonul cu o lungime de 22,11 km este asfaltat de către muncitorii angajați de Impregilo SpA. După inspecție, directorul general al CNANDR, Narcis Neaga, decide că deschiderea circulației nu mai poate fi făcută pe 10 noiembrie, dar înainte de 16 noiembrie (ziua turului II al alegerilor prezidențiale) acest lucru tot se va întâmpla. ”Nu numai că au lucrat repede, dar au lucrat și bine. Cu siguranță săptămâna viitoare (săptămâna 10 – 16 noiembrie 2014 – n.r.) se va deschide traficul. Luni sau marți vom ști exact când”, declara Neaga pentru Turnul Sfatului.

Vineri, 14 noiembrie 2014. După ce premierul Victor Viorel Ponta trece cu autocarul electoral peste viaductul de la Aciliu, autoritățile decid deschiderea circulației pe autostrada nerecepționată, ci predată în baza unui proces-verbal. ”Nu vor veni peste… e deja a treia iarnă și profesorii universitari cu care am stat de vorbă mi-au zis că nu, nu vine la vale, dealul este deja stabilizat, pe structura canalului Dunăre – Marea Neagră. Mai vin bucăți, dar nu vine tot… teoretic se poate, dar practic nu se poate așa ceva. Vom lua măsuri: în permanență va fi un utilaj aici, în caz că începe să alunece, pentru evacuare. Monitorizarea va fi realizată 24 din 24 de ore, prin camere video, prin senzori, astfel încât să nu avem niciun fel de surpriză pentru trafic. Practic, eliminăm orice risc. Traficul nu va fi influențat sub nicio formă”, a garantat Neaga în fața ministrului Transporturilor din acea vreme, Ioan Rus.

Marți, 25 noiembrie 2014. Pe porțiunea de autostradă din jurul kilometrului 60 (acolo unde muncitorii de la Impregilo lucrau în ziua de 7 noiembrie 2014) apare o fisură lungă de aproximativ zece metri. Constructorii italieni restricționează pentru câteva ore circulația și umplu fisura cu lapte de ciment. ”Nu ține de terasament, ci doar de stratul de asfalt. Nu este o problemă mare”, susțin constructorii.

Luni, 7 septembrie 2015. Cu aprobarea CNADNR, italienii de la Salini Impregilo SpA închid tot tronsonul III al autostrăzii Orăștie – Sibiu, pentru a repara porțiunea de autostradă unde fisura a devenit crăpătură, lată de mai bine de o palmă și lungă de aproximativ 50 de metri. În 45 de zile terasamentul din zona crăpăturii urma excavat și reconstruit, pe ambele sensuri.

Vineri, 13 septembrie 2015. Cu o zi înainte de aniversarea unui an de la deschiderea circulației, autostrada este tot închisă. În locul crăpăturii de 50 de metri este acum o groapă lungă de 200 de metri, alături de care sunt trei topometriști de la Drumurile Naționale. ”Aveți aprobare să intrați pe șantier?”, întreabă mai mult ca să nu tacă. La terasamentul săpat de o lună nu lucrează nimeni. În apropiere sunt doar trei muncitori. ”Nu suntem de la Impregilo, domnule. Noi suntem de la Satu Mare, am venit doar cu utilaje”, vorbesc oamenii care mai bat cu ciocanul într-un excavator. De fapt, pe tot șantierul nu este nicio urmă de muncitor de la Impregilo. În debleul cu aspect selenar de dinainte de viaductul de la Aciliu, pe partea dinspre sat a apărut ceva iarbă. Un muncitor verifică un excavator părăsit în pantă. Pe partea dinspre calea ferată a viaductului, nici urmă de ”senzori de monitorizare” sau utilaje care 24 din 24 să intervină în caz de alunecare de teren. Gard de protecție nu mai există pe alocuri, săpăturile efectuate aparent haotic au fost părăsite tot haotic.

Mai încolo, către Sebeș, muncitorii de la Salini Impregilo SpA au scos rosturile de dilatație de la trei podețe pe care așa le-au părăsit. Cine vrea să treacă mai departe trebuie să fie atent la zonele unde în locul rosturilor de dilatație au fost aruncate niște lemne care să umple șanțurile. La dealul care alunecă în zona nodului rutier de la Apoldu de Jos și care trebuia ”ras” asemenea celui din debleul de la Aciliu au apărut doar șanțuri, nimeni nu a lucrat nimic. Lucrul la spațiile de servicii din apropierea haltei Miercurea Băi a fost întrerupt, de asemenea. În aceste condiții, CNADNR a anunțat acum o săptămână că a depus plângere penală împotriva constructorului. Plângerea respectivă nu a ajuns, încă, pe masa procurorilor.

foto Silvana Armat/video Traian Deleanu

autostrada 1 an inaugurare (19) autostrada 1 an inaugurare (18) autostrada 1 an inaugurare (17) autostrada 1 an inaugurare (16) autostrada 1 an inaugurare (15) autostrada 1 an inaugurare (14) autostrada 1 an inaugurare (13) autostrada 1 an inaugurare (12) autostrada 1 an inaugurare (11) autostrada 1 an inaugurare (10) autostrada 1 an inaugurare (9) autostrada 1 an inaugurare (8) autostrada 1 an inaugurare (7) autostrada 1 an inaugurare (6) autostrada 1 an inaugurare (5) autostrada 1 an inaugurare (4) autostrada 1 an inaugurare (3) autostrada 1 an inaugurare (2) autostrada 1 an inaugurare (1)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

M

Acum 7 ani

Sa-i ia naiba si DNA-ul pe toate mizeriile care au contribuit la aceste dezastru : Sova ,Rus , Neaga , Poanta -Copy-Paste , constructor , proiectant......lipitori nenorocite pe bani publici
Raspunde

Roger Sibingo Euterra

Acum 7 ani

Daca Lotul de autostrada Orastie-Sibiu nu va fii redat circulatiei pana la data de 30 decembrie 2015, la inceputul anului 2016, "voi trage pe toti vinovatii constructorului in teapa". Al doilea Bechtel nu va mai fii si nici firma Salini Impregilo SpA.. MAFIA care vrea sa distruga Romania trebuie "LICHIDATA". Asa ceva nu mai este admis frati romani. Aceste firme vor ca sa ne lichideze ca natiune, prin metode mafiote. Trebuie sa cautam si spagarii., ca dupa ""teapa sa arda pe rug"". Aceasta este o parodie, dar poate deveni realitate, mai ales ca nu se face nimic. Aceasta """"batjocora, trebuie in totalitate nimicita.""". PS: Lucrarea trebuie preluata de o firma serioasa si toate firmele bestiale straine trebuie ca sa dispara din Romania cu spagarii de la noi cu tot. "EU AM SULITELE SI RUGURILE PREGATITE""".
Raspunde

Roger Sibingo Euterra

Acum 7 ani

De ce trebuie inchis tot lotul de 22 de km?,... pentru doar 200-250 de metrii.. Blestemati sa fie porcii, ce-si bat joc cu mintea proasta, Toti ministrii ce iau spaga, .. toate firme mafiote. Care vor neam sa-mi distruga, pentru bani sa-si faca cote, Iar sa faca genocid;... ca "salinii"-n Dacia noast´a.
Raspunde

Gogu`

Acum 7 ani

Nu se poate face absolut nimic, atat timp cat CNADNR ramane o masinarie politico-securista de tocat bani ! Cam 1,5 miliarde de Euro anual ! Nici macar DNA-ul nu are ce sa faca acolo, sunt prea mici ! Toate actele sunt "beton", nimeni nu poate sa se atinga de aceasta masinarie cu +6000 angajati, numita CNADNR care a tocat 14,5 miliarde de euro in ultimii 9 ani !
Raspunde

adrian

Acum 7 ani

care DNA care justitie ...cea care se face ca ii aresteaza dupa le goleste conturile in favoarea americanilor si rusilor ca mai apoi sa ii elibereze sa mai ''produca'' bani in folosul comunitatii americano-rusofila ?!!!! este o tara a tuturor dupa lovitura de stat '89 o tara despartita de tatal (conducatorul) unde mama este terfelita de la un capat la celalalt ...ar trebui noi copii sa ne unim fortele impotriva strainilor de ne conduc marionetele fie ele din orice partid ...toti sunt niste amestecaturi de tradatori care isi urmeaza interesele de bine ale familiei lor si distrugerea mediului in care traiesc si copii lor .
Raspunde

Pavel

Acum 7 ani

Sa vedem ce vor face "technocratii " lui Ciolos. Sau poate ca un an e un termen prea scurt pentru 200m de autostrada romaneasca.
Raspunde

Sofer care nu are autostrada

Acum 7 ani

Da,colegii, auzim de probleme pentru 250 m la autostrada"ponta" Dar Intre Saliste si Cunta sunt 22 kilometri Probleme grave sunt pe 6 kilometri Asa ca,daca se gaseste remediu pt aia 250 metri, sa mai asteptam pt restul de 5 km si750 metri.... Autostrada fara sfarsit???? Drumuri bune, fara puncte!
Raspunde

allex66

Acum 7 ani

Fratilor.cam cate vreme trebuie ca sesizarea sa ajunga pe masa procurorilor. Nu ar trebuiee spanzurát cati nva mafioti ?Cinste vou fanariotilor.
Raspunde

Bogdan24

Acum 7 ani

Ma puteti informa si pe mine cu privire la posibilitatea parcurgerii traseului Orăștie-Sibiu ? Rute, rute ocolitoare, etc. Mulțumesc
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus