Joi,
10.10.2024
Cer Senin
Acum
22°C

ACTUALIZARE S-a reluat traficul pe Valea Oltului, după 24 de ore

ACTUALIZARE S-a reluat traficul pe Valea Oltului, după 24 de ore

Actualizare ora 14.45

Traficul pe Valea Oltului a fost reluat, după mai bine de 24 de ore de la căderile de pietre de la kilometrul 199. Polițiștii le recomandă șoferilor să circule cu viteză redusă și cu prudență. În zonă este foarte mult praf, vizibilitatea este redusă, în urma lucrărilor de degajare a carosabilului de masele sâncoase. Se circulă încet și pentru că s-au format coloane de TIR-uri, ai căror șoferi au așteptat toată noaptea să poată pleca spre destinație.

Actualizare ora 13:16

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România a emis miercuri un comunicat de presă prin care arată că instituția are în administrare doar drumul, nu și munții care s-au prăvălit peste DN7. Prin urmare, vina pentru situația creată ar aparține Direcției Silvice Vâlcea și Parcului Național Cozia.

Redăm mai jos comunicatul oficial al CNADNR:

”Având în vedere căderea masivă de piatră şi rocă (ebulment), aproximativ 2.200 m3 pe DN 7 la km 199+200 (Valea Oltului), între localităţile Căciulata şi Brezoi, CNADNR SA face următoarele precizări:

În cursul zilei de ieri (01.12.2015), imediat după producerea incidentului, drumarii au acţionat în vederea degajării unui fir de cale, astfel încât utilizatorii să nu rămână blocaţi în trafic pentru o perioadă lungă de timp, putând astfel să-şi continue călătoria în condiţii de siguranţă;

Reprezentanţii Secţiei de Drumuri Naţionale Râmnicu Vâlcea au acţionat în vederea degajării părţii carosabile pe parcursul serii şi a nopţii de 1 decembrie spre 2 decembrie 2015;

În prezent, la faţa locului, se află o echipă de alpinişti care lucrează la îndepărtarea blocurilor de stâncă de pe partea superioară a versantului, astfel încât să înlăture pericolul unor viitoare alunecări şi să poată fi redată circulaţiei rutiere acest sector de drum naţional.

Precizăm că, în conformitate cu OG nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, CNADNR SA are în administrare partea carosabilă, cât şi o porţiune din vecinătatea drumului care este destinată exclusiv semnalizării rutiere sau altor scopuri legate de întreţinerea şi exploatarea drumului.

De asemenea, menţionăm că există o zonă de protecţie situată de o parte şi de alta a drumului care rămâne în administrarea persoanelor fizice sau juridice care le au în administrare/proprietate, cu condiţia să nu aducă prejudicii drumului sau derulării în siguranţă a traficului rutier. În situaţia de faţă, zona la care facem referire se află în administrarea RNP - Romsilva, Direcţia Silvică Vâlcea, precum şi Parcul Naţional Cozia.
Pentru creşterea siguranţei rutiere, CNADNR a ancorat plase care să protejeze partea carosabilă de posibilele căderi de pietre, însă, din cauza ploilor însemnate cantitativ din ultimele zile, porţiuni de rocă au fost destabilizate, acestea provocând ebulmentul ce a acoperit carosabilul.

De îndată ce echipa de alpinişti finalizează acţiunea de intervenție pe care o desfăşoară, CNADNR, împreună cu reprezentanţii Poliţiei Rutiere vor decide deschiderea traficului rutier pe acest sector de drum.”

Actualizare ora 12:43

În acest moment, coada de mașini depășește trei kilometri lungime, până în dreptul localității Brezoi. De aici înspre Vâlcea traficul este blocat complet.

Un șofer de TIR spune că se află blocat în trafic încă de aseară.

”La Veștem ne-au dat drumul, au zis că s-a deschis traficul. Când am ajuns aici era totul blocat. De la ora zece seara sunt aici. Am mai ațipit, am ieșit din mașină să mă mișc, să nu amorțesc de tot. Nu pot să țin motorul pornit tot timpul că rămân fără motorină. Acum nu ne spune nimeni nimic, pe unde să merg ca să ajung la Vâlcea? Bine că plătim rovignete de milioane și nimeni nu ne spune dacă mai durează, ce să facem...”, a declarat șoferul respectiv.

Actualizare ora 11:53

CNADNR a contractat de urgență firma Extrem Construct din Vâlcea pentru a consolida versantul unde au avut loc căderile de stânci. O echipă de cinci alpiniști utilitari lucrează în acest moment la montarea unei plase de siguranță, după ce toată dimineața aceștia au desprins pietrele instabile de pe munte.

”A fost o intervenție foarte dificilă, am lucrat pe o vreme foarte proastă, cu ploaie și vânt puternic. Ce facem noi acum este doar o lucrare provizorie. Aici ar trebui consolidat întreg versantul și montați parapeți de protecție”, a declarat pentru Turnul Sfatului Remus Bucșe, șef de lucrări.

Autoritățile aflate la fața locului estimează acum că traficul pe Valea Oltului va fi reluat în jurul orei 14:00.

IMG-20151202-WA0000

Știre inițială:

Alpiniști de la Salvamont s-au urcat în această dimineață pe versanții de lângă DN 7, pe Valea Oltului, pentru a da jos pietrele care au mai rămas și pun în pericol circulația. După această operațiune, tot ei vor încerca să prindă la loc plasa de protecție. Circulația pe Valea Oltului rămâne blocată până la încheierea acestor operațiuni. Sunt coloane de TIR-uri la Veștem și Brezoi care se întind pe kilometri întregi, așteptând reluarea circulației.

În ultimul comunicat, CNADNR a anunțat că se va permite redeschiderea traficului la ora 10, însă circulația rămâne închisă.

Valea Oltului a fost blocată marți, 1 decembrie, de la ora 14.40. Între Călimănești și Brezoi, în dreptul mănăstirii Cozia, s-au produs căderi de pietre de pe versanți. Este același tronson unde, în urmă cu două săptămâni, traficul a fost restricționat pentru consolidarea viaductului peste malul lacului Cozia.

IMG-20151202-WA0004 IMG-20151202-WA0003

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Sibian

Acum 8 ani

Gata oltenilor - s-a redeschis drumul spre civilizatie...Numa`incet sa nu patiti ceva...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus