Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Primii paşi ai guvernării „Cioloş”

Primii paşi ai guvernării „Cioloş”

Deja guvernarea Cioloş este comentată, discutată fel şi chip la nici o lună de la instalare. Pe bune. De atâta vreme lumea se aşteaptă la „altceva”. Iar lumea a intrat în nerăbdare.

O primă observaţie : noua guvernare va trăi cel mult un an. În consecinţă, orice judecată asupra perspectivelor trebuieşte să ţină seamă de această cantonare în timp precum şi, cum deja primul ministru s-a pronunţat, de ceea ce moşteneşte. Prima consecinţă caracteristică constă în aceea că el va lucra doar pe o strategie pe termen scurt şi cel mult mediu. Poate iniţia, ca formulă de schimbare generală şi principială de optică, anumite măsuri specifice unei strategii pe termen lung. O astfel de intreprindere ar putea fi benefică în măsura în care va viza miezul unor prefaceri de fond relative la condiţiile reale de reformă şi progres precum şi, de asemenea, condiţionat de continuarea lor de guvernarea ce-i va lua locul.

Întrebare de căpetenie deci : acumulare, consum sau deodată şi una şi alta?

Bunul gospodar se îngrijeşte să adune ca să aibă ce consuma. Când porneşte de la zero, se supune unor constrângeri. Cioloş nu porneşte de la zero dar nici prea departe. Ministrul de resort a dezvăluit că excedentul bugetar nu rezultă, în esenţă, din acumulări ci din necheltuirea banilor destinaţi investiţiilor, ceea ce e foarte grav. Ce-o fi vrând Ponta să facă cu excedentul? Cumva rezervă pentru cumpărare de bunăvoinţă electorală? A pretextat, ca realizare, o mai bună colectare de taxe şi impozite. Ea poate aduce ceva surplus bănesc dar nu poate substitui aportul fondului economic.

Cioloş este prins la mijloc. Va plăti sporurile salarial-sociale deja aprobate prin lege tot astfel cum, declarativ, va destina sume pentru investiţii mizând pe un procent suplimentar de 5-10% atras din fondurile europene şi o mai judicioasă gospodărire a fondurilor interne. Dar cheltuielile ce bat la uşă vor fi enorme : învăţământ, sănătate, apărare, refacerea structurilor şi infrastructurilor grav degradate sau neconforme etc.

Băsescu – şi nu numai el – îl critică pentru că continuă linia lui Ponta în domeniul cheltuielilor. Deci, nimic nou. Dezamăgitor, se spune într-o optică ce pune accentul pe dezvoltare fie şi cu preţul de pornire al unor constrângeri. Este adevărat. Cioloş nu este – nu va fi - supus unor presiuni electorale dar, astfel cum a precizat deja, urmăreşte o atmosferă de calm şi posibilă cooperare cu partidele prin intermediul Parlamentului, cum de asemenea trebuieşte să aplece urechea la pulsul străzii, ambele deosebit de sensibile şi interesate pe tema consumului. Dacă va reuşi să le tempereze şi astfel să facă loc potrivit, chiar preemţial, investiţiilor, acumulării, aceasta va fi o bună platformă de pornire în planul strategiei economice.

S-a deschis problema resurselor umane, în special a celor din adminstraţie. N-a subliniat-o dar se impune cu necesitate raţionalizarea corpului administrativ.  Nu se ştie încă cum s-ar face o selecţie sau ierarhizare pe criterii de competenţă şi performanţă dar cu siguranţă trebuie şi o poate face. Aparatul birocratic este scandalos de umflat raportat la necesităţi, totodată extrem de costisitor.

Justiţia, învăţământul, sănătatea, cercetarea, cultura, par să se bucure de respect, apreciere şi sprijin deosebit în ochii noului executiv. Debarasate de extrema încrâncenare a luptei politice de până acum, prin ele ar putea proiecta raza de lumină şi speranţă a devenirii la normalitate. Este extrem de important să urmărim dacă noua guvernare îşi va întemeia demersul pe valori, pe adevăr, pe dreptate, pe corectitudine, părăsind balta mocirloasă în care ne-am înecat moral şi spiritual de un sfert de secol încoace.

Nu mai puţin, noua guvernare se va derula pe fondul unor tot mai puternice tensiuni ale relaţiilor politico-militare internaţionale care ne pot viza în mod direct şi specific. Evoluţia acestora poate influenţa decisiv efortul spre normalitate bazat  şi pe cele mai bune intenţii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

sa stim

Acum 8 ani

Multi nici nu stiu cine e Gavril Dejeu, autorul articolului. Nici eu nu stiam pana acum cateva momente. Oricat fugim de analize politice in favoarea senzationalului, avem nevoie si de astfel de articole.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus