Marţi,
23.07.2024
Partial Noros
Acum
31°C

Bombele care nu au mai explodat în Sibiu: șase amenințări false și un atentat dejucat, în ultimii ani

Bombele care nu au mai explodat în Sibiu: șase amenințări false și un atentat dejucat, în ultimii ani

Astăzi un sibian a sunat la 112 pentru a anunța că pe Mihai Viteazu a fost lăsat, pe trotuar, un pachet suspect. Forțele ISU, IPJ și echipa pirotehnică a SRI au sosit la fața locului pentru a constata, după aproximativ două ore, că este o altă alarmă falsă. Din 2009 până în prezent în municipiul Sibiu au fost șase astfel de alarme.

O geantă uitată într-o staţie de autobuz din faţa Facultăţii de Drept din Sibiu, în 24 noiembrie 2009, a mobilizat în jurul prânzului poliţia, pompierii şi o echipă antitero de la Serviciul Român de Informaţii. Alarma falsă a fost menținută o oră, timp în care strada a fost blocată.

La fel s-a întâmplat în 12 ianuarie 2010, când un sibian a sunat la 112 şi a reclamat că pe un gard de pe strada Alexandru Ioan Cuza este agăţată o geantă suspectă. Alarma s-a dovedit falsă, forțele sosite la fața locului constatând că geanta era goală.

Un apel la numărul de urgență 112, în 4 aprilie 2011, anunța că se află o bombă în incinta Primăriei Sibiu. Forțele de intervenție au sosit la Primărie și au început să inspecteze clădirea, când, la scurt timp s-a dat o alarmă și la Consiliul Județean Sibiu. Ambele amenințări s-au dovedit false.

În 29 aprilie 2013, un ”obiect suspect”, care era agățat pe gardul Sinagogii din Sibiu, a determinat vecinii să sune la 112. Forțele de ordine s-au deplasat la Sinagogă și au stabilit că ”bomba” era de fapt ”un cilindru de mărime destul de mică, un pic mai mare decât un breloc", după cum avea să declare Tiberiu Ivancea, şeful IPJ Sibiu.

O altă amenințare cu bombă a avut loc în 10 februarie 2014 pe Bulevardul Vasile Milea, între Banca Carpatica şi farmacie.

“S-a primit un apel pe 112 potrivit căruia în zonă era un colet suspect, de marimea unei cutii de pantofi. Poliţiştii de la Ordine Publică au împrejmuit zona unde se afla coletul  şi, în urma solicitării SRI, s-a dispus măsura restricţionării traficului rutier “, declara purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu, Luciana Balteş. Echipa antitero  avea să stabilească după câteva minute că nu există niciun material periculos în cutia analizată. ”Se pare că alarma falsă a fost  dată pentru câteva casete audio, cutia fiind plină cu casete”, au declarat autoritățile.

Un atentat prevenit

Un caz special l-a constituit arestarea din 2012 a unui student pakistanez, care s-a dovedit că avea legături cu Al Qaeda și plănuia, cu alți complici, atentate în mai multe orașe, printre care și Sibiul.

Ramzan Muhammad (30 de ani) și Adeel Muhammad (19 de ani) erau studenți la Sibiu, iar potrivit Serviciului Român de Informații, ”constituiau puncte de sprijin sub coordonare externă în condiții de conspirativitate”. Potrivit oficialilor SRI, cei doi ar fi ajutat la plănuirea unor atentate teroriste în România, în preajma sărbătorilor de iarnă. Oficialii SRI au declarat că cei doi studenți au fost racolați de structurile Al Qaeda.

 

 

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus