Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Dosarul Maricuța. De la falsuri cu pastă corectoare până la ”premii” de 100.000 de euro pentru renunțarea la procese

Dosarul Maricuța. De la falsuri cu pastă corectoare până la ”premii” de 100.000 de euro pentru renunțarea la procese

Imensul dosar întocmit de procurorii anticorupție de la Alba Iulia în jurul primarului Șelimbărului, Daniel Maricuța, scoate la iveală nonșalanța cu care șefii administrației de la marginea Sibiului tratau actele oficiale. De parcă ar fi fost bilețele de amor trimise de adolescenți, procesele-verbale de punere în posesie sau chiar și titlurile de proprietate, de exemplu, au fost falsificate de gruparea Maricuța cu radiera, cu lama de bărbierit sau, mai simplu, direct cu pastă corectoare. Tot procurorii DNA arată cum reacționau membrii grupării, atunci când falsurile lor puteau fi descoperite: oferind ”despăgubiri” care pornesc de la 100.000 de euro.

 Potrivit procurilor anticorupție, primarul Șelimbărului, Daniel Maricuța, a evitat să își aplice semnătura pe documente false întocmite în vederea acaparării de terenuri valoroase. Doar că Maricuța a evitat să își pună semnătura și pe documente pe care legea îl obliga să le semneze, mai susțin procurorii DNA. Obiceiul de a nu mai semna nimic a apărut în ultimii ani, dar Maricuța a căutat să acopere orice urmă și în documentele oficiale mai vechi. Așa se face că procurorii au descoperit o serie de documente în care semnătura lui Daniel Maricuța era acoperită cu pastă corectoare. Iar peste pasta corectoare apar semnături ale viceprimarilor Șelimbărului. ”Prezintă modificări în sensul celor expuse mai sus procesele – verbale emise pentru punerea în posesie a numiților Adam Ioan – persoană căreia i-au fost atribuite inițial terenurile lui Theil Thomas, Theil Susana – Capotă Stan, Susanna Schwartz, Bucur Șogan, Ioan Dan Ștefan Șulea”, se arată în referatul de continuare a urmăririi penale al DNA Alba Iulia.

 Pentru terenuri valoroase

 Terenurile care fac subiectul proceselor-verbale unde semnătura lui Maricuța este acoperită cu pastă corectoare sunt printre cele mai controversate surse de îmbogățire a rețelei condusă de primarul din Șelimbăr. Un număr impresionant de acte falsificate au fost descoperite de către procurori în documentele prin care gruparea din Primăria Șelimbăr a pus mâna pe terenurile lui Thomas Theil, unul din sașii plecați în Germania după ce regimul comunist i-a naționalizat familiei sale terenuri cu o suprafață de aproape 60 de ha. ”Pentru a înlătura o eventuală răspundere a numitului Maricuța Ioan Daniel, pe procesul verbal cu nr. 2327, semnătura acestuia a fost acoperită cu pastă corectoare albă, peste ea fiind executată, cu instrument scriptural cu bilă și substanță de culoare albastră, semnătura numitului Deac Constantin (fost viceprimar al Șelimbărului și actual consilier local – n.r.)”, se arată în documentele DNA. Terenurile lui Theil sunt aproximate în plângerile penale depuse la DNA ca având o valoare de câteva zeci de milioane de euro.

 În trecut foloseau și radiera

 Dar falsurile cu pastă corectoare par a fi la ordinea zilei la Primăria Șelimbăr, iar procurorii bănuiesc faptul că metodele au fost ”patentate” încă de pe vremea lui Ioan Tatu, fostul primar. Astfel, procurorii citează două rapoarte de constatare criminalistică întocmite la începutul acestui an asupra unor documente care au dus la retrocedarea unui teren care măsura 2.500 de mp. ”Modalitatea în care modificările au fost operate este falsificarea prin înlăturarea textului inițial pe cale mecanică prin răzuire, acoperirea cu pastă corectoare a traseelor grafice mai profunde, care nu au putut fi îndepărtate prin răzuire și suprascrierea cu instrument scriptural de culoare neagră”, se arată în documentele DNA. Pe alocuri, falsificatorii din Primăria Șelimbăr au folosit chiar și radiera pentru a șterge înscrisurile originale.

”Falsurile și modificările de documente oficiale din Primăria Șelimbăr au avut un singur scop: comasarea unor suprafețe mai mari de teren. ”Toate aceste modificări demonstrează modul intenționat haotic prin care membrii grupului au modificat și schimbat amplasamentele parcelelor, care nu au nicio legătură cu respectarea prevederilor legale în materia reconstituirii dreptului de proprietate și nici cu respectarea drepturilor cetățenilor îndreptățiți de a primi teren, astfel încât, la final, parcelele atribuite persoanelor interpuse, însumate, să formeze un grup compact”, este concluzia procurorilor DNA.

 Cât costă ”tăcerea”? De la 100.000 de euro

 Cu ajutorul declarațiilor date în calitate de martori de persoane din grupul lui Maricuța, procurorii au aprofundat cercetările în cazul retrocedărilor de teren pe numele lui Erwin Michael Kreuder. Cazul acestuia este destul de complex, important în speța de față fiind faptul că pe baza unor documente suspectate a fi false, gruparea Maricuța i-a retrocedat lui Kreuder mai mult teren decât avea dreptul. De menționat că și în acest caz documentele au fost falsificate în mod grosolan. Oricum, la finalul acestui șir de ilegalități, terenurile au ajuns - în realitate - nu la sașii moștenitori de drept, ci – prin intermediul unor discutabile împuterniciri notariale – proprietățile au fost cumpărate cu sume derizorii de membrii grupării Maricuța. La un moment dat, însă, a apărut un anume Ioan Vidrighin care solicita terenurile pe care gruparea Maricuța i le-a ”retrocedat în plus” lui Kreuder. Cazul lui Vidrighin s-a dovedit mai delicat pentru gruparea Maricuța, deoarece acesta deținea documente care să ateste vechiul amplasament. Șapte ani a fost purtat și Ioan Vidrighin pe drumuri de către reprezentanții Primăriei Șelimbăr, până să fie ”validat pentru reconstituirea titlului de proprietate”. Însă și această validare a fost făcută pe ”alte amplasamente” decât cele pe care moștenitorul de drept le cunoștea foarte bine. Drept pentru care, în 2007 a deschis proces împotriva Consiliului Local Șelimbăr. În contextul în care șansele să câștige acest proces erau mari - iar în urma acestui fapt se puteau descoperi și falsurile produse în Primăria Șelimbăr –  Vidrighin este contactat de două persoane, care se oferă să îi cumpere drepturile litigioase pentru suma de 100.000 de euro. Moștenitorul terenurilor este de acord, dar în ziua în care semnează la notar actele de vânzare a drepturilor litigioase (la două luni de la deschiderea procesului împotriva CL Șelimbăr) ”este pus să semneze declarația autentică prin care acesta declară că renunță la judecată”. ”Actul a fost depus la dosar, dar numitul Vidrighin Ioan l-a denunțat, spunând că nu știa ce a semnat, că el a concesionat drepturile și, prin urmare, nu mai are nicio calitate să renunțe la judecată”, arată procurorii DNA, apreciind corectitudinea lui Vidrighin.

În acest context, Ioan Vinerean – cel care a cumpărat formal drepturile de judecată – este nevoit să se prezinte la Judecătoria Sibiu pentru a declara în fața judecătorului că renunță la proces, deși – culmea – avocatul Consiliului Local Șelimbăr insista ca declarația lui Vidrighin să fie luată de instanță în considerare.

Scenariul este clar pentru procurorii DNA. ”Avându-se în vedere modalitatea de desfășurare a evenimentelor, se poate concluziona faptul că numitul Ioan Vinerean a fost trimis de membrii grupului infracțional pentru a-l determina pe Ioan Vidrighin ca în schimbul sumei de 100.000 de euro să renunțe la judecată. Este singura explicație pentru care o persoană care plătește suma de 100.000 de euro pentru obținerea unor drepturi litigioase este dispusă să renunțe de bunăvoie la acestea”, mai arată procurorii DNA.

 Pentru redeschiderea unor dosare penale mai vechi în care gruparea Maricuța a primit ”neînceperea urmăririi penale”, Tribunalul Sibiu urmează să se pronunțe prin confirmarea sau infirmarea acestor acțiuni în cursul acestei săptămâni.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

un cititor

Acum 8 ani

Este evident cat de prosti sunt cei acuzati. Au putut sa fure, doar pentru ca au avut ocazii evidente. De ceva subtil, nu ar fi fost capabili ...
Raspunde

M

Acum 8 ani

De dovedit se va dovedi....dar daca iau 3 ani cu suspendare si nu li se confisca banii ?Mi se pare incredibil ca acești hoti , sunt încă in funcție.....adica Hoții ne administrează banii....lupii paznici la oi
Raspunde

Maricuta Daniel

Acum 8 ani

se pare ca pe Daniel l-au lasat acoperitorii "neacoperit" si cu pasi repezi se indreapta impreuna cu toata gruparea spre mititica! AVIZ AMATORILOR!
Raspunde

Petre

Acum 8 ani

Nu se amintește nimic de Avrigean. Oare acesta a dobândit terenurile din zona Șelimbar în mod legal?
Raspunde

Radu

Acum 8 ani

Bravo Turnu Sfatului!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Raspunde

labus

Acum 8 ani

se linge pe cardan 2-3 ani la puscarie,mazgaleste niste hirti(carti),ramane cu furaciunile,si noi latram la luna,sarut mana domn primar.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus