Joi,
01.12.2022
Partial Noros
Acum
4°C

113 este numărul de urgenţă pentru persoanele cu dizabilităţi de auz sau vorbire

113 este numărul de urgenţă pentru persoanele cu dizabilităţi de auz sau vorbire

Numărul de urgenţă 113 este dedicate, din această lună, persoanelor cu dizabilităţi de auz sau vorbire. Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) precizează că pentru a putea utiliza acest număr, este obligatorie înscrierea în baza de date a serviciului 112. Pentru înscrierea în baza de date a Serviciului 112, membrii familiilor sau apropiații persoanelor cu dizabilităţi de auz sau vorbire trebuie să sune la numărul de telefon 021 20 22 188.

STS a identificat şi implementat o soluție de accesare a serviciului de urgență de către persoanele cu deficiențe de auz și/sau vorbire, prin integrarea în arhitectura existentă a SNUAU a unei funcţionalităţi de recepţionare/ transmitere de mesaje scurte de tip SMS, păstrând, totodată, caracteristicile funcționale de bază ale serviciului 112 de voce: gratuitate și accesibilitate.

Soluția permite trimiterea şi recepţionarea de mesaje scurte de tip SMS cu asigurarea următoarelor facilităţi:recepționarea la nivelul Centrului SMS 113 București a tuturor apelurilor de tip SMS generate la nivel național; și distribuirea mesajelor către dispeceratele de urgență ale agențiilor specializate de intervenţie de pe raza județului unde are loc incidentul.

În conformitate cu prevederile art. 10 lit. g) din Ordonanța de Urgență nr. 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență, aprobată prin Legea nr.160/2008, centrele unice pentru apeluri de urgență 112 poartă responsabilitatea „primirii apelurilor de la persoane cu dizabilități".

Acest cadru legal a fost recent completat prin Legea nr. 132/2015 care introduce noţiunea de  mesaj asociat unui apel de urgenţă, stabileşte numărul 113 ca număr unic pentru mesajele asociate apelurilor de urgenţă în reţelele publice de telefonie mobilă şi prevede drepturi şi obligaţii atât pentru utilizatori, cât şi pentru administratorul SNUAU şi furnizorii de servicii de telefonie mobilă destinate publicului.

Setul minim de informații necesar pentru tratarea urgenței prevede ca în conținutul mesajului, persoanele cu dizabilități de auz şi/sau vorbire să comunice cel puțin tipul urgenței și locul/adresa incidentului.

Apelarea sistemului de urgență prin SMS la numărul 113 se poate realiza doar în rețelele de comunicații mobile Orange, RCS-RDS, Telekom, Vodafone. STS atrage atenţia că apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 constituie contravenţie, faptele fiind sancţionate cu amendă de la 500 la 1.000 de lei.

Foto

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus