Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
14°C

Rusia a oprit livrările de gaze spre Ucraina

Rusia a oprit livrările de gaze spre Ucraina

Rusia a oprit, miercuri, livrările de gaze naturale spre Ucraina, deoarece Kievul nu a achitat în avans fondurile necesare pentru achizițiile de gaze, ceea ce creează ”riscuri grave” la adresa livrărilor de gaze rusești spre Europa, a anunțat grupul energetic rus Gazprom, informează AFP, potrivit Agerpres.

La ora 07:00 GMT, societatea ucraineană ”Naftogaz a primit totalitatea cantităților de gaze naturale rusești plătite în avans și nu a făcut nicio plată în avans”, a explicat Gazprom într-un comunicat.

În luna iulie a acestui an, Gazprom a oprit livrările de gaze naturale spre Ucraina după ce Kievul nu a putut să plătească în avans fondurile necesare pentru achizițiile de gaze. În luna septembrie, după mai multe luni de negocieri, cele două părți au ajuns la o soluție de compromis cu privire la așa-numitul 'pachet de iarnă' care să permită aprovizionarea cu gaze naturale rusești a Ucrainei, în perioada octombrie-martie.

Întreruperea livrărilor de gaze rusești destinate Ucrainei a fost evocată încă de marți de ministrul rus al Energiei, Alexander Novak. ”Astăzi sau mâine livrările de gaze vor fi oprite din cauza lipsei plăților în avans”, a declarat Alexander Novak, adăugând că în prezent Ucraina utilizează o cantitate mică de gaze naturale din Rusia. De asemenea, Novak a avertizat că Rusia ar putea opri și livrările de cărbune spre Ucraina, drept represalii la întreruperea curentului electric primit de peninsula Crimeea din Ucraina, transmite Reuters.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.

Sursă: Agerpres

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus