Luni,
20.05.2024
Partial Noros
Acum
21°C

Cum se distrau bunicii și străbunicii de sărbători 

Cum se distrau bunicii și străbunicii de sărbători 

 La fel ca și acum, sibienii se pregăteau din timp pentru Crăciun și Revelion, căutarea cadoului ideal pentru cei dragi fiind o adevărată provocare. Cu întreg orașul decorat în haine de sărbătoare, cu orășelul copiilor pregătit, Sibiul de atunci se aseamănă destul de mult cu ceea ce se întâmplă astăzi în preajma sărbătorilor.

 Sibiu, 1963. Sub sclipirile luminoase ale becurilor, ale lampioanelor și tuburilor de neon, falnicul brad își ocupase locul care i se cuvenea în mijlocul Pieței 6 martie, actuala Piața Mică. Era luminat de zeci și zeci de lumini colorate, încărcat cu o mulțime de jucării și „îmbrăcat” în ghirlande multicolore și benzi argintii, după cum relatau ziariștii de la Flacăra Sibiului. Nici cei mici nu au fost uitați, pentru ei fiind organizat Orășelul Copiilor. Aici își făcuse apariția Albă ca Zăpada cu piticii ei și Scufița Roșie, iar în jurul unei căsuțe, aceștia au încins o horă. Fiecare căsuță era un basm, iar cei mici se simțeau în lumea lor la propriu, nici chiar Moș Gerilă nu a lipsit, iar cei mici au spus poezii pentru a primi dulciurile din tolba moșului. (FOTO: ianuarie 1919 este celebrată în Piața Mare, pentru întâia oară, slujba de sfințire a apei de Bobotează)

55355_123089331080791_100001391747542_161407_8210739_o

În decembrie, nici colectivul de la fabrica Victoria nu avea prea mult răgaz de odihnă, aceștia fiind nevoiți să realizeze numeroase sortimente de dulciuri pentru pomul de Crăciun. Napolitane de diferite forme, fructine cu ambalaj special, iar în ceea ce privește cantitatea, acestea erau „edificatoare pentru grija cu care colectivul Victoria răspunde dorințelor celor mici”.

Oamenii ieșeau în întâmpinarea noului an pregătind totul din timp. Astfel, magazinele erau „o vie animație”. Magazinele „Universal”, „Electrolux”, „Radio”, „Arta Populară” erau pline până la refuz de oameni, fiecare dintre aceștia fiind în căutarea celui mai frumos și util cadou pentru persoanele dragi, mai relatează presa vremii. Mobila sau televizoarele erau pe lista celor mai mulți ca posibile cadouri, iar suma totală la care s-au ridicat vânzările magazinelor în „luna cadourilor” a fost de peste 30.000.000 lei (aprox. șase milioane de dolari SUA, potrivit cursului de schimb din acea vreme).

 Patinoarul, locul de întâlnire al sibienilor

patinoar

În sezonul rece, patinoarul era locul preferat atât de cei mici, cât și de adulți. La o scurtă întoarcere în timp, aflăm că primul patinoar din Sibiu a fost deschis încă din 1877, pe 23 decembrie, lângă curtea meșterului fântânar, pe locul actualei Facultăți de Litere de astăzi. Iar pentru ca oamenii să poată patina și pe timpul serii, în 1895, acesta e iluminat cu curent electric, fiind primul spațiu din Sibiu care a fost electrificat.

 Revelionul, sărbătoarea cu cel mai mult fast

Revelionul era văzut ca un eveniment ce trebuia sărbătorit cu cât mai mult fast și acum mai bine de 50 de ani, iar câteva zile petrecute la cabana din Păltiniș erau cea mai inspirată alegere. Pregătirile erau în toi, astfel încât totul să fie pus la punct. Sala Mare de la vila 19 a fost ornată în ton cu cerințele festivității, pentru a impresiona toate cele 250 de persoane prezente. Dacă bucătarul a avut grijă ca meniul să fie unul „la înălțime”, într-un colț, un pick-up și zeci de discuri de magnetofon așteptau să fie puse în funcțiune. Atmosfera a fost întreținută și de orchestra „Cindrelul” care l-a avut ca solist pe Mitică Muțiu.

Mare petrecere a fost și la uzina „Independența”, acolo unde orchestra de muzică ușoară se întrecea în interpretare, iar cei prezenți nu se mai opreau din dansat. „Petrecerea a fost oprită din senin cu doar câteva momente înainte de ora 24.00, dar ropotele de aplauze au început să se audă din nou și toată lumea își ura la mulți ani și la cât mai multe victorii”, povestea un sudor de la uzină pentru ziariștii de la Flacăra Sibiului.

Nici textiliștii de la Uzinele din Cisnădie nu s-au distrat mai puțin decât alții. Aceștia au ridicat paharul în cinstea dorinței de a fi pace pe planetă și de a trăi fericiți sub cerul înstelat al patriei. Astfel, cu cântec și voie bună au intrat în noul an. (FOTO: 1915, concert de Crăciun dedicat copiilor săraci din Sibiu, spectacol susținut în Casa Asociațiunii de pe bulevardul Victoriei)sarbatori de iarna sibiu

Sursa fotografiilor: razvanpop.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

8 comentarii

Georg

Acum 8 ani

CIUDAT in text: "[...]un pick-up și zeci de discuri de magnetofon[...] Magnetofonul/Casetofonul functioneaza cu BANDA MAGNETICA.. Pickup-ul si patefonul cu DISCURI/placi .... Deci: "[...]un pick-up și zeci de DISCURI de MAGNETOFON[...]?! De ce nu zeci de DVDs de magnetofon?
Raspunde

@@

Acum 8 ani

A doua poza, desi frumoasa, nu prea are legatura cu sarbatorile, degraba cu vreun targ anual (?) tinut in Piata Mare, poza cred ca e pre 1918-20, a se vedea steagurile.
Raspunde

carmela

Acum 8 ani

pozele sunt interesante, dar nu sunt din 1963. in 1963 nu se purtau haine ca cele din poze si nici nu existau atatea atelaje...
Raspunde

@zoro

Acum 8 ani

pentru @@ : tu ai nevoie si de desen si de traducere ? deasupra pozei sta scris : "ianuarie 1919 este celebrată în Piața Mare, pentru întâia oară, slujba de sfințire a apei de Bobotează)". Sau esti atat de prost de nu pricepi nici ce intelegi ?
Raspunde

La Rapanoasa Vesela

Acum 8 ani

:))))))))))))) zoro iubire, pe langa faptul ca te astept in noaptea asta la balcon....cu oala cu apa, poate vezi si in fotografie cam multa vegetatie pt un Ianuarie :))))
Raspunde

@zoro

Acum 8 ani

pentru carmel : ia-te de mana cu ala dinaintea ta. Asa-i ca ai votat cu Base in 2009?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus